Hyppää sisältöön

Maavoimat raivaa räjähteitä seitsemällä laajamittaisella kohteella

Maavoimat
Julkaisuajankohta 30.1.2017 14.33
Tiedote

Maavoimat toteuttaa vuonna 2017 vastuualueellaan seitsemän sotilasräjähteiden alueraivaamistehtävää.

Sotilasräjähteiden raivaaminen on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä ja osa viranomaisyhteistyötä. Maavoimat vastaa maa-alueiden ja sisävesien raivaamisesta. Raivattavat kohteet määritetään Maavoimien toimintasuunnitelmassa ja sitä tarkennetaan vuosittain.

Alueraivaaminen sisältää räjähteiden raivaamisen Puolustusvoimien luovutetuilta alueilta ja vesistöistä sekä sotien jälkeen maastoon jääneiden tai upotettujen räjähteiden raivaamisen. Alueraivaamisen lisäksi Maavoimat toteuttaa vuosittain noin 450 päivystysluonteista virka-apuraivaamistehtävää, jotka ovat pääosin yksittäisiä räjähteitä.

Puolustusvoimat on toteuttanut alueraivaamista 1940-luvulta alkaen. Raivattavat kohteet määritetään ympäröivän yhteiskunnan tarpeiden, turvallisuuden sekä alueiden käytön ja kehittämisen perusteella. Kansalaisten turvallisuuteen vaikuttavat alueet ja kohteet raivataan ensimmäisinä. Alueet, joita kaavoitetaan asumis- ja virkistyskäyttöön tai liikenneväylien kehittämiseksi, saatetaan loppuun muiden viranomaisten, kaupunkinen ja kuntien tarpeiden mukaisesti.

Merkittävimpiä raivaamiskohteita ovat tänä vuonna Kuopion Savi- ja Neulalahti, Kontiorannan entinen varuskunta-alue sekä Misin alue Pohjois-Suomessa. Raivaamistehtäviin osallistuvat kaikki Maavoimien joukko-osastot ja toimintaa tukevat kaikki puolustushaarat ja Puolustusvoimien logistiikka- ja tutkimuslaitokset. Vuonna 2017 alueraivaamiseen on resurssoitu noin 2500 henkilötyöpäivää ja hieman yli 600 000 euroa.

Kuopion Savi- ja Neulalahden alue on Kuopion kaupungin kaavoittamisen ja rakentamisen kärkihankkeita ja se tulee olemaan Maavoimien merkittävin raivaamiskohde lähivuosina. Alueella sijaitsi ennen vuotta 2008 Kuopion Asevarikko ja lisäksi Puolustusvoimien hallinnoimaa vesistöaluetta on käytetty sotien jälkeen räjähteiden ja ampumatarvikkeiden hävittämiseen. Aluetta on raivattu jo 1990-luvun lopulla ja raivaaminen aloitettiin uudelleen vuonna 2013. Tavoitteena on saada alueen raivaaminen päätökseen vuonna 2019. Tähän mennessä Neulalahdesta on nostettu lähes 200 000 kpl erilaisia räjähteitä.

Kontiorannan entisen varuskunta-alueen raivaaminen Pohjois-Karjalassa käynnistettiin alueesta luopumisen yhteydessä vuonna 2013. Tykistönmäen ja Sairaalansuon raivattavasta 42 hehtaarin alueesta on raivaamatta vielä kolme hehtaaria. Kontiorannan raivaaminen saadaan päätökseen tänä vuonna.

Ohenmäen raivaus valmistui 2016

Iisalmen Ohenmäen entinen varikkoalue luovutettiin Iisalmen kaupungille vuonna 2004 ja raivaaminen käynnistettiin vuonna 2006. Ohenmäestä on raivattu noin 100 hehtaaria maa-aluetta ja kaksi vesialuetta. Alueen raivaaminen saatiin päätökseen viime vuonna. Kohteesta on 11 vuoden aikana raivattu 100 732 kpl räjähteitä, 500 kg räjähdysainetta, 240 kg nalleja, 14 kg ruutia ja 5 kg pyromateriaalia sekä tuhansia kiloja vaarattomia räjähteen osia. Raivaamiseen käytettiin lähes 6000 henkilötyöpäivää ja tehtävän kustannukset Puolustusvoimille olivat kaikkiaan lähes 500 000 euroa.

Maavoimat toteutti vuonna 2016 vastuualueellaan kaikkiaan 11 sotilasräjähteiden alueraivaamistehtävää. Iisalmen lisäksi viime vuoden mittavimmat raivaamiskohteet olivat Kuopion Savi- ja Neulalahti, Kontiorannan entinen varuskunta-alue sekä Misi. Vuonna 2016 alueraivaamistehtävissä raivattiin yhteensä 8662 kpl räjähteitä ja 14286 kg erilaisia räjähdysaineita, sytytysvälineitä ja patruunoita. Tehtäviin käytettiin yhteensä lähes 3000 henkilötyöpäivää ja kokonaiskustannusten ollessa hieman yli 600 000 euroa.

´