Hyppää sisältöön

Paikallisjoukko perustuu rautaisella reservin ammattitaidolla

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 1.3.2021 14.17
Maastoasuinen reserviläinen seisoo katse kohti kameraa. Hänen kasvoillaan on sininen suojamaski.

Perustamista johtamaan valitaan yleensä kokenut paikallispuolustaja - reserviläinen, jolla on aktiivinen ote maanpuolustukseen ja joka toteuttaa tehtäviään määrätietoisesti.

Parhaillaan käynnissä olevassa paikallispuolustusharjoituksessa Oulussa perustamiskeskusta johti oululainen reservin yliluutnantti Antti Peisterä, joka osallistui ikänsä vuoksi viimeistä kertaa käskettynä asevelvollisena Puolustusvoimien kertausharjoituksiin.

Antti on toiminut aktiivisena reserviläisenä vuodesta 1982 sijoitettuna erilaisiin tehtäviin. Nykyisessä tehtävässään perustamiskeskuksen päällikkönä hän on toiminut jo tovin, ja aina on oppinut uutta - jopa siviilielämään.

- Päällikkö vastaa käsketyn joukon perustamisesta. Alaisenani on esikunta, jossa toimii ammattitaitoisia perustamiseen liittyvien toimintojen johtajia. Keskeistä on hyvän tiimin kanssa toiminnan oikeanlainen organisointi ja muutoksiin varautuminen. Perustamiskeskuksen toiminta onnistui hyvin ja joukko pääsi ratkaisemaan kaikki käytännön haasteetkin itse omatoimisesti.

Positiivisena huomiona Antti koki harjoitukseen tulleiden paikallispuolustajien ulkoisen hyväkuntoisuuden.

- Kun puhutaan paljon niin suomalaisten nuorten kuin myös aikuisten miesten liikalihavuudesta, niin siitä huolimatta, kun katsoo tätä porukkaa ja sen ikähaitaria, niin minusta täällä paikalla olevat pääsisivät tänäkin päivänä varusmiespalvelukseen.

Joukkojen varustaminen tapahtuu tehokkaasti ja organisoidusti

Perustamiskeskuksen henkilöstö oli osin ensimmäistä kertaa tämän tyyppisessä harjoituksessa. Hyvässä ohjauksessa ensikertalaisetkin pääsivät heti tehtäviinsä kiinni ja hoitivat ne hyvin.

Paikallispuolustuksen joukkoja perustettiin pääosin Oulun ja sen lähialueen reserviläisten ammattitaidolla Puolustusvoimien eri toimijoiden tukemana. Osa reserviläisistä aloittaa harjoituksen ennen pääjoukkoa, valmistautuakseen ottamaan vastaan varsinaiset perustettavat joukot.

Joukon perustaminen on yksi keskeinen toimenpide sotilaallisen voiman kasvattamiseksi. Siihen liittyy yhteistoimintaa paikallisten toimijoiden kanssa, kuten tilojen käyttöönottoa ja viranomaisten kanssa yleiseen turvallisuuteen liittyvää yhteistyötä. Paikallispuolustajat ovat siis alueellisella asiantuntemuksellaan avainasemassa.

Paikallisjoukon perustamiseen kuuluu olennaisena osana ammunnat. Kohdistusammunnan johtaa yleensä perustettavasta joukosta sen oma johtaja. Ylikersantti Lauri Pohjanheimo johti Hiukkavaarassa perjantaina ensimmäistä kertaa oman joukkonsa ammunnat saatuaan vasta ammunnanjohtajan oikeudet.

- Jokaisen joukon ammuntojen jälkeen saatiin yhteistulokset, joiden keskiarvon mukaan reserviläisten ampumataito oli pääosin hyvällä tasolla eli tulosten keskiarvo oli noin 80 pistettä.

Varustamisen ja ammuntojen jälkeen paikallispuolustajat olivat valmiita luovutettaviksi tulevaan tehtäväänsä. Perustamista seurannut paikallispataljoonan komentaja everstiluutnantti Vesa Värjyvirta oli näkemäänsä erittäin tyytyväinen.

- Tämänkertainen perustaminen ei juurikaan eronnut toiminnallisuudeltaan siitä tavasta, jolla se poikkeusoloissakin toteutettaisiin, joten normaalioloissa toteutettavana harjoituksenakin kyettiin taas parantamaan kykyä toteuttaa perustamistehtäviä. Perustaminen toteutettiin ammattitaitoisesti ja turvallisesti koronatilanne huomioiden.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto Yhteistoiminta-alue
´