Kymi 118-harjoitus: Haminan satamassa likainen pommi

Karjalan prikaati 7.3.2018 15.20
Tiedote
Kymi 118-harjoitus: Haminan satamassa likainen pommi

Pomminraivaajia, pelastuslaitoksen yksiköitä, taktisia ensihoitajia, puolustusvoimien pelastusyksikkö ja epäily radiologisista aseista – kaikkia tarvitaan, kun Kymi 118 -harjoituksessa varaudutaan hybridiuhkien torjuntaan.

 

Haminan satamassa paineilmahengityslaitteet suhisevat raskaasti, kun pelastajat nousevat vartiolaiva Tursaan kannelle paksuissa kumisissa suojapuvuissaan. Kannella on sinisiä tynnyreitä, joiden kohdalla säteilymittarit villiintyvät.

– 370 millisievertiä, radiopuhelimeen huudetaan. – Valkeaa pulverimaista ainetta.

Kannelta löytyy muutakin: rajavartiolaitoksen kapteeni makaa kouristellen hengitysvaikeuksissa.

Pian pelastajat kantavat potilaan paareilla laiturille perustetulle puhdistusasemalle, jossa puolustusvoimien pelastusryhmä puhdistaa sekä uhrin että pelastajat. Taktiset ensihoitajat asentavat potilaalle hengityslaitteen ja peittävät hänet kemiallisten, biologisten ja radiologisten aseiden uhreille tarkoitettuun suojapussiin.

Kyseessä on tietenkin harjoitus. Vartiolaiva Tursas esittää vieraan valtion rahtialusta, jolla on tuotu satamaan ns. likainen pommi – radioaktiivinen ase on siis paikallistettava, sen mahdolliset uhrit pelastettava ja ase tehtävä vaarattomaksi. Siihen ryhtyy raivaamisen erikoisosasto.

Tilanne on esimerkki hybridiuhkien torjunnasta, mikä vaatii tehokasta usean viranomaisen yhteistyötä. Siksi paikallispuolustusharjoitus Kymi 118:aan osallistuvat tällä viikolla Puolustusvoimien lisäksi Rajavartiolaitos, Kaakkois-Suomen poliisi, Tulli, sairaanhoitopiiri Carea ja Kymenlaakson pelastuslaitos.

Joukko-osasto Kouvola, Vekaranjärvi