Hoppa till innehåll

Idrottare utbildas till spanare tack vare fysisk och psykisk lämplighet

Gardesjägarregementet
Utgivningsdatum 9.2.2017 15.14 | Publicerad på svenska 14.3.2017 kl. 13.33
Pressmeddelande

Försvarsmaktens Idrottsskola utbildar spaningsstyrkor för behoven under undantagsförhållanden. Merparten av idrottare avlägger chefsutbildning och tjänstgör i 347 dygn.

Utbildning av idrottare inom spaningsvapenslag är en tradition i Finland alltsedan krigstiden. Spanare krävs ha en utmärkt fysisk och psykisk funktionsförmåga som målinriktad träning och tävlingar på toppnivå inom idrotten utvecklar. Dessutom håller idrottarnas fysiska prestationsförmåga sig på en hög nivå längre än hos genomsnittet även efter värnplikten.

Utbildningsnivån för beväringarna i Idrottsskolan bedöms med samma tester och mätare som för övriga finländska beväringar. Idrottare i sommargrenar avlade förra veckan fältprovet (havukoe) ingående i examen i utbildningsgrenen för spanare. I examen i utbildningsgrenen ingår även flera teoriprov.

Fältprovet genomfördes under hela natten från tisdagseftermiddagen till onsdagsmorgon i Hollola. Fältprovet mäter en enskild krigares skicklighet att spana och överleva.

– Vinterförhållanden ökar alltid belastningen på spanaren. Syftet med det tunga fältprovet är att utöver mäta kunnande och fysisk prestationsförmåga även testa hur bra spanarna klarar av att behålla funktionsförmågan i utmanande situationer, berättade chefen för Spaningskompaniet, kapten Ohto Oksanen.

Spanarna bär all sin utrustning med sig. Förutom sin personliga utrustning har spaningsstyrkan även ett lågt jägartält och en kamin. Veden samlas från skogen och både dricksvattnet och maten bär man med sig och maten tillreds med ett trangiakök.

Aktionerna under spaningsuppdrag, kanske långa tider isolerad från sina övriga trupper, ställer speciella krav på den psykiska funktionsförmågan.

Chefsutbildning och avancerade skjutövningar inom spaningsstyrkan

Idrottsskolans beväringar övade aktioner med spaningspatruller och -grupper med skarp ammunition i mitten av januari i Pahkajärvi. I skjutövningen deltog idrottare från både sommar- och vintergrenar. Under de krävande spaningsskjutningarna i såväl dagsljus som mörker övade man bland annat överraskande eldgivning samt att ta sig över vägar och retirera från en spaningsställning som fienden avslöjat.

– Den mest krävande skjutövningen var den för beväringar i vintergrenar ur kontingenten som hemförlovas i mars. Då förstörde spaningsstyrkan granatgevär, prickskyttegevär och genom indirekt eld fiendens kommandoplats varefter man retirerade från platsen under strid. Under retirerandet övade man också sig i att evakuera sårade under eld, bedömer kapten Ohto Oksanen.

Ungefär en tredjedel av Idrottsskolans beväringar utbildas också i manskapsuppgifter, antingen till spaningsmän för spaningsstyrkor eller andra manskapsuppgifter i spaningskompaniet, såsom ordonnanser.

Över hälften av Idrottsskolans beväringar utbildas till underofficerare. Under underofficerskursen får varje idrottare utbildning i någon specialiseringsuppgift i spaningsstyrkan. Specialiseringsuppgifter är uppgifter som prickskytteunderofficer, spaningseldledningsunderofficer, radistunderofficer och spaningssjukvårdsunderofficer.

Ungefär 15 procent av Idrottsskolans kontingent utbildas till reservofficer på truppenhetens egen reservofficerkurs. Den största delen av idrottarna som hemförlovas som fänrikar placeras i spaningsstyrkorna med uppgifter som gruppchef, vice gruppchef eller spaningseldledare. Därtill utbildas några idrottare från varje inryckningskontingent till gruppledare eller spaningsofficer.

Idrottsskolan är en del av det finländska träningssystemet

För idrottsutbildningsverksamheten svarar Försvarsmaktens Idrottsskola som är en truppenhet inom Gardets jägarregemente, Försvarsmaktens kompetenscenter för idrottsområdet samt militäridrottens träningscentral. Aktiva vintergrenar vid Kajanalands brigad i Kajana är skidskytte, skidorientering, snowboardåkning, längdåkning, backhoppning och nordisk kombination.
Idrottsskolverksamheten samordnar värnpliktstjänstgöringen samt träning som siktar mot toppen för de bästa idrottarna inom åldersklassen.

Genom Idrottsskolverksamheten stöds målsättningarna inom toppidrottssystemet på det sätt som Försvarsmaktens uppgifter förutsätter. Idrottskolsverksamheten utvecklas i intensivt samarbete med Olympiska Kommitténs toppidrottsenhet (HUY), grenförbunden, föreningarna och de personliga tränarna.

Den dagliga träningen genomförs tillsammans med Huvudstadsregionens Idrottsakademi och Vuokatti-Ruka Idrottsakademin. Ansökningstiden för nästa kontingent för sommargrenar går ut den 1 juni 2017 och för kontingenten för vintergrenar den 1 januari 2018.

 

´