Hyppää sisältöön

Luottamus syntyy pitkäjänteisestä yhteistyöstä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 1.7.2016 14.29
Tiedote

Suomen Afganistanin suurlähettiläs Anne Meskanen vieraili Mazar-e Sharifissa 23.–26.6. Matkaan kuului tapaamisia mm. Balkhin vt. kuvernöörin Muhammed Atta Noorin sekä Resolute Support -operaation pohjoisen alueen komentajan, prikaatikenraali Hartmut Renkin kanssa. Vierailunsa ajan suurlähettiläs Meskanen majoittui suomalaisten leirissä Camp Mirassa.

Vajaa vuosi sitten alkaneen Afganistanin komennuksensa aikana suurlähettiläs Anne Meskanen vieraili nyt toisen kerran pohjoisen Afganistanin pääkaupungiksikin kutsutussa Mazar-e Sharifissa. Resolute Support -operaation alueen pääleirin Camp Marmalin sisällä sijaitseva suomalaisten leiri oli luonnollinen valinta vierailun tukikohdaksi jo turvallisuustilanteenkin vuoksi mutta Meskaselle majoittuminen Camp Mirassa ei ole pelkkä välttämättömyys. Suomen suurlähetystö ja suomalaiset rauhanturvaajat ovat tehneet aina tiivistä yhteistyötä Afganistanissa. Suurlähettiläs Meskanen arvostaa yhteistyötä korkealle.

- Meillä on yhteiset tavoitteet Afganistanissa, kuvaa suurlähettiläs suomalaisten toimijoiden suhdetta. Hän puhuu myös mielellään siitä kuinka suomalaiset ovat täällä ’samassa veneessä’.

Meskasella on kokemusta yhteistyöstä suomalaisten sotilaiden kanssa jo aikaisemmasta asemapaikastaan Kosovossa. Ilokseen hän on voinut todeta tavanneensa sittemmin Afganistanissa useita Kosovossa palvelleita rauhanturvaajia, mikä on tehnyt yhteistyöstä vieläkin mutkattomampaa. Kansallista yhteistyötä mutkistaa lähinnä Afganistanin turvallisuustilanteesta johtuva liikkumisen vaikeus maan sisällä. Henkilökohtaiset tapaamiset rauhanturvaajien kanssa ovat Kosovoon verrattuna monin verroin vaikeampia järjestää.

Suomi tukee Pohjois-Afganistanissa muun muassa YK:n ja paikallisten kansalaisjärjestöjen kautta tehtävää avustustyötä. Suurlähettiläs Meskanen vieraili Mazar-e Sharifissa UNICEF:n vetämässä projektissa, jossa rakennetaan kouluihin erillisiä saniteettitiloja tytöille. Näiden, länsimaalaiselle helposti itsestään selvältä tuntuvien tilojen puuttuminen, on eräs merkittävä este tyttöjen kouluun pääsemiselle Afganistanissa. Toisessa Meskasen vierailemassa kohteessa Saksan kehitysyhteistyötoimisto GIZ ylläpitää Family Council -neuvontapistettä, jonka avulla pyritään mm. ehkäisemään lapsiavioliittojen solmimista ja auttamaan lähisuhdeväkivallan uhreja. Tämän kaltaiset, suoraan tavallisten ihmisten parissa tehtävät projektit, Meskanen kokee tehokkaimmiksi väyliksi parantaa afganistanilaisten elämän laatua. Avustustyötä hän on oppinut ajattelemaan yksittäisten ihmisten kautta.

- Jos meidän toimien tuloksena 200 tyttöä pääsee kouluun tai yksikin lapsiavioliitto estetään, on toiminta ollut sen arvoista.

Suurlähettiläs Meskasen mukaan Suomi on Afganistanissa tunnettavuudeltaan kokoaan suurempi maa. Pitkäaikainen sitoutuminen sotilaalliseen- ja siviilikriisinhallintaan sekä kehitysyhteistyöhön ovat tehneet maastamme luotettavan kumppanin Afganistanissa. Pitkäaikainen yhteistyö nousi esiin myös Meskasen tapaamisessa Balkhin maakunnan vt. kuvernöörin Muhammed Atta Noorin kanssa.

- Hän oli hyvin tyytyväinen Suomen projekteihin Pohjois-Afganistanissa ja toivoi suomalaisten investoivan maahan tulevaisuudessa. Erityisesti hän toivoi investointeja rakentamisen ja clean tech:in saralla, jotka ovat suomalaisten erikoisosaamisaluetta, kertoo Meskanen.

Vuonna 2014 perustettu Suomi-Afganistan kauppayhdistys onkin suurlähettilään mukaan hyvä verkosto kauppasuhteiden edistämiseen, kunhan olosuhteet alueella vakiintuvat.

Turvallisuustilanteen vakiintumisen eteen on kuitenkin vielä tehtävä töitä. Meskanen näkeekin Resolute Support -operaatiolla olevan edelleen paikkansa Afganistanissa.

- Afganistanin turvallisuusjoukot tarvitsevat vielä tukea. Erityisesti johtamista on kehitettävä.

Hän pitää erittäin tärkeänä, että Suomi jatkaa osallistumistaan operaatiossa.

- On jo Suomen kansainvälisen vastuun ja näkyvyydenkin kannalta tärkeää, että olemme mukana. Vaikka sitten vähän pienemmälläkin joukolla.

Meskanen uskoo suomalaisten osaamiselle olevan tarvetta Afganistanissa.

- Enemmän kuin rahaa, täällä tarvitaan tietotaitoa.

´