Kymi 118-harjoitus: valmiusyksikkö tuhosi vihollisen erikoisjoukot Haminassa

Karjalan prikaatiMaasotakoulu 8.3.2018 22.10
Tiedote
Kymi 118-harjoitus: valmiusyksikkö tuhosi vihollisen erikoisjoukot Haminassa

Haminan satamassa paukkui, kun Karjalan prikaatin valmiusyksikkö hyökkäsi panssareillaan vihollisen erikoisjoukkojen kimppuun – sataman toiminta pääsi jatkumaan normaalisti jo viidessä tunnissa. Kymi 118 -harjoituksessa kehitettiin onnistuneesti hybridiuhkien torjuntaa ja viranomaisyhteistyötä.

Tieto tuli varhain aamulla: Haminan sataman toiminta oli lamautunut, kun sinne oli ilmestynyt 50-60 vihollisen erikoisjoukkojen sotilasta.

 

Kymi 118 -paikallispuolustusharjoituksen pääteema eli viranomaisyhteistyö pelasi, joten Puolustusvoimat hälytettiin virka-apuun. Pian Karjalan prikaatin valmiusyksikkö oli jo liikkeellä Leopard- ja CV-panssarivaunuillaan.

Valmiusyksikkö on uusi maavoimien joukkotyyppi, jonka vahvuuksia ovat nopeus ja monipuolisuus. Erikoiskoulutetuilla varusmiehillä ja henkilökunnalla on käytössään panssarien lisäksi muun muassa raskasta tykistöä, ilmatorjuntaohjuksia, raivauskalustoa ja lennokkeja.

Parissa tunnissa hälytyksestä vaunut jyräsivät Haminan satamaan, jonne vihollinen oli jo ehtinyt rakentaa miinoitteita. Panssarijääkärit jalkautuivat ja ryhtyivät vyöryttämään satamahalleja yksi kerrallaan vaunujen tukiessa.

Omia tappioitakin tuli: 18 haavoittunutta tai kaatunutta ja yksi miinaan ajanut vaunu, mutta viiden tunnin kuluttua taistelu oli ohi ja vihollisjoukot tuhottu viimeiseen mieheen. Sataman toiminta saattoi jatkua normaalisti, ja Raivaamisen erikoisosasto jäi purkamaan räjähteitä PackBot-robotin avulla.

– Tämä oli oivallinen tilaisuus harjoitella rakennetun ympäristön taistelua. Joukko toimi mallikkaasti. Alussa miinat ja panssarintorjunta hidastivat, mutta sitten hyökkäys eteni kuin kone, kiitteli Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Pasi Välimäki.

Hamina Joukko-osasto Kouvola, Vekaranjärvi