Hyppää sisältöön

Läheisten päivät lämmittivät koleaa talvisäätä Vekaranjärvellä

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 14.1.2018 17.42
Uutinen

Karjalan prikaati järjesti joukko-osaston saapumiserän 1/18 uusille alokkaille Läheisten päivän, jolloin jokainen sai kutsua haluamiaan läheisiä käymään ensimmäisen palvelusviikon päätteeksi Vekaranjärvellä. Tutustumispäivänä yksiköt esittelivät varusmieskoulutusta ja koulutusympäristöä sekä vastasivat läheisiä askarruttaviin kysymyksiin. Kävijöitä Karjalan prikaatissa oli noin 5 500 kahden päivän aikana.

Karjalan prikaati järjesti joukko-osaston saapumiserän 1/18 uusille alokkaille Läheisten päivän, jolloin jokainen sai kutsua läheisiään käymään varuskunnassa ensimmäisen palvelusviikon päätteeksi Vekaranjärvellä. Ensimmäisenä päivänä, lauantaina 13.1., tulijat olivat KYMJP eli Kymen jääkäripataljoonan, ISVP eli Itä-Suomen viestipataljoonan ja SALPITPSTO eli Salpausselän ilmatorjuntapatteriston alokkaiden läheisiä. Sunnuntaina 14.1. Läheisten päivän vierailijat olivat KARTR eli Karjalan tykistörykmentin, KYMPIONP eli Kymen pioneeripataljoonan ja KARHP eli Karjalan huoltopataljoonan alokkaiden läheisiä.

-Moiiii! Kiva nähdä!!! Vekaranjärvellä kaikui usein viikonlopun aikana iloisia jälleennäkemisen huudahduksia ensimmäisen palvelusviikon jälkeen. -Alokkaat on uskottu meidän vastuullemme ja annamme parhaan tukemme näille nuorille. Kotijoukot ovat kuitenkin aina se tärkein tuki ja voimavara heille, sanoo Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Pasi Välimäki, joka oli molempina päivinä seuraamassa tapahtumia. -Läheistenpäivä on tärkeä. Alokkaiden sopeutumista ja uuden oppimista helpottaa oleellisesti, että alokas saa tukea läheisiltään. Meille onkin erittäin tärkeää muodostaa yhteys varusmiesten läheisiin.

Läheisten päivän aikana muun muassa vanhemmat ja sisarukset pääsevät omin silmin näkemään, miten heidän rakkaansa on asettunut uuteen ympäristöön. Tietoiskuissa eli oppitunneilla kerromme palveluksesta ja kalustonäyttelyissä näytämme mitä lähikuukaudet ovat tuomassa tullessaan. Toivon, että päivän aikana murretaan intti-myyttejä ja muistoja omalta intti-ajalta 1900-luvun puolelta - palvelus ja palveluspaikat ovat kehittyneet ja kehittyvät ajan mukana. Tyttö- ja poikaystävälle on yhtälailla tärkeää saada konkreettinen kosketus palveluspaikkaan ja tupakavereihin. Tämän jälkeen on helpompi ymmärtää nuoren alokkaan puheita ja tunteita - ymmärrystä ja kärsivällisyyttä tarvitaan puolin ja toisin, kertoo kenraali Välimäki.

Päiväohjelmat oli koottu useasta eri aiheesta eri yksiköillä hieman eri rytmissä, jotta vältyttiin suuremmilta ruuhkilta. Saapuminen oli porrastettu kolmen yksikön kesken per päivä. Parkkipaikalta oli opastus yksikköön, Kaartin aukiolle tai Kaartinkinoon. Yksikössä sai tutustua koulutukseen ja majoitustupiin.

Kymen jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Markus Wahlstein esitteli yksiköidensä vierailijoille Karjalan prikaatia yleisesti sekä oman joukkoyksikkönsä tarkemmin Kaartinkinossa. Vieraat saivat kysyä mieltään askarruttavista armeijaan liittyvistä asioista joko esittelyn aikana tai yksikössä myöhemmin. Henkilökuntaa oli joukkoyksiköissä paikalla koko päivän esittelemässä kunkin aselajin koulutusta ja varusmiespalveluksen arkea.

Kymen jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Markus Wahlstein.

Thien Thanh, Mai Lan, Viet Nguyen, Khoa Nguyen, Quang Nguyen ja Tram Anh Nguyen Le Mäntsälästä.

-Olen isänä ylpeä, kun poika tuli armeijaan, kehuu Viet Nguyen Le. -Seuraavakin poikani on tulossa muutaman vuoden päästä, jatkaa Le. Koko perhe halusi tavata Quang Nguyen Le:n, joka on aloittanut Kymen jääripataljoonassa ja toivoisi tarkka-ampujaksi. - Haluaisin johtajakoulutukseen ja hyviä kavereita ja kokemuksia palveluksen ajalta. Täällä on tuntunut ainakin ilmapiiri hyvältä viikon kokemuksella, sanoo Quang Nguyen Le. Hän on kotoisin Mäntsälästä, josta tulivat myös äiti, sisko, pikkuveli ja pikkusisko isän kanssa katsomaan häntä.

Emma, Tarja ja Juha Ahvenainen Savonlinnasta.

