Hyppää sisältöön

Alikersantti Mikael Laakso:
Yhdessä tekeminen luo ikimuistoisia kokemuksia

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 15.12.2021 11.13
Uutinen
varusmiehiä Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa tykin edustalla

Varusmiespalveluksen loppusuora häämöttää. Pikkuhiljaa aletaan luovuttaa palveluksen aikana saatuja kimpsuja ja kampsuja. Mielessä liikkuu kirkkaana muistoja ja kokemuksia kuluneelta vuodelta.

Kun puhumme alikersanttien kanssa, nousevat mieleen sekä hyvät että vähän uuvuttavimmat muistot. “Muistatko majohajon, koulutushaarojen paljastustilaisuuden, tiedon, kun meidät valittiin aukkiin sekä kaikki aukissa tapahtuneet raskaat, mutta opettavat hetket?”, yksi alikersantti kysäisee. Yhdessä kokemamme ja näkemämme asiat yhdistävät meitä ja luovat ympärillemme yhteishenkeä. Sitä yhteishenkeä, jonka ympärille koko Puolustusvoimat ja pienemmässä mittakaavassa varusmiespalvelus muodostuu. Ryhmän ja sen kautta joukkueen yhteinen toiminta, jota ylläpidetään ja parannetaan koko palveluksen ajan. 

On hienoa ajatella, että palveluksen alkumetreistä lähtien olemme yhdessä kantaneet raskaat varustesäkit tupiin, tutustuneet toisiimme ja harjoitteet sotilaalle ominaista käytöstä. Silmän räpäyksessä tupa on muuttunut AUK-kurssin tupaan, jossa alkaa uudelleen alokaskaudelta tuttu uuden ryhmän ja joukkueen yhteishengen muodostaminen erilaisilla koulutuksilla ja harjoituksilla. Yhdessä ollaan painettu niska limassa läpi kaikki mahdolliset kokeet sekä liikunta- ja johtamiskoulutukset. Myös ei aina niin mukavat metsäleirit, jotka yhdessä kävimme. Kaikki tämä on tehty yhdessä, mikä tekee varusmiespalveluksesta ikimuistoisen kokemuksen. Ilman sisua, muiden kannustusta ja itselleen todistamista; “jos toveri pärjää, niin pärjään minäkin”, olisi varmaan suurimman osan palvelusmotivaatio loppunut jo ajat sitten.

Yhdessä kokemamme ja näkemämme asiat yhdistävät meitä ja luovat ympärillemme yhteishenkeä. Sitä yhteishenkeä, jonka ympärille koko Puolustusvoimat ja pienemmässä mittakaavassa varusmiespalvelus muodostuu.

Tekstin on kirjoittanut alikersantti Mikael Laakso. Hän on toiminut palvelusaikanaan myös varusmiestoimikunnan puheenjohtajana.

Yhdessä vietetyt iltavapaat keskustelun, pelien ja urheilun muodossa ovat luoneet uusia ystävyyssuhteita, jotka varmasti kestävät vielä palveluksen jälkeenkin. Puhelimella on helppo laittaa viestiä tai pirauttaa vaikka nopeasti ja kysellä kuulumisia. Yhteydenpito on muutenkin tärkeää, sillä ei sitä tiedä, vaikka jollain inttikaverilla olisi tarjota töitä tai apua myöhemmin elämän aikana.

Koskaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, joten kaikista ystävyyssuhteista kannattaa pitää kiinni. Tulevaisuudessa on hyvä tavata inttikavereita ja lähteä heidän kanssaan vaikka kahville.

Korona on tuonut omat haasteensa

Korona-aika on tehnyt varusmiespalveluksesta rankempaa kuin mitä se aiemmin oli. Varusmiespalvelusajan on ollut käytössä 2+2+2 -jaksotus eli neljä viikkoa palveluksessa ja kaksi viikkoa lomalla, mikä on vaikuttanut siihen, miksi palvelus on tuntunut raskaalta. 

Vaikka kiinni ollaan neljä viikkoa ja lomilla kaksi viikkoa, niin joskus koulutetut asiat ovat ehtineet lomien aikana osittain unohtua. Välillä vain vähän opetetuista asioista oli enää muistissa kahden viikon lomien jälkeen. Neljän viikon kiinniolo on ollut raskasta. Sen on joskus huomannut niin omasta kuin toisten varusmiesten pienestä motivaation puutteesta. Kaikki hommat on kuitenkin tehty kunnolla, sillä pitkien gineksien jälkeen on odottanut aina kahden viikon lomat.

Erilaisilla liikuntakerhoilla on oma merkityksensä yhteisöllisyyden lisäämisessä vapaa-ajalla.

Koulutuksissa ja vapaa-ajalla on oltu vain oman joukkueen kanssa, etteivät kohortit sekoittuisi. Sotilaskotia ja kuntosalia on saanut käyttää vain oman joukkueen vuorolla. Koronan vaikutukset ovat näkyneet myös vapaa-ajan toiminnassa. Emme ole päässeet poistumaan kasarmialueelta iltavapaiden aikana. Onneksi on ollut muita tapoja liikkua ja ulkoilla. Iltavapaiden aikana on voinut lähteä juoksemaan varuskuntaa ympäri tai mennä ulkosalille, pelata jalkapalloa tai heitellä frisbeegolfia varuskunta-alueella. Palvelusaikana olen huomannut, että liikunnalla ja vapaa-ajalla on ollut suuri merkitys palvelusmotivaatiooni sekä jaksamiseeni. Varusmiestoimikunnalla on merkittävä rooli varusmiesten vapaa-ajan aktiviteettien, kuten esimerkiksi urheilukerhojen, järjestämisessä. 

Palvelusaikana olen huomannut, että liikunnalla ja vapaa-ajalla on ollut suuri merkitys palvelusmotivaatiooni sekä jaksamiseeni. Varusmiestoimikunnalla on merkittävä rooli varusmiesten vapaa-ajan aktiviteettien, kuten esimerkiksi urheilukerhojen, järjestämisessä. 

Vaikka korona ja sen mukanaan tuomat rajoitukset ovatkin häirinneet varuskunnan arkea koko ajan, on varusmiespalveluksessa kulunut vuosi ollut täynnä erilaisia unohtumattomia kokemuksia ja hetkiä, jotka muistaa ja joita muistelee loppuelämänsä.

varusmiehiä varusvaraston edustalla varustesäkkien kanssa
Maasotakoulussa Haminassa kotituvat varusmiehet palauttivat varusteitaan tiistaina 14. joulukuuta. Kotiutuminen koittaa torstaina 16. joulukuuta.

 

´