Hyppää sisältöön

Latvia hakee ilmatorjuntakoulutuksen oppeja Suomesta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 15.11.2017 18.05
Tiedote

Stinger -ohjusammunnat saivat arvovaltaista yleisöä, kun Latvian puolustusministeriön sekä puolustusvoimien delegaatio saapui Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueelle seuraamaan ammuntoja.

Latvialaisten tavoitteena oli tutustua Stinger -ohjusjärjestelmän koulutuksen yleisjärjestelyihin. Kutsun harjoitukseen oli esittänyt ilmatorjunnan tarkastaja sekä valtakunnallisen ilmapuolustusharjoituksen johtaja eversti Ari Grönroos.

Stinger - ammuntaa oli seuraamassa kapteeni Modris Kairiss Latvian ilmavoimista. Hänen vastuullaan maansa ilmavoimissa on ilmapuolustuskoulutus. Latvia on hankkimassa Stinger -ilmatorjuntaohjuksia Tanskasta. Parhaillaan kartoitetaan mahdollisuuksia harjoitella Latvian lähiympäristössä; Suomi on Latviaa maantieteellisesti lähinnä sijaitseva maa, jolla on käytössään Stinger -ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Latvialla on halua hankkia käytännön kokemuksia ja oppia erityisesti järjestelmän koulutusjärjestelyistä. 

Suomen ja Latvian lähtötilanne on hyvin erilainen, sillä Latviassa ei ole yleistä asevelvollisuutta. Kapteeni Kairiss onkin hyvin vaikuttunut Suomen varusmieskoulutuksen laadusta ja erityisesti siitä, kuinka varusmiehet ovat saamansa koulutuksen jälkeen osaavia ja valmiita käyttämään Stingerin kaltaista ohjusjärjestelmää. Kapteeni Kairissin mukaan Lohtajan kaltaisia harjoitusalueita löytyy myös Latviasta eli siltä osin kaikki on Latviassa valmiina. Latvian delegaatio seuraa harjoitusta muutaman päivän ajan.

Ammuntoja seuraamassa aina tuulisella harjoitusalueella olivat everstiluutnantti Mikko Mustonen, everstiluutnantti Janeks Drinks, eversti Ari Grönroos, Edgars Slisans, kapteeni Modris Kairiss, majuri Sandins Karklins,  eversti Sami-Antti Takamaa ja kapteeni Pasi Aro.

´