Reserviläisten operoima perustamiskeskus polkaisi paikallispuolustusharjoituksen käyntiin Hämeenlinnassa

Panssariprikaati 9.9.2019 16.18
Tiedote

Kanta-Häme 19 -paikallispuolustusharjoitus on käynnistynyt Hämeenlinnassa. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 700 ja heistä useampi sata on reserviläisiä. Kanta-Häme 19 harjoituttaa reserviläisiä heidän omissa sodan ajan tehtävissään ja erityisesti paikallispuolustuksen tehtävissä. Harjoituksen keskiössä on viranomaisyhteistyö, jota myös paikallispataljoonan reserviläiset pääsevät harjoittelemaan.

Ilman perustamiskeskusta ei yksikään joukko synny

Heti aamusta alkaa Hämeenlinnan Elenia -areenan pihalla vilske; urheiluhalli toimii tässä harjoituksessa joukkojen perustamiskeskuksena - täällä harjoitukseen saapuvat joukot otetaan vastaan ja henkilöstö kirjataan saapuneeksi. Alkamassa on kolme kertausharjoitusta; kertaamaan saapuu joukkoja Kanta-Hämeen Maakuntakomppaniasta, paikallispataljoonasta sekä sotilasalueen esikunnasta. Perustamiskeskuksen reserviläiset hoitavat tulijoiden vastaanottoprosessin ja harjoittelevat näin myös omaa sodan ajan tehtäväänsä, joka on joukkojen perustaminen. Joukkojen perustamisen merkitys on äärimmäisen suuri, sillä muuten ei joukkoja synny! Reserviläiset ovat myös ennakkoon suunnitelleet nyt toteutettavan kokonaisuuden.

Keskiössä reserviläisten osaaminen

Reservin kapteeni Mika Saarisella on keskeinen rooli aamun tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa - hänen vastuullaan on henkilöstön vastaanotto. Saarinen ei ole mukana ensimmäistä kertaa vaan vuosia on takana jo 15. - On kunnia-asia olla mukana. Motivaatio on korkealla! Reservin kapteeni Saarinen kertoo, että vuosien mittaan tehtävät ovat muuttuneet vaativimmiksi ja urakehitystä on tapahtunut. Vuosittaista kertaustahtia hän pitää varsin sopivana.
- Tässä joukossa reserviläisten motivaatio on korkea ja poisjääntejä on todella vähän. Aina oppii uutta ja kertaus on tarpeen. Käytännössäkin on hyvä päästä harjoittelemaan, Saarinen listaa.
- Hyvä on myös päästä käytännössä kokeilemaan sitä, mitä on suunniteltu. Hyvin on tähän asti sujunut mutta kehityskohteitakin on jo löytynyt, Saarinen nauraa. - Nyt testataan myös uutta, jotta voidaan löytää sujuvin tapa tehdä asioita.


Hämeenlinnalainen reserviläinen Miika saapunut Maakuntakomppanian kertausharjoitukseen. Hän on aiemmin käynyt useissa vapaaehtoisissa harjoituksissa ja maanpuolustustahto on kova - Jos sota syttyisi, haluan osata hoitaa oman tehtäväni kunnolla! Miika toteaa.

Miika arvostaa erityisesti hyvää ryhmähenkeä, mielenkiintoista toimintaa ja ammunnat ovat tarpeen myös. Ennakkoon toiveissa on hyvä vastatoiminta ja mahdollisuus omien taitojen testaukseen. Mies kertoo, että hyvin suunnitelluissa harjoituksissa olisi hyvä käydä kerran vuodessa. Alku vaikuttaa hyvältä, joten odottavalla mielellä harjoitukseen!

 

Kaikki tarvitsevat harjoitusta


Reserviläiset toimivat harjoituksen aikana omissa sodan ajan tehtävissään - tehtävät ovat monimuotoisia; on esikuntapalvelusta  tai vaikkapa kohteen suojausta. Tärkeässä roolissa on viranomaisyhteistyö; yhteiskunnan toimintojen turvaaminen poikkeusoloissa on kaiken perusta.
Harjoitus on tärkeä sekä henkilökunnalle että reserviläisille, sillä harjoitusta ei koskaan ole liikaa - otetaan siis kaikki irti tästä viikosta!

 

 

Harjoitukset ja ammunnat Joukko-osasto Parolannummi, Hattula