Hyppää sisältöön

Sapeli 1/22 -taisteluharjoitus pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla 27.5.–2.6.2022

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 19.5.2022 14.45
Tiedote
Varusmies tähtää PKM-konekiväärillä panssaroidun ajoneuvon katolla.

Kaartin jääkärirykmentin johtama Sapeli 1/22 -taisteluharjoitus järjestetään 27.5.-2.6.2022 pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla. Harjoitusalueina toimii Helsinki, Espoo, Upinniemi, Vantaa ja Hämeenlinna. Harjoituksen johtaa Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Asko Kopra.

Sapeli 1/22-taisteluharjoitus on viime heinäkuussa aloittaneiden varusmiesjohtajien, Valmiusyksikön ja sotilaskuljettajien sekä viime tammikuussa palveluksensa aloittaneiden miehistötehtäviin koulutettavien varusmiesten loppusotaharjoitus. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 900 sotilasta, johon kuuluu reserviläisiä, varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa. Kaartin jääkärirykmentin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatista ja Porin prikaatista.

Sapeli 1/22 -taisteluharjoitukseen sisältyy ilmapuolustusharjoitus, jonka aikana pääkaupunkiseudulla on ajoittain lentomelua. Ilmapuolustusharjoituksessa sovitetaan toimintaa yhteen myös Merivoimien alusten kanssa.

Harjoitusjoukoilla on taisteluvarustus, mukaan lukien rynnäkkökivääri. Maaliosastot voivat käyttää myös siviilivaatteita. Henkilökunta käyttää keltaisia huomioliivejä maastopuvun päällä. Harjoituksessa on mukana yli 200 ajoneuvoa, joiden joukossa on myös panssaroituja ajoneuvoja. 

Osassa harjoituskohteista käytetään harjoitusampumatarvikkeita, jotka saattavat aiheuttaa melua harjoituskohteiden lähistöllä. Melutiedotteiden linkit löytyvät tämän tiedotteen lopusta.

Harjoituksen päätavoitteena on Kaartin jääkärirykmentin joukkojen valmiuden ja suorituskyvyn kehittäminen vaativissa taistelutehtävissä rakennetulla alueella sekä eteläisellä rantamaalla.
Vuosittain kaksi kertaa järjestettävä rykmentin joukkotuotettujen joukkojen loppusotaharjoitus Sapeli on vaativa kokonaisuus niin kantahenkilökunnalle, kuin kesäkuun lopussa kotiutuville varusmiehillekin. Laajalla alueella harjoittelemalla luodaan joukoille tilanteita, joissa rakennetun alueen taisteluun koulutetut joukot pääsevät soveltamaan osaamistaan myös taajama-alueiden ulkopuolella.
 Medialle

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita Helsingissä järjestettävään mediapäivään keskiviikkona 1.6.2022, jolloin on mahdollista tutustua harjoitukseen. Mediapäivään voi ilmoittautua harjoituksen tiedottajalle (yhteystiedot alla). Ilmoittautumiset viim. 30.5. mennessä.

Lisätietoja harjoituksesta: tiedottaja Lotta Laaksonen ([email protected], p. 0299 421 233)

Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #sapeli22