Kumppanit mukana harjoituksessa

Maavoimat 2.12.2019 11.37
Uutinen
Millogin työntekijät huoltamassa kalustoa

Kaakko 19 -harjoitusta tukevat myös useat kumppanit osana puolustusvoimien logistiikkajärjestelmää.

Kun puolustusvoimien joukot ovat liikkeellä 24/7 Kaakko 19 -harjoituksen mittakaavalla, tarvitaan tukea myös kumppaneilta.

Kaakko19 -harjoituksessa mukana on useita kumppaneita harjoittelemassa omaa poikkeusolojen toimintaansa. Kumppanuussopimukset kattavat kaikki valmiustilat niin kotimaassa kuin kansainvälissä tehtävissä.

Korjauspartiot liikkeellä

Puolustusvoimien kunnossapidon kumppani Millog osallistuu harjoitukseen yli 70 työntekijän voimin. Korjaamoissa tehdään vikakorjauksia, korjauspartioita lähetetään maastoon ja varaosia toimitetaan vuorokauden ympäri. Muun toiminnan ohella henkilökuntaa koulutetaan myös poikkeusolojen toimintaan.

Vekaranjärvellä korjaamohalliin ajettiin lauantaina panssariajoneuvo XA-180 M, joka oli hinattu harjoituksen tuoksinasta korjaamolle edellisiltana. Iltavuorolaiset korjasivat vikaantuneen ajoneuvon.

– Turboahdin oli posahtanut, ja se vaihdettiin yön aikana. Nyt ajoneuvo palaa takaisin harjoitukseen, asentaja Tomi Frosti kertoo.

Ruokahuollosta huolehditaan

Puolustusvoimien ruokahuollosta vastaava Leijona Catering on jalkautunut harjoituksen ajaksi harjoitusjoukkojen mukaan elintarviketilaajina ja sotilaskeittäjinä yhteensä noin 20 henkilön vahvuudella.

- Elintarviketilaajat tilaavat joukkojen vahvuusilmoitusten perusteella suunnitellun ruokalistan toteuttamiseen tarvittavia elintarvikkeita, jotka saavuttuaan tarkastetaan, pakataan joukkojen mukaisesti ja jaetaan noutajille, selventää logistiikkapataljoonasta tavattu Kati Virtanen toimenkuvaansa samalla kun tarkastaa juuri saapunutta elintarviketilausta.

Elintarviketilaaja Virtanen käsittelee tilausta

Kaakko 19 -harjoituksessa on käytössä ns. kylmäketjuvapaa ruokalista, jossa käytettävät raaka-aineet on mietitty siten, ettei niihin tarvita erillistä kylmäsäilytystä. Taistelijoille tarjotaan muonitusryhmien toimesta lämmin aamupala ja päivällinen, mutta lounas koostuu mukaan otettavasta ateriapussista.

Pientarvikkeita ja työkaluja

Würth toimittaa harjoitusjoukoille muun muassa pientarvikkeita, tarveaineita, työkaluja ja suojavälineitä. Vaikka kumppanuus on kestänyt jo tovin, on Kaakko 19 ensimmäisiä harjoituksia, jossa kumppanuutta harjoitellaan pienimuotoisesti osana poikkeusolojen toimintaa.

- Meillä on normaalioloissa varsin laaja edustajien, palvelukeskusten ja alitoimittajien verkosto. Tavoitteenamme on harjoituksessa tehtyjen kokemusten ja havaintojen perusteella kehittää omaa toimintaamme ja palveluskykyämme poikkeusoloissa, kertoo asiakaspäällikkö Pauli Piiparinen.

Kuvat: Millog/Henna Lusa, kapt (res) Jaakko Puuperä