Hyppää sisältöön

Kuopio 18 -harjoitus päättyy perjantaina

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 1.3.2018 22.05
Tiedote

Paikallispuolustusharjoitus Kuopio 18 päättyy perjantaina paluumarsseihin.

Maanantaina alkanut viranomaisyhteistyöharjoitus on näkynyt kuluneen viikon aikana eri puolilla Kuopiota ja Siilinjärvellä Rissalassa.

Harjoitus on mennyt erinomaisesti.

- Harjoituksen tekninen toteutus on ollut mittava voimainponnistus niin Kainuun prikaatille kuin Karjalan lennostollekin sekä alueella toimiville viranomaisille, Kuopion kaupungille, pelastuslaitokselle, AVI:lle, ELY:lle ja niille alueellisille toimijoille KYS:lle, Kuopion Energialle ja Finavialle, jotka tähän harjoitukseen ovat osallistuneet, luonnehti harjoituksen johtaja eversti Kaarle Törrönen.

- Harjoitus on sujunut hyvässä yhteishengessä harjoitusvalmistelujen ja toimeenpanon osalta eikä viikon aikana ole sattunut mitään semmoisia lapsuksia, jotka olisivat vaikuttaneet harjoituksen läpivientiin. Tähän liittyy se, miten hyvin kuopiolaiset ja pohjoissavolaiset ovat suhtautuneet meihin: on morjestettu ikkunoista sotilaille ja on haastatettu ihmisiä torin ympäristössä meidän siellä liikkuessa. Hyvällä letkeällä savolaisella suhtautumisella on tähän meidän kokonaisturvallisuutta kehittävään moniviranomaisharjoitukseen suhtauduttu - siitä iso kiitos kaupunkilaisille ja kuntalaisille tässä harjoitusalueella.

Eversti Törrönen tarkastelee harjoituksen onnistumista myös tavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta. Harjoitus ei ole ollut rakenteeltaan mikään helpoin kolmen tason toiminnassa: mukana on taktista kenttätoimintaa, sen yläpuolella olevien johtoportaiden toimintaa jokaisella harjoitukseen osallistuneella viranomaisella ja vielä ylimpänä tasona tulevan maakunnan toiminnan simulointi.

- Nämä kolme tasoa on erittäin onnistuneesti saatu keskustelemaan yhtäältä omilla tasoillaan omien yhteistoimintakumppaneiden ja -viranomaisten kanssa sujuvasti, ja sen lisäksi tietovuot alhaalta ylöspäin ja ylhäältä alaspäin on saatu rakennettua toimiviksi. Siinä on otettu askeleita suuntaan, että mm. maakunnan simulointi on minulle tulleen palautteen mukaan onnistunut erittäin hyvin.

Tavoitteina tilannekuva, toimintamallit ja ihmisten harjoittaminen

Harjoituksen ensimmäinen iso tavoite on ollut tilannekuva, sen jakaminen ja yhteisen tilanneymmärryksen muodostaminen. Testatuilla toimintamalleilla tavoitteisiin päästiin. Harjoitus on myös antanut hyviä toimintamalleja moniviranomaistilanteissa toimimisessa niissä tapahtumissa, mitä viikon aikana on harjoiteltu.

- Olemme rakentaneet hankalia tilanteita harjoiteltaviksi ja ne ovat nostaneet esille kehittämiskohteita sopivassa määrin. Monessa asiassa on onnistuttu ja joissain asioissa on kehittämisen paikkaa ja ne paikat on löydetty.

Lisäksi Kuopiossa harjoitettiin palkattua henkilökuntaa, viranomaisia ja erityisesti pohjoissavolaisia reserviläisiä ja Kainuun prikaatin varusmiehiä.

- Näissä harjoituksissa on näkynyt pelkästään hyvällä ilmeellä ja asenteella olevia harjoitusjoukkoja, joilla on tehtävä kirkkaana mielessä ja jotka ovat kokeneet tehtävänsä merkitykselliseksi. Jokaisella tasolla ihmisiä haastatellessani minulle on todettu, että harjoitus on paikallaan ja se on lisännyt osaamista moniviranomaistilanteissa erityisesti kaupunkiympäristön toiminnassa.

- Tavoitteet on saavutettu, kehittämiskohdat on paikannettu ja harjoitus on näkynyt Kuopion alueella. Olemme tuoneet viestiä, että maanpuolustus kuuluu kaikille ja hybridisiin uhkiin löytyy ratkaisu erittäin hyvällä mallilla olevasta viranomaisten keskinäisestä yhteistyöstä.

Kainuun prikaatin osalta paikallispuolustuskonseptin harjoituskokonaisuus jatkuu ensi syksynä Joensuussa Pohjois-Karjalan viranomaisten kanssa samoilla tavoitteilla ja samansuuntaisella rakenteella. Sitä ennen ensi viikolla paikallispuolustusharjoitukset toteutetaan Uudenmaan alueella (Kehä 118), Vekaranjärven, Haminan ja Mikkelin alueella (Kymi 118) ja Satakunnassa ja Pohjanmaalla (Vaasa-Vasa 18).

 

´