Hyppää sisältöön

Taisteluosasto testissä Rovajärvellä

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 20.8.2016 18.49
Uutinen
Everstiluutnantti Arto Vaaralaa haastatellaan

Hiekkakentällä on vilkas hyörinä, kun jääkärikomppania purkaa ja tarkastaa lauantaina iltapäivällä materiaaliaan.

Everstiluutnantti Arto Vaarala, joka toimii Jääkäriprikaatin suunnitteleman ja toteuttaman Lappi16-harjoituksen johtajan apulaisena, valottaa taisteluharjoituksen alkua:

- Viikonlopun aikana luodaan edellytykset taisteluosaston kertausharjoitukselle kouluttamalla johtajat ja kuljettajat. Tämän kokoluokan harjoitus edellyttää valmistavaa koulutusta ja valmisteluita, kuten materiaalin hajauttamista. Tavoitteena on, että kun miehistö astuu palvelukseen maanantaina, taisteluosasto on nopeasti valmis aloittamaan aktiiviset taistelut. Harjoitus tulee olemaan vaativa, mutta uskon kaksipuoleisen taistelusimulaattorijärjestelmän (KASI) elävöittävän ja motivoivan joukkoja.

Vaaralan mukaan harjoitus levittäytyy laajalle alueelle, ja tällaisen harjoituksen järjestämiseen Rovajärven alue soveltuu erinomaisesti. Taisteluosaston vastapuolena Lappi16-harjoituksessa on osasto Panssariprikaatista vahvennettuna Jääkäriprikaatin nuoremmilla jääkäreillä. Harjoitus on myös erinomainen esimerkki Jääkäriprikaatin ja Kainuun Prikaatin sujuvasta yhteistoiminnasta.

Itsenäisesti toimiva joukko

Taisteluosasto koostuu yksikkönä lähes 3000 sotilaasta, joista Lappi16-harjoituksessa reserviläisiä on 2300, selvittää taisteluosaston johtaja everstiluutnantti Ari Mure. Taisteluosaston pääaselaji on jalkaväki, mutta mukana ovat lähes kaikki maavoimien aselajit. Kyseessä on itsenäisesti toimeen tuleva joukko.

Puolustusvoimat vastaa koko valtakunnan maa-alueen puolustamisesta. Pohjois-Suomi tarjoaa omat haasteensa taisteluosaston toimintaan.

- Tällaisia ovat muun muassa pitkät etäisyydet ja alueen harva asutus. Toisaalta on hyvä, ettei alueella ole suurta määrää siviiliväestöä, mutta toisaalta rakennetun alueen etuja ei voida hyödyntää. Maasto ja valoisat kesäyöt eivät tarjoa pohjoisimmassa osassa maata paljon suojaa joukoille. Näihin ja muihin haasteisiin kouluttaudumme vastaamaan.

Everstiluutnantti Mure haastateltavana

Everstiluutnantti Mure kertoo, että taisteluosaston on kyettävä toimimaan perinteisiä yksiköitä itsenäisemmin. Joukkojen ja yksilötaistelijoiden selviytymiskyky ja selviytymistaidot korostuvat.

- Jääkäriprikaati