Hyppää sisältöön

Maakuntahallinto ja paikallispuolustus testissä Kuopio 18 -harjoituksessa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 28.2.2018 22.14
Tiedote
Sotilaspoliisi Kuopio 18 -paikallispuolustusharjoituksessa

Valmisteilla olevan maakuntahallinnon ja paikallispuolustuksen yhteistoimintaa koeponnistetaan Kuopiossa.

Kuopio 18 -harjoituksessa harjoitellaan vielä valmisteilla olevan maakuntahallinnon ja paikallispuolustuksen välistä yhteistoimintaa. Päämääränä on näin etupainotteisesti kerätä kokemuksia yhteistoiminnan kehittämiseksi, jotta menettelytavat esimerkiksi tilannetietoisuuden ylläpitämiseksi voidaan rakentaa ja testata valmiiksi jo normaalioloissa ennen maakuntahallintouudistuksen voimaantuloa 2020-luvun alussa.

- Harjoiteltavat asiat eivät sinänsä ole uusia, mutta valmisteilla oleva maakuntahallinnon organisoituminen tuo tarpeensa menettelytapojen tarkistamiseksi. Maakuntahallinto tulee olemaan erittäin tärkeä yhteistyöosapuoli paikallispuolustukselle ja sen joukoille, koska paikallispuolustuksen tehtävät kytkeytyvät voimakkaasti tänne maakunnan alueelle, kertoo Pohjois-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Juha Manninen.

Aluehallintoviraston ja ELY-keskuksen henkilöstöä on harjoituksessa valmistelemassa toimia poikkeusolojen näkökulmasta, ja vaikka organisaatio aikanaan muuttuu, todennäköisesti henkilöt ovat suurelta osin samoja tulevassa maakuntahallinnossa.

Ilmeisesti uudistuvan maakuntahallinnon ja paikallispataljoonan yhteistoimintaa ei ole aiemmin koeponnistettu yhteisissä harjoituksissa.

- Minulla ei ole ainakaan tietoa, että muualla uudistusta olisi lähdetty harjoittelemaan tällä tavalla. Yhteistoiminta AVI:n ja ELY:n kanssa toimii kuten ennenkin, mutta menettelytavat saattavat hiukan muuttua. Yhteistoiminnassa ei sinällään ole mitään uutta ja ihmeellistä. Mahdollisuudet yksinkertaistumiseen ovat Savon suunnalla olemassa kun erillisiä osapuolia on vähemmän - näin voisi ainakin kuvitella, Manninen toteaa.

 

Varautuminen tähtää valmiuteen ja valmiustoimintaan

Kuopio 18 -harjoitus palvelee rakenteilla olevaa maakuntauudistusta varautumisen, valmiuden ja tilannekuvan tiimoilta. Nykyisten suunnitelmien mukaan uudet 18 maakuntaorganisaatiota aloittaisi 1.1.2020. Soteuudistusta on tehty Pohjois-Savossa kaiken kaikkiaan noin kymmenen vuotta.

Parhaillaan työn alla olevassa maakunta- ja soteuudistuksessa suunnitellaan riskienhallinta-asioita, varautumista maakuntakonsernissa ja toimialoilla sekä yhteistä maakunnallista varautumista.

- Varautuminen tähtää valmiuteen ja valmiustoimintaan, sitä tämä harjoitus palvelee erittäin hyvin. Tässä harjoituksessa simuloidaan maakunnan tilannekeskustoimintaa. On oikeasti perustettu maakunnan tilannekeskus, joka on koko viikon virka-aikana töissä sekä kokoaa, jakaa ja analysoi tilannekuvaa. Tämä palvelee todella hyvin tulevan maakunnan suunnittelua, toteaa Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jukka Koponen.

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta harjoituksessa on mukana 85 henkilöä, joista pääosa toimii kentällä, muutama tilannekeskuksessa ja tarkkailijoina.

- Tämmöisiä yleishenkilöitä on seuraamassa ja tekemässä havaintoja juuri kehittämistoimenpiteitä silmällä pitäen. Harjoitus on näyttänyt monipuoliselta ja juuri siltä kuin on suunniteltukin.

Ehtiikö suunnitelmat valmiiksi asetettuun aikatauluun?

- Nyt maakuntauudistus, elikä pelastustoimi, ely-keskus ja kaikki muut toiminnot soten lisäksi ovat olleet mukana suunnittelussa noin pari vuotta. Kyllä minun mielestä aika riittää vuoteen 2020, jotta voimme käynnistää hallinnon. Ja toki kehittämistyö jatkuu siitä eteenkinpäin, arvioi Koponen seuratessaan kemikaalionnettomuuden harjoitustapahtumaa Kuopiossa.

 

Näin haastavia kohteita ei päästä yksin harjoittelemaan

Poikkeusolojen yhteistoimintaa ei ole liikaa harjoiteltu. Itä-Suomen poliisilla siihen on hyvät mahdollisuudet Kuopio 18 -harjoituksen jälkeen vielä vastaavissa harjoituksissa Joensuussa ja Mikkelissä, joista jälkimmäisessä vetovuorossa Maavoimista on Karjalan prikaati.

- Näin haastavia kohteita mitä Kuopio 18 -harjoituksessa toteutetaan viikon aikana ei päästä yksin harjoittelemaan. Toimivaltuuksiin päästään perehtymään ja yhteen sovittamaan muiden viranomaisten kanssa. Resursseja itsenäiseen harjoitukseen ei yksittäisellä viranomaisella ole, totesi Itä-Suomen poliisin komisario Sami Joutjärvi heti harjoituksen alkajaisiksi.

Myös Kuopion kaupunki näkee yhteistyön voiman.

- Kaupunki tarjoaa fasiliteetteja ja tuo syötteitä peliin. Vastapainoksi kaupungin johtokeskus pääsee peliin mukaan harjoittelemaan yhteistoimintaa ja viestintää ja samalla tarkistamaan valmius ja evakuointisuunnitelmat ajantasalle, totesi turvallisuuspäällikkö Lauri Holappa.

 

 

´