Combat Camera kuvaa maalla, merellä ja ilmassa

Kaartin jääkärirykmentti 22.7.2016 9.31
Tiedote

Combat Camera -tiimi kuvaa Puolustusvoimien toimintaa kaikissa olosuhteissa Suomessa ja ulkomailla sekä tuottaa videoita YouTube-kanavalle.

Kaartinjääkäri  Severi Laine on Combat Camera -varusmies, jonka palveluspaikka on erikoiskomennusjoukkue Kaartin pataljoonan Kuljetuskomppaniassa. Erikoiskomennusjoukkueen kaikki varusmiehet valitaan peruskoulutuskauden aikana erityishaulla, joka päättyy 24.7.2016. Erikoiskomennusjoukkueen varusmiehet palvelevat pääasiassa viestintä-, media- ja tietotekniikka-alan erityistehtävissä. Ammatillisen osaamisen lisäksi erityistehtäviin valittavat varusmiehet erottuvat joukosta motivaatiolla ja oma-aloitteisuudellaan.

– Kouluttajiin meillä on erittäin hyvä suhde ja käytännössä työpaikkahenki. Jos homma toimii meidän puolelta hyvin ja asiallisesti niin ei tarvitse johtajien ojentaa, kertoo kaartinjääkäri Laine.

Combat Camera -kuvaajat taistelevat painopisteen joukoissa tapahtumien keskipisteessä. Tärkein työkalu on tilanteen mukaan rynnäkkökivääri tai kamera, jolla dokumentoidaan tapahtumia informaatio-operaation tueksi tai juridisen suojan turvaamiseksi.

– Meille annetaan tehtävä ja käytännössä vapaat kädet tehtävämme toteuttamiseen siten, ettei joukon toiminta häiriinny ja kykenemme toimimaan sen osana. Jos tehtävämme on saada kuvamateriaalia taistelusta, kuvaamme kun se on mahdollista. Tässä tarvitaan tietynlaista pelisilmää, vaikka edessä olisi täydellinen kuva, vihollisen tulen alle ei kannata jäädä.

Mielenkiintoisin harjoitus, johon Laine on päässyt osallistumaan oli Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliisien harjoitus Kauppakeskus Kampissa ja Kampin metroasemalla.

– Kampin harjoituksessa hienointa oli se miten siinä yhdistyi siviilistä todella tuttu ympäristö ja armeijan harjoitus. Tähän mennessä olemme tehneet Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliiseista ja kaupunkijääkäreistä useita videoita ja heidän kanssaan harjoittelu on toiminut sujuvasti.

Combat Camera -varusmieksi valitaan vain parhaat

Combat Camera –tiimin jäsenet ovat monitaitureita, sillä he saavat eri aselajien koulutusta ja toimivat eri puolustushaarojen harjoituksissa maalla, merellä ja ilmassa. Vaativaan koulutukseen valitaan vuosittain 6-10 varusmiesammattilaista, joilta odotetaan hyvää kuvausosaamista, kamerankäsittelytaitoa ja sopeutumiskykyä erilaisiin tilanteisiin.

– Ennen Combat Camera -tiimiin pääsemistä kuvaustaustaa oli kertynyt erilaisissa kouluprojekteissa lukion medialinjalla. Sitä kautta olen sitten päässyt tekemään myös yksittäisiä musiikkivideoita, lyhytelokuvia ja mainosprojekteja. Lukiossa olen tehnyt myös monikameratuotantoa ja ohjannut livelähetystä eli vahvasti olen orientoitunut videokuvaamiseen, taustoittaa kaartinjääkäri Laine.

– Siviiliin lähtee mukaan ainakin armeijan tuomaa uskallusta lähteä tekemään tosissaan. Ryhmätoiminnasta olemme myös oppineet paljon, meillä on ollut hyvä porukka ja hommat ovat toimineet tehokkaasti. Hankalissakin tilanteissa ollaan tsempattu toisiamme.

Varusmiesammattilaisten osaamisesta saa parhaan kuvat katsomalla YouTubessa Combat Camera Showreelin 2015.