Sukupolvet kohtasivat Tuntematon sotilas -kutsuvierasnäytöksessä Kouvolassa

Karjalan prikaati 30.10.2017 10.39
Tiedote
Sukupolvet kohtasivat Tuntematon sotilas -kutsuvierasnäytöksessä Kouvolassa

Karjalan prikaati, Kouvolan kaupunki ja Kymenlaakson Liitto kutsuivat kymenlaaksolaisia katsomaan uutta Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvaa.

Näytökseen saapui koko salin täydeltä alueen veteraaneja ja muita järjestöjen ja tahojen edustajia Kymenlaakson alueelta sekä Karjalan prikaatin varusmiehiä. Ennen elokuvaa oli aikaa tavat sodassa olleita, heidän jälkeläisiään ja muita osallisia sekä tämän hetken varusmiespalvelusta suorittavia. Keskusteluja käytiinkin Kouvolan Veturin Kino123:n käytävällä kovasti.

Kahvitarjoilun jälkeen Valtioneuvoston kansliasta, Kymenlaakson liitolta, Kouvolan kaupungilta ja Karjalan prikaatin kaakkois-Suomen aluetoimistolta lausuttiin tervehdykset tilaisuuteen. Tilaisuus oli osa Suomi 100 -tapahtumia, joita pitkin vuotta olemme saaneet kokea. Puheiden jälkeen, ennen elokuvaa, näyttelijä Jussi Vatanen kertoi vielä videohaastattelussa omia kokemuksiaan elokuvan teosta.

Kolmituntinen elokuva ei varmaankaan jättänyt ketään vaille tuntemuksia. - Herätti paljon muistoja tämä kolmas versio, kertoi  Pertti Nieminen Kouvolasta. - Olin kahdentoista, kun tuon elokuvan tarinan tapahtumat olivat meneillään. -Tämä oli näistä versioista inhimillisin ja realistisin, jatkoi Nieminen.

Pertti Salminen Kouvolasta.

-Paras suomalainen elokuva, jonka olen nähnyt, sanoi Karjalan prikaatin 2. Ilmatorjuntapatterissa palveleva alikersantti Abdirahman Yusuf. - Jokainen freimi oli mielenkiintoinen ja vangitseva, jatkaa Yusuf.

Alikersantti Abdirahman Yusuf.

Karjalan prikaatin 3. Panssarijääkärikomppaniassa palveleva alikersantti Oskari Nääjärvi piti elokuvaa shokeeraavan reaslistisena. - Hyvä elokuva, johon oli tuotu klassikkorepliikkien lisäksi paljon uutta, kehuu Nääjärvi.

Alikersantti Oskari Nääjärvi.

-Äidin isä on ollut sodassa ja useita suvun miehiä jäänytkin rintamalle, joten olen kuullut paljon kertomuksia rintamalta ja sodan ajasta muutoinkin, kertoo Karjalan prikaatin 3. Kenttätykistöpatterissa palveleva jääkäri Tuukka Pohjonen Lappeenrannasta. - Aiemmin on ollut ehkä vaikea ajatella, että sotaa olisi tapahtunut, mutta muistan kyllä tarinat, joissa mummon perhe Imatralla piiloutui perunalkellariin pommistusten ajaksi. Nyt elokuvan tarinan nähtyäni yhdistän paremmin mummoni tarinat todellisuuteen, pohtii Pohjonen. Alikersantti Pohjosen mielestä on vaikea varusmiespalveluksessakaan yhdistää  opeteltavia taitoja ja tietoja todelliseen sotimiseen, sodan uhkaankaan. -Aika paljon on varusmiepalvelus muuttunut tuosta elokuvan ajasta, verraten esimerkiksi Puolustusvoimien organisaatiotakin jo. Aika erilaista ollut, sanoo Pohjonen.

Alikersantti Tuukka Pohjonen (Lappeenranta).

Puolustusvoimat on ollut vahvasti mukana tukemassa uutta Aku Louhimiehen elokuvaversiota Väinö Linnan teoksesta Tuntematon sotilas. Suuri osa elokuvasta on kuvattu Karjalan prikaatin harjoitusalueilla Vekaranjärvellä. Lue haastattelu kuvausten ajalta Pahkajärvellä Karjalan prikaatin KILPI-lehdestä 2/16 (lyhennelmä) tai kokonaisuudessaan http://bit.ly/2jyCCY7.

Karjalan prikaatin yhteyshenkilö kuvausten aikana vääpeli Marko Virtanen ja elokuvan Rokka eli näyttelijä Eero Aho.

Kiitos hienosta elokuvasta, johon on ikuistettu Vekaranjärvi hienoon rooliin.

Joukko-osasto Kouvola, Vekaranjärvi Yhteistoiminta-alue