Savonlinnasta tulleet Juha ja Tarja Ahvenainen olivat tulleet tapaamaan ja katsastamaan tyttärensä Emman tupaa Itä-Suomen viestipataljoonan Esikuntakomppaniassa ja erityisellä silmällä hänen kaappiansa. -Tämä on ollut monivuotinen haave päästä käymään intti, sanoo Emma Ahvenainen iloisesti. -Olisko isän myötävaikutusta armeijahaaveesta, kun on kuunnellut hänen inttijuttuja, sanoo Savon Prikaatissa armeija-aikansa viettänyt Juha Ahvenainen. - Kiva nähdä, että olosuhteet ovat muuttuneet aika paljon noin kahteenkymmeneen vuoteen, jatkaa Juha. -Toivoisin sotilaspoliisiksi, sanoo kertoo Emma, joka on majoittunut tupaan, jossa on kuusi muuta naista. -Ensimmäinen viikko on ollut totuttelua näihin aikatauluihin ja oppitunneille, hyvin on kuitenkin jo tottunut, kertoo Emma alkuhaasteista.

Toisena päivänä, sunnuntaina 14.1., Läheisten päivän vierailijat olivat KARTR eli Karjalan tykistörykmentin, KYMPIONP eli Kymen pioneeripataljoonan ja KARHP eli Karjalan huoltopataljoonan alokkaiden läheisiä. Ensimmäisiä ryhmiä vastaanottamassa oli Karjalan tykistörykmentin Kranaatinheitinkomppania, jonka 300 läheistä oli tullut kuulostelemaan ensimmäisen palvelusviikon kokemuksia alokkaaltaan.

- Uskoisin, että alokkaille omien läheisten tapaaminen antaa mahdollisuuden vähän henkäistä, kertoa omista tuntemuksistaan ja tuntea konkreettisesti sen, että hänestä välitetään, sanoi prikaatin komentaja, prikaatikenraali Pasi Välimäki, joka oli myös vastaanottamassa sunnuntain ensimmäisiä ryhmiä Ahvenlammen levikkeellä, jonne vieraat opastettiin parkkipaikalta. Rykmentin vierailijat opastettiin Kaartin aukiolle, jossa alokkaat odottivatkin jo hyvin järjestäytyneenä. Sunnuntainakin koleasta talvisäästä huolimatta kohtaamiset olivat monella tavalla lämmittäviä.

"Oppitunnit" eli palveluspaikan esittelyt läheisille olivat pääsääntöisesti yksikön auditorioissa. Esitysten jälkeen oli mahdollisuus hernekeittolounaaseen, yhteiseen sunnuntairuokailuun yksikön alakerrassa.

Kymen pioneeripataljoona oli pystyttänyt ulos teltan, jonka kaminan lämmössä sai käydä tutustumassa majoitukseen maastossa. - Monia tuttuja olen jo tavannut ainakin kahdeksan tällä viikolla täällä samaan aikaan aloittanut. Onhan tää aika "pohjoisessa", tää Vekara, siis kaukana, mutta ihan mukavaa on ollut ensimmäinen viikko, kehuu Santeri Pörsti (Vantaa) 1. Pioneerikomppaniasta. Isä ja äiti, Ari ja Tiina Pörsti naurahtavat "pohjoista" ja sanovat olevansa itse Pohjanmaalta, joten käsitys kuulosti huvittavalta. He pitävät hyvinä asioina muun muassa älypuhelitonta aikaa ja tulevia mahdollisia kaverisuhteita, jotka voivat olla ikuisia, kuten juuri Ari Pörstillä on ollut omat armeijakavereidensa kanssa.

Ari, Tiina ja Santeri Pörsti Vantaalta.

Kymen pioneeripataljoonan 1. Pioneeripataljoonassa aloittanut Nicky Valentin (Mikkeli) on saanut naisvoittoisen vierailijajoukon serkkunsa Benjaminin kera käymään. Benjamin Valentin on kotiutunut Karjalan prikaatista ja hänen (kauhu)tarinansa Nicky on kuullut monesti ennen palvelusta, mutta ei aio uskoa ihan kaikkea, vaan katsoa itse, miten täällä menee. - Tuvassa on on hyvä henki ja kaikki auttavat toisiaan. Ryhmänä toimitaan kaikki, toteaa viikon jälkeen Benjamin Valentin, joka toivoo taistelupioneeriksi. - Tiedän, että Benjamin pärjää hyvin täällä. Edesmenneet papat olisivat molemmat olleet erittäin ylpeitä tyttärenpojastaan, sillä molemmat olivat käyneet armeijan, kertovat ylpeä mummi, Marja Valentin Mikkelistä.

Benjamin, Nicky, Janita, Anette, Hilja ja Marja Valentin Mikkelistä.

Karjalan tykistörykmentin Kranaatinheitinkomppaniassa on aloittanut palveluksensa Jukka Särmälä (Lappeenranta) joka toivoo olevansa 347 vrk palveluksessa. -Liikuntatiedettä haen opiskelemaan tämän jälkeen. Äiti Elina ja isä Timo Särmälä näyttivät tyytyväisiltä siksikin, että täällä on jo heidän kolmas poikansa. Jouluna kotiutunut velikin oli tullut katsomaan miten alku on sujunut. Vanhemmat kehuivat Läheisten päivän järjestelyjä, muun muassa porrastettua ohjelmaa.

Jukka, Elina ja Timo Särmälä Lappeenrannasta.

Läheisten päivät onnistuivat hyvin ja Karjalan prikaati kiittää vierailijoita. - Erittäin hienoa, että meillä kävi viikonlopun aikana yli 5 000 läheistä - kertoo välittämisestä ja kiinnostuksesta. Seuraavan kerran tapaamme sotilasvala - ja -vakuutusjuhlassa perjantaina 9. helmikuuta - tervetuloa uudestaan prikaatiin, toivottaa Prikaatikenraali Pasi Välimäki.

KAARTI PÄÄLLE - YHDESSÄ VOIMA.

´