Hyppää sisältöön

Sotilasvala- ja -vakuutuspäivää juhlittiin Vekaranjärvellä

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 9.2.2018 21.46
Tiedote

Karjalan prikaatin saapumiserän 118 Sotilasvalaa ja -vakuutusta juhlittiin talvisessa pakkassäässä Kouvolan Vekaranjärvellä 9.2.2018.

Läheisiä saapui varuskuntaan noin 7 000 eli sotilaat mukaan lukien tapahtuman kokonaisvahvuus oli noin 10 000. Utin jääkärirykmentin NH90 -helikopterikin kävi tervehtimässä ylilennollaan paraatiyleisöä ja alokkaita. Sotilasvalan vannoi 1886 alokasta, joista naisia oli 39.

Sotilasvala- ja vakuutuspäivä alkoi seppeleenlaskulla Valkealan sankarihaudalle.

Seppeleen laskivat Karjalan prikaatin varusmiehet, alokas Petteri Härkönen 2. Viestikomppaniasta ja alokas Henri Harju 2. Huoltokomppaniasta.

Jääkärit vannoivat nykymuotoisen suomalaisen sotilasvalan 13.2.1918 eli lähes sata vuotta sitten. Sotilasvalan ja -vakuutuksen kautta nuoret sotilaat ovat luvanneet palvella Suomea parhaan kykynsä mukaan. He ovat ottaneet harteilleen vastuun puolustaa meille tärkeitä suomalaisia arvoja - vaikka asein. Kyse on kunniasta ja velvollisuudesta pitää yllä ja rakentaa sitä, minkä sotiemme veteraanit ovat kalliilla hinnalla lunastaneet - vapaan ja itsenäisen Isänmaan.

Paraatin hartauden piti Karjalan prikaatin sotilaspastori Sanna Timonen.

Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Pasi Välimäki.

-Vala velvoittaa ja siksi on tärkeää, että omaiset ja läheiset ovat todistamassa tämän lupauksen antamista. Suomen puolustaminen on jokaisen suomalaisen asia. Yleinen asevelvollisuus ja naisten vapaaehtoinen palvelus on sotilaallisen maanpuolustuksemme vahva perusta. Satavuotiaan Suomen puolustus on vankalla pohjalla ja maanpuolustustahto on erittäin korkea, sanoo Karjalan prikaatin komentaja prikaatikenraali Välimäki paraatipuheessaan. -Sotilaita koulutetaan sotaa varten. Selkeä päätehtävämme on kouluttaa näistä nuorista osaavia taistelijoita sodan ajan vaativiin taistelukentän olosuhteisiin, jatkaa Pasi Välimäki.

Sotilasvalan ja -vakuutuksen esilukijana oli Kymen jääkäri, reservin alikersantti, taiteilija ja muusikko Toni Wirtanen. Perinteisen tavan mukaan esilukija on kansalainen, jonka elämänkokemus ja maine toimivat esimerkkinä suomalaisesta vastuunkantajasta.

Toni Wirtanen tutustumassa kalustonäyttelyyn ennen paraatia.

 

Valakaavan esilukijana Toni Wirtanen.

-Toivoisin jokaisen alokkaan ajattelevan mielessään sotilasvalan ja -vakuutuksen syvemmän merkityksen ja kuinka se kytkeytyy historiaamme. Tällä valalla kytkeydymme ketjun lenkiksi pitkään ketjuun. Valateksti pätee tai antaa pohjan hyvin myös arjen elämään. -Koitettas hoitaa ne asiat, mitä luvataan, toivoo Toni Wirtanen nuorilta miehiltä ja naisilta täällä tänäänkin kuten siellä kotielämässäkin.

-Me olemme täällä tänään siksi, että meillä Suomessa on asiat aika hyvin ja se on puolustamisen arvoista. Mikään, mitä tänne voisi voimakeinoin tuoda, ei anna mitään vaan ottaisi vain pois, kiteyttää Wirtanen varusmiespalveluksen ja Sotilasvalan sekä sotilasvakuutuksen merkityksen.

Vierailijoille oli esillä varusmiesten koulutukseen liittyvää materiaalia, kevyempää ja raskaampaa. Panssarivaunut ja tykit sekä muu kalusto sai katselijoita koko päivän ajaksi. Varustenäyttelyssä oli esillä pukeutumiseen ja taistelijan varustukseen ja toimintaan liittyvää materiaalia katseltavana ja hypisteltävänä.

Yksiköihin oli järjestetty hernekeittoruokailu iltapäiväksi. Samalla oli mahdollisuus tutustua majoitustupiin sekä yksikön henkilökuntaan ja haastatella heitä palvelukseen liittyvillä kysymyksillä.

Päivä oli varmasti monelle mieleenpainuva ja pienestä pakkasesta huolimatta lämminhenkinen.

Kiitos kävijöille!

Karjalan prikaati toivoo palautetta muun muassa päivän järjestelyistä ja kulusta osoitteeseen [email protected], kiitos.

 

Joukko-osasto Vekaranjärvi, Kouvola
´