Hyppää sisältöön

Simulaattorijärjestelmä laajenee kaikkiin maavoimien joukko-osastoihin

Maavoimat
Julkaisuajankohta 24.8.2016 1.02
Tiedote
Kolme upseeria keskustelee

Simulaattoriavusteinen harjoittelu laajenee lähivuosina maavoimien jokaiseen joukko-osastoon, totesi Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen Lappi16-harjoituksen mediapäivässä tiistaina 23.8.

Joukkojen suorituskykyä kehitetään jatkossa aiempaa realistisemman palautteen ja toistojen avulla. Lappi16-harjoituksessa myös reserviläiset pääsevät harjoittelemaan simulaattoriavusteisesti.

Maavoimissa on käytetty kaksipuoleista simulaattorijärjestelmää (KASI) yli kymmenen vuoden ajan.

- Etupainoisesti on lähdetty aikoinaan liikkeelle, mutta meillä on ollut pitkään käytössä vain yksi nykyaikainen järjestelmä. Tätä Porin prikaatin hallinnoimaa kokonaisuutta on sitten kierrätetty tärkeimmissä harjoituksissa. Nyt pystymme laajentamaan simulaattorijärjestelmän hieman kevennettynä versiona kaikkiin joukko-osastoihin.

Simulaattoriavusteisessa harjoituksessa taistelija saa reaaliaikaista palautetta omasta ja vastustajan toiminnasta ja taistelutapahtumista, muun muassa käsiasetulen ja epäsuoran tulen vaikutuksista.

- Palaute johtajien päätösten, taistelutoimenpiteiden ja tulen käytön vaikutuksista voidaan antaa erittäin havainnollisesti. Opit saadaan paikan päällä ja tarvittaessa suoritus voidaan uusia, kenraaliluutnantti Toivonen kertoi.

Panssarivaunu lähestyy siltaa Sotilaat asettavat miinoja tielle

Vastustajan panssarivaunu havaittu. Pioneerijoukkue tukee suluttamalla jääkärikomppanian valmistautumista hyökkäykseen. Simulaattorijärjestelmä tunnistaa vaunun, taistelijat ja sulutteen.

Puolustusvoimat valmistelee parhaillaan myös sotilaskäyttöön toteutetun virtuaalikoulutusympäristön hankintaa. Virtuaalikoulutusympäristössä taistelua harjoitellaan aluksi periaatteellisella tasolla luokkahuoneessa ja sitten vasta sovelletaan opittua käytäntöön. Toistoja voidaan tehdä käytännössä rajaton määrä. Kokemukset osoittavat, että harjoittelu virtuaaliympäristössä parantaa oppimistuloksia ja vähentää virheiden määrää.

- Sotilas oppii tekemällä. Simulaattoriavusteisissa harjoituksissa harjoitusten tempo nopeutuu aiempaan verrattuna. Palaute ja siitä oppiminen on avainasemassa. Viirtuaaliympäristöt vaativat aluksi hieman totuttelua, mutta joukkojen suorituskyvyn kehittämisessä ne ovat myös ehdottoman hyvä apuväline, Maavoimien komentaja sanoi.

Sotilaita metsän suojassa

Jääkärijoukkue odottaa hyökkäyksen alkamista.

´