FI SV EN

Försvarsmakten hedrar hundraårsjubileet av jägarpionjärernas insats i Lettland

28.6.2016 13.38
Pressmeddelande
Försvarsmakten hedrar hundraårsjubileet av jägarpionjärernas insats i Lettland

I år har det gått hundra år sedan pionjärkompaniet vid Jägarbataljon 27 framgångsrikt deltog i slaget vid Schmarden. Försvarsmakten högtidlighåller hundraårsjubileet av jägarpionjärernas insats i slaget genom att ordna en högtidlig ceremoni under vilken det minnesmärke som har rests på den ursprungliga platsen för slaget i byn Schmarden i Lettland avtäcks den 25 juli 2016.

Slaget vid Schmarden har stor betydelse för pionjärernas historia. De jägarpionjärer som deltog i slaget innehade en central roll för grundandet av pionjärvapenslaget i det självständiga Finland.

I avtäckningshögtidligheterna deltar ca 50 personer från försvarsmakten. Armén ansvarar för förberedelserna av ceremonin i samarbete med Finlands ambassad i Lettland och kommunen Engure. Kommittén för minnesmärket i Schmarden reser monumentet till minne av slaget vid Schmarden.

För avtäckningsceremonin ställer armén upp en jägarfana och Pionjärskolans fana med fanvakter. Vid ceremonin uppträder en avdelning från Gardets musikkår med Heikki Aalto som solist.

Försvarsmaktens avdelning leds av pionjärinspektör, överste Jouko Rauhala.

Det är möjligt att följa med avdelningens resa till Lettland och avtäckningen av minnesmärket på webben:

Facebook.com/maavoimat #Schmarden100
Twitter.com/maavoimat @Maavoimat
Instagram.com/puolustusvoimat.fi