Hyppää sisältöön

Pioneeriosaamista kansainvälisille kumppaneille

Maavoimien esikunta
Julkaisuajankohta 17.4.2018 9.16
Uutinen

Viime viikolla Vekaranjärven maisemissa näkyi monen mallista maastopukua, kun kansainvälisiä vieraita seitsemästä eri maasta ja Natosta saapui tutustumaan Suomen pioneeriosaamiseen.

Suluttamisen kansainvälinen tiedonvaihtotilaisuus järjestettiin Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä 10.–11.4.2018. Tilaisuuteen osallistui vieraita Ruotsista, Virosta, Liettuasta, Saksasta, Iso-Britanniasta, Kanadasta ja Alankomaista. Lisäksi Naton sotilasjoukkojen johtoesikunta SHAPE sekä Naton maavoimaesikunta LANDCOM lähettivät edustajansa paikalle. Tilaisuuden isäntänä toimi pioneeritarkastaja eversti Matti Lampinen.

Tilaisuuden tarkoituksena oli esitellä Maavoimien suluttamista kansainvälisille kumppaneille. Eversti Lampinen kertoo, että Suomen suluttamisen järjestelmät ja kyky ovat herättäneet suurta mielenkiintoa länsimaisessa pioneeriyhteisössä.

– Tilaisuus sai alkunsa siitä, kun olin luennoimassa suluttamisesta Naton pioneerialan osaamiskeskuksessa Saksassa. Sieltä oltiin erittäin kiinnostuneita Suomen suluttamisen osaamisesta, välineistä ja toimintatavoista.

Pitkän kriisinhallintaan keskittyvän jakson aikana useat Euroopan maat luopuivat pikkuhiljaa suluttamisesta, sillä kansainvälisissä operaatioissa sille ei ollut tarvetta. Suomessa painopiste säilyi kuitenkin koko ajan oman alueen puolustuksessa ja näin ollen suluttamisen koulutus, välineet ja kehittäminen säilyivät keskeisenä. Nyt kun myös muiden maiden ja Naton toiminnan painotus on palannut takaisin omalle alueelle, on Suomi hyvä paikka käydä katsomassa esimerkkiä ja hankkimassa tarvittavaa osaamista.

– Suluttamisen osalta kykymme on länsimaiden kärkitasoa ja meiltä halutaan hakea oppia niin toimintavoista kuin käyttämistämme välineistä, eversti Lampinen sanoo.

Kaksipäiväisen tilaisuuden aikana suluttamistoimintaan tutustuttiin niin käytännön tasolla kuin teoriassa. Lisäksi kotimaisella teollisuudella oli mahdollisuus esitellä ulkomaisille vieraille Suomen käyttämiä suluttamisvälineitä.

Ensimmäistä kertaa järjestetty tilaisuus keräsi kehuja osallistujilta.

– Viimeisen 15 vuoden aikana olemme unohtaneet suluttamistaidot. Nyt niille on kuitenkin taas tullut tarvetta, joten sen vuoksi olemme täällä tutustumassa Suomen osaamiseen. Suomella on tässä paljon annettavaa, yksi vieraista mainitsi.

´