Hyppää sisältöön

Kuopio 18 -harjoitus kehittää viranomaisyhteistyötä Pohjois-Savossa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 19.2.2018 10.08
Tiedote

Viranomaiset harjoittelevat siviiliympäristössä Kuopio 18 -paikallispuolustusharjoituksessa 26.2.-2.3.2018.

Tavoitteena on erityisesti tilannekuvan jakaminen eri viranomaisten välillä, johtaminen ja tiedonvaihto eri viranomaisten johtokeskusten välillä ja siviili- ja sotilashenkilöstön harjoituttaminen erityyppisissä moniviranomaistilanteissa ja paikallispuolustustehtävissä siviiliympäristöissä.

Perustettavien sotilasjoukkojen päätehtävä on paikallispuolustuksen harjoittelu Pohjois-Savossa. Puolustusvoimien päämääränä on parantaa reserviläisten ja varusmiesten sekä henkilökunnan osaamista paikallispataljoonan tehtävissä sekä parantaa paikallispuolustusjoukkojen valmiutta ja varautumista hybridiuhkiin.

Kainuun prikaatin johtamaan Kuopio 18 -harjoitukseen osallistuu joukkoja Kainuun prikaatista ja Karjalan lennostosta. Lisäksi harjoitukseen osallistuu henkilöstöä Itä-Suomen aluehallintovirastosta, Pohjois-Savon ELY-keskuksesta, Pohjois-Savon pelastuslaitokselta, Itä-Suomen poliisilaitokselta, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä, Kuopion kaupungista, Finaviasta ja Hätäkeskuksesta. Vapaaehtoisista järjestöistä mukana ovat MPK, SPR, VAPEPA ja Sotilaskoti.

Harjoitusta tukevat muun muassa Savon Voima, Kuopion Energia, Neuron, Kuopion Vesi ja Pelastusopisto.

Harjoituksen johtaa Kainuun prikaatin apulaiskomentaja, eversti Kaarle Törrönen.

Kuopio 18 -harjoitus on osa maavoimissa helmi-maaliskuussa toteutettavia paikallispuolustusharjoituksia. Harjoitusta voi seurata maavoimien sosiaalisen median kanavilla Facebook ja Twitter hashtagilla #kuopio18.

 

Harjoitus näkyy Kuopiossa

Kuopio 18 -harjoitukseen osallistuu noin 270 reserviläistä, 500 varusmiestä, 100 kantahenkilökuntaan kuuluvaa, noin 100 viranomaista, 40 vapaaehtoista järjestöjen edustajaa sekä 120 ajoneuvoa. Harjoitus näkyy Kuopiossa erityisesti keskustan ja Pelastusopiston alueilla sekä Rissalan lentokentällä Siilinjärvellä.

Varusmiehet ja reserviläiset ovat pukeutuneet puolustusvoimien maastopukuun vasemmassa hihassaan Suomen lippu. Harjoituskohteilla toimintaa valvovat keltaliiviset erotuomarit, kouluttajat ja opasvarusmiehet, joilta voi tiedustella onko alueella juuri sillä hetkellä mahdollista liikkua. Pyrimme aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittaa liikkumiselle.

Harjoituskohteissa näkyy myös maastopukuisia sotilaita rynnäkkökivääreineen. Mikäli harjoitusampumatarvikkeita käytetään rajatulla alueella, siitä varoitetaan alueen ulkopuolella.

Harjoituksessa on mukana yksi NH90-kuljetushelikopteri Utin jääkärirykmentistä.

Harjoituksen aikana päivystää numero 0299 451 964 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten.

Kainuun prikaatin maaliskuussa kotiutuvat sotilaspoliisit harjoittelevat Kuopiossa jo edeltävällä viikolla 22.-25.2.

´