Hyppää sisältöön

Jalkaväkikoululle oma lippu

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 18.10.2017 10.27
Tiedote

Jalkaväen sotilasopetuslaitoksilla ja koulutuskeskuksilla ei aiemmin ole ollut omaa lippua, koska niiden tehtävät ovat kuuluneet osana maavoimien laajempien sotilasopetuslaitosten, Kanta-aliupseerikoulun, Kadettikoulun ja Taistelukoulun toimintaan. Perjantaina 20.10.2017 Jalkaväkikoulu saa oman lipun.

Puolustusvoimauudistuksessa 1.1.2015 Maasotakouluun perustettiin uutena aselajikouluna Jalkaväkikoulu, jonka joukkoyksikkölipun suunnittelu käynnistettiin Maasotakoulun perinteiden vahvistamisen jälkeen. Eri ehdotusten pohjalta Jalkaväkikoulun joukkoyksikkölipuksi valittiin VTM Markku Palokankaan suunnittelema luonnos, jonka pohjalta lipun on mukaellut maavoimien verkkotiedottaja Lauri Paju.

Perjantaina 20.10.2017 klo 10.00 Maasotakoulussa Lappeenrannassa järjestetään Jalkaväkikoulun joukkoyksikkölipun naulaaminen ja siunaaminen. Tilaisuus on osa Jalkaväkikoulun perinnepäivän ohjelmaa.

 

Taustatietoa Jalkaväkikoulun joukkoyksikkölipusta:

Jalkaväkikoulun joukkoyksikkölippu on VTM Markku Palokankaan luonnostelema.

Jalkaväkikoulun joukkoyksikkölipun kankaan mitat sekä tanko ja kärki määräytyvät vahvistettujen lippukokojen mukaisesti, 800 x 950 mm. Lippukankaan väri on jalkaväkiaselajille vahvistettu vihreä. Tangon kärkenä on messinkinen Suomen leijona -kärkikoriste, korkeus 300 mm.

Lipun keskikuvioksi esitetty jalkaväkiaselajin entinen pitkäaikainen tunnus, kaksi vanhaa tyyliteltyä kivääriä ristikkäin, on vuodelta 1919 ja ollut jalkaväelle vahvistettuna aselajitunnuksena käytössä vuosina 1922 - 1967. Tunnuksen väri lipussa on jääkärijoukoille vahvistettu keltainen (kulta). Lippu on kummaltakin puolelta samanlainen niin kuvioltaan kuin väriltään, lukuun ottamatta vaakunaleijonaa, jonka rintamasuunta tulee lipun toisella puolella (kangas tangosta vasemmalle) kääntää eteen (tankoon) päin kulkevaksi.

Jalkaväkiaselajin tunnuksen yläpuolelle on lipun symboliikan täsmentämiseksi sijoitettu Suomen valtakunnan vaakunan leijona. Suomen leijona ilmentää Jalkaväkikoulun valtakunnallisuutta ja sotilaslipussa sotilasopetuslaitosta, joille ainoastaan on vakiintuneen käytännön mukaisesti hyväksytty vaakunatunnuksen tai sen osan käyttäminen lipussa. Kahdeksalla sotilasopetuslaitoksella on ollut lipussaan "leijonavaakuna", joista kolmella (Päällystöopisto, Asekoulu, Suojelukoulu) vaakunan yläosa. Lipun keskikuvio korostaa pitkiä perinteitä sekä valtakunnallista sotilasopetuslaitoksen asemaa.

 

 

´