Hyppää sisältöön

105. kadettikurssi ottaa seuraavan askeleen opinnoissaan

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 5.6.2020 15.59
Tiedote
Hymyilevä kadettikersantti Timo Hakanen maastopuvussa ja kahvikuppi kädessä.

Kadettikurssi 105 päätti maavoimien koulutusohjelman opinnot 5. kesäkuuta 2020 Maasotakoulun Jalkaväkikoulussa. Seuraavaksi he jatkavat aselajiopinnoissa Jalkaväkikoulussa, Panssarikoulussa, Pioneerikoulussa, Tykistökoulussa ja Viestikoulussa. Yksi heistä on 4.6.2020 kadettikersantiksi ylennetty Timo Hakanen.

105. kadettikurssi opiskeli Maasotakoulun Jalkaväkikoulussa maavoimaopintoja, jotka päättyivät 5. kesäkuuta 2020. Päätöstilaisuus järjestettiin 4.6.2020 Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä.

Harmaissa sotilaspuvuissa kadetteja rivissä. Komea joukko vehreässä Vöyrin puistossa.

Seuraavaksi kadetit siirtyvät aselajiopintoihin eli jalkaväkeen, panssariin, pioneeriin, tykistöön tai viestiin. Aselajiopinnot kestävät noin vuoden, ensi vuoden kesään asti. Sen jälkeen koittaa sotatieteiden kandidaatiksi valmistuminen ja työt Puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa.

Pioneerikadetteja kahvilla maastopuvuissa, hyvä meininki.

Jyväskylästä kotoisin oleva kadettikersantti Timo Hakanen on koko Maanpuolustuskorkeakoulussa (MPKK) opiskelunsa ajan haaveillut pääsevänsä syventymään pioneeriaselajiin. 5. kesäkuuta 2020 hänen toiveensa toteutui ja Hakanen aloitti aselajiopinnot Pioneerikoulussa Lappeenrannassa.

- Pioneeri on monipuolinen aselaji, ja parasta siinä on yhteistoiminta jalkaväen ja muiden aselajien kanssa. Voisin sanoa, että pioneerina olen palveluammatissa, kadettikersantti Hakanen sanoo.

- Toisaalta monipuolisuus on myös haaste. Yhden vuoden aselajiopintojen aikana Pioneerikoulussa ei ehdi erikoistua. Mutta erikoistuminen tapahtuu sitten työelämässä Puolustusvoimien täydennyskoulutuksessa. Mitä enemmän sukellan aselajiin, sitä enemmän tykkään siitä, Hakanen kertoo.

Kahvitteluhetki sotilaiden kesken, keskustelemassa kadettikurssin johtaja ja kadetti.

Pioneerikoulussa 105. kadettikurssin johtajana toimii kapteeni Eero Terkki (kuvassa vasemmalla). Hän odottaa opiskelijoilta oma-aloitteisuutta, avoimuutta ja tinkimätöntä pioneeriasennetta.

Mitä on tinkimätön pioneeriasenne?

- Räjähtävää toimintaa. Rumaa, lujaa ja nopeasti, hymyilee kapteeni Terkki pilke silmäkulmassaan.

Tinkimättömyyttä, lujuutta ja hyviä ominaisuuksia vaaditaan kaikissa aselajeissa ja elämässä muutenkin. Ei siis hyödytöntä oppia ole luvassa.

Seinässä kyltti "Miinoja Mines" ja pääkallo-varoitusmerkki, maastopukuisia hahmoja (kadetteja) vieressä.

Kadettien maavoimaopintojen päätöstilaisuudessa 4. kesäkuuta 2020 Lappeenrannan varuskunnan Vöyrin puistossa oli ohjelmassa muun muassa ansioituneiden kadettien palkitsemisia ja ylentämisiä sekä kadettiketjun lenkin luovuttaminen opiskelijalta takaisin kurssinjohtajalle. Ketjun lenkki on kulkenut kaikkien kurssilaisten mukana maavoimaopintojen aikana. Nyt oli kurssin vanhimman aika ojentaa lenkki takaisin kurssinjohtajalle odottamaan seuraavaa kurssia ja seuraavia lenkin kantajia.

Kaksi harmaa-asuista sotilasta, toinen ojentaa metallisen lenkin toiselle. Kadettien perinne on kadettiketju ja lenkin kuljettaminen mukana kurssin aikana.

"Kadettiketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Te ette varmasti ole heikko lenkki", totesi kurssinjohtaja. Tällä kurssilla on ollut poikkeuksellisen hyvä henki. Sen oli aistinut myös Koulutuskeskuksen johtaja, eversti Vesa Laitonen (kuvassa vasemmalla):

kaksi sotilasta käsi lipassa, toinen maastopuvussa, toinen harmaassa juhla-asussa.

"Hyvähenkinen joukko saa aikaan ihmeitä."

"Henki teidän kurssillanne on poikkeuksellisen hyvä. Olen sen sivukorvalla itse huomannut, kun olen kuullut reipasta sanailuanne eri yhteyksissä. Hyvähenkinen joukko saa aikaan ihmeitä ja pystyy olemaan esimerkkinä muillekin. Hyvän kurssihengen luominen ja vaaliminen on teidän jokaisen tehtävä. Periaatteena on aina ensin joukon ja vasta sitten yksilön etu. Tuon periaatteen ymmärtäminen ja sen kanssa eläminen on osa johtamiseksi kasvamista. Kun jokaisella menee hyvin, kaikilla menee hyvin."

Rivissä kadetteja, palkittavia ja ylennettäviä siirtyy eteen.

Kurssinjohtaja ja Maasotakoulun palkattu henkilökunta koulunjohtaja eversti Kari Pietiläisen johdolla mukana kadettien palkitsemistapahtumassa.

Maasotakoulu toivottaa kaikille kadeteille hyvää kesää, erinomaista jatkoa opinnoissa ja elämässä.

Sotilastervehdys eli käsi lippaan! Harmaapukuisia palkittavia kadetteja rivissä.

Kadetit opiskelevat Maanpuolustuskorkeakoulussa, mutta osa opinnoista suoritetaan Maasotakoulussa ja sen alaisissa aselajikouluissa. Jalkaväkikoulu ja Pioneerikoulu sijaitsevat Lappeenrannassa, Panssarikoulu Hattulan Parolannummella, Tykistökoulu Kankaanpään Niinisalossa ja Viestikoulu Riihimäellä. Kadeteista tulee valmistuttuaan sotatieteiden kandidaatteja, jonka jälkeen he työskentelevät Puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa. Muutaman vuoden työn jälkeen he jatkavat opintoja ja valmistuvat sotatieteiden maistereiksi. Lue lisää: www.upseeriksi.fi.

Kadettiketjumuistomerkki vehreässä metsämäisessä Vöyrin puistossa varuskunnassa Lappeenrannassa.

´