Hyppää sisältöön

Porin prikaati ja Vaasan kaupunki järjestivät valmiusseminaarin
Kyky vastaanottaa kansainvälistä apua parani Vaasassa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 8.3.2018 22.57
Tiedote

Satakunnassa ja Pohjanmaalla 2.-9.3. järjestetty VAASA-VASA18 -harjoitus kehitti Puolustusvoimien henkilöstön ja reserviläisten kykyä viranomaisyhteistyöhön ja paikallispuolustuksen tehtäviin Vaasan alueella. Harjoittelu tehosti lisäksi muun muassa Puolustusvoimien suorituskyvyn käyttöä kansainvälisen avun vastaanottamiseen liittyvissä tehtävissä.

Harjoituksen yhteydessä Porin prikaati ja Vaasan kaupunki järjestivät 8.3. kutsuseminaarin, jonka tarkoituksena oli pohtia, mitä Puolustusvoimien uusi tehtävä kansainvälisen avun vastaanottamisesta ja antamisesta tarkoittaa alueellisen viranomaisyhteistyön näkökulmasta.

Kansainvälisen avun vastaanottaminen on ollut osa Puolustusvoimien lakisääteisiä tehtäviä viime heinäkuusta asti. Apu voi käytännössä olla mitä tahansa yhteiskunnalle ja sen toiminnalle kriisin aikana arvokasta materiaalia. Suomen tuonnin ja viennin on toimittava myös sotilaallisen kriisin aikana.

- Tällaisen tehtävän toteutus vaatii viranomaisten välistä saumatonta yhteistyötä ja sotilailla voi olla siinä oma roolinsa mm. suojaamisen, turvaamisen ja erikoisosaamisen käytön suhteen, kertoo Porin prikaatin apulaiskomentaja, eversti Asko Valta.

Tehtävä on tärkeä ja koskee kaikkia elintärkeitä liikenneyhteyksiä Suomeen ja Suomesta. Vaasassa tätä yhteistyötä harjoitellaan mm. Vaasan satamassa.

- Esimerkiksi Vaasan satamaan sijoitetuissa tilanteissa vaadittiin useita viranomaisia. Päivän kestävään case -harjoitukseen osallistui toimijoita 11 eri taholta.

- Kaikki kumppanit olivat erittäin hyvällä asenteella mukana. Vain harjoittelemalla laajasti yhdessä pystymme tunnistamaan toiminnan kipupisteitä. Tämän harjoituksen jälkeen yhteistyökykymme on kuitenkin merkittävästi aiempaa parempi, Valta toteaa

Porin prikaatin ohella Vaasa-Vasa18 -harjoitukseen osallistui Puolustusvoimien joukkoja Panssariprikaatista, Satakunnan lennostosta, Rannikkolaivastosta ja Uudenmaan prikaatista. Harjoitukseen osallistui myös Länsi-Suomen Merivartiosto, Pohjanmaan poliisilaitos, Pohjanmaan pelastuslaitos, Tulli, Finavia sekä Vaasan kaupunki ja sen omistamia liikelaitoksista Kvarken Ports Ltd ja Vaasan Vesi.

Huovinrinne, Säkylä Niinisalo, Kankaanpää
´