Hyppää sisältöön

Oltermannin viesti Niinisalossa 7.-9.3.2017: Kilpailun kulku ja ratamestarin mietteitä

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 7.3.2017 10.37
Tiedote

Puolustusvoimien vanhin urheilukilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa näin lännessä. Kilpailussa tukeudutaan Niinisalon varuskuntaan, mutta perinteen mukaisesti tarkkoja kilpailureittejä ei kuitenkaan paljasteta etukäteen. Tämän vuoden kilpailusta tiedetään vain, että kilpailurastit sijaitsevat Pohjois-Satakunnan ja Pirkanmaan alueilla.

Aikaisempina vuosina kilpailu on aina järjestetty itäisessä Suomessa. Vuonna 1933 kilpailtiin ensimmäisen kerran ja sotavuosien tauon jälkeen vuodesta 1951 lähtien on Oltermannin merkeissä hiihdetty tai juostu joka vuosi. Kilpailuun osallistuvat kaikki maavoimien joukko-osastot A-sarjassa sekä reserviläisjärjestöjä B-sarjassa. Tänä vuonna kisaillaan kaikkiaan kahdenkymmenen joukkueen voimin.


Kisatoimisto valmiina palvelemaan kilpailujoita.

Kilpailun kulku

Kilpailu on viestikilpailu. Kartalle on merkitty rastit, joihin joukkueet suunnistavat pareittain yön aikana otsalamppujensa valossa. Pareja on viisi ja viimeisen parin saavuttua ns. välimaaliin aamuyön tunteina, lähtevät ankkurit aamulla yksin viimeiselle osuudelle. Saavuttuaan maaliin he lukevat oman joukko-osastonsa viestin Oltermannille, joka on tänä vuonna Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Jari Kallio. Viesti on kiinnitetty rynnäkkökivääriin, jota viestinviejät kuljettavat selässään. Hiihtäjät suorittavat osuutensa armeijan suksilla ja sotilasvarusteisiin pukeutuneena.

Reitit kulkevat läpi metsien ja vesien ja ne on suunniteltu edellisen yön ja päivän aikana. Lähtö tapahtuu illalla. Jokainen joukkue suunnittelee oman reittinsä, eikä valmiita väyliä ole tarjolla. Ensimmäinen joukkue on maalissa todennäköisesti torstaina ennen aamuyhdeksää. Tämän vuoden viestin ratamestarina toimii kaikkiaan 12 kertaa eri rooleissa kilpailuun osallistunut ratamestari Harri Mehto yhdessä Petteri Vuorisen kanssa.

- Kilpailua edeltävänä yönä suoritetaan karttaharjoittelu, seuraavana päivänä kaverit tiputetaan maastoon ja 8.-9.3. välinen yö hiihdetään, kertoo Mehto.

- Itä-Suomessa, missä tapahtumaa on järjestetty jo vuosikymmenien ajan, kisan alettua oikein jo odotettiin, joskohan joku tulisi yösijaa kyselemään lähitaloista. Nyt on majoituspaikkoja varattu valmiiksi, mutta eihän niitä ole pakko käyttää. Itsekin voi yösijansa hankkia.

Vaativa järjestettävä

Kilpailun järjestäminen vaatii paljon erilaista osaamista ja henkilökuntaa. Kilpailua pidetään vaativana ja mielenkiintoisena. Vaihtelevat sää- ja lumiolosuhteet antavat kilpailulle oman mausteensa. Kisaa voi seurata reaaliajassa gps-seurantana nettisivuilta.

- Lunta näyttäisi riittävän, toivottavasti tulisi vähän vielä lisää. Järvien jäät on käyty tiedustelemassa eikä näyttäisi olevan pahoja sulakohtia. Kisa pidetään ihan varmasti. Kaverit juoksevat, jos ei hiihtämään pysty ja hiihtävät ne pätkät, mitkä pystyvät, Mehto kuvailee.

- Koko matka on linnuntietä noin 80 kilometriä. Ei ole valmiita latuja, vaan päivän aikana niitä tehdään. Tiedustelun aikana katsotaan, onko liukkaita teitä ja yleensäkin, että pääsee menemään ja tehdään metsien läpi oikoja. Tiputellaan ukot. merkataan paikkoja ja risteyksiä. On luvallista laittaa omia pieniä merkkejä maastoon, että yöllä sitten löytää suunnitellun reitin. Otsalamput ovat nykyään niin hyviä, että niillä pärjää hienosti, kun valolla tulee melkein päivän valkeus.

- Kokemuksena tämä on huima juttu ja vastaa varmasti hyvää kolmen päivän sotaharjoitusta, toteaa ratamestari.

- Kovasti toivoimme, että Hakolan Ristomatti olisi päässyt mukaan, mutta hän on silloin Norjassa sprinttikisoissa. Viime vuonna Ristomatti hiihti Porin prikaatin aloitusjoukkueessa vähän pidemmän matkan. Semmoista henkeä tähän tarvitaan, hyvää huumorihulluutta, Mehto hehkuttaa.

Varsinkin voitoista tavoittelevat joukkueet ovat tosi kovakuntoisia. Tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen joukkue tuo viestinsä perille. Joukko-osaston komentaja kirjoittaa viestin, joka on kirjoitettu runomittaan. Kaikki Oltermannin hiihdon aikaisemmat viestit ovat tallessa ja ne on sidottu kirjaksi.

Oltermannin hiihto ei ole hiihtosuunnistusta, tämä on ihan eri laji. Tiedusteluhiihto voisi olla kuvaavampi, tarvitaan kilpahiihto- ja suunnistustaitoa. Tästäkin tulee hyvä Oltermanni!

Niinisalo, Kankaanpää
´