Hyppää sisältöön

Maavoimat saa valmiutta ja kokemusta kansainvälisestä harjoituksesta Saksassa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 25.3.2019 15.28
Tiedote
Kapteeni Matti Finnilä Allied Spirit V -harjoituksessa maastoauton vieressä.
Kapteeni Matti Finnilä osallistui Allied Spirit V -harjoitukseen Saksassa vuonna 2016. Nyt hän koordinoi Maavoimien osallistumisen Allied Spirit X -harjoitukseen.

Suomen maavoimat osallistuu kansainväliseen Allied Spirit X -harjoitukseen Saksassa 28.3. - 17.4.2019. Yhdysvaltain maavoimien Euroopan joukot johtaa harjoituksen. Suomesta siihen osallistuu neljän palkattuun henkilöstöön kuuluvaa kouluttajaerotuomaria. Muita osallistujamaita harjoituksessa ovat Alankomaat, Iso-Britannia, Israel, Italia, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska ja Turkki.

Osallistumalla harjoitukseen monikansallisten maaoperaatioiden suorituskykymme kehittyy. Eritoten kiinnitetään huomiota yhteistoimintakykyyn kumppanimaiden kanssa.

Tavoitteena on kehittää Maavoimien kouluttajaerotuomaritoimintaa ja valmiutta vastaanottaa ulkomaalaisia joukkoja kotimaan harjoituksiin.

Suomalaiset kouluttajaerotuomarit toimivat tuomareina ja valvovat harjoitusta sekä antavat joka päivä harjoituksen osallistujille palautetta.

Harjoituksessa kielenä käytetään englantia. Näin ollen suomalaissotilaat saavat käytännön harjoitusta myös kielitaitoonsa.

- Hankimme harjoituksesta näkemystä, kokemusta ja osaamista sekä kehitämme kansainvälistä yhteistyötä, koulutussektorin johtaja kapteeni Matti Finnilä Maasotakoulun Koulutusosastolta kertoo.

Hän valmistelee suomalaisten sotilaiden osallistumisen harjoitukseen. Suomesta harjoitukseen menee neljä henkilöä Maavoimien eri joukko-osastoista.

Suomi osallistuu harjoitukseen nyt kolmatta kertaa. Allied Spirit -harjoituksia järjestetään vuosittain.

- Itse osallistuin Allied Spirit V -harjoitukseen vuonna 2016. Teemat vaihtelevat. Vuonna 2016 harjoitus keskittyi rauhanturvaamiseen, kapteeni Finnilä Maasotakoulusta sanoo.

- Oli hyödyllistä nähdä ja kokea kansainvälinen harjoitus ja sen koko infrastruktuuri. Se on valtava järjestelmä. Sieltä tuli hyviä havaintoja ja ideoita, joita voi kenties soveltaa kotimaassa. Samalla ymmärsin, miten mainio oma järjestelmämme on. Me teemme monia asioita Suomessa järkevästi verrattuna isoihinkin organisaatioihin.

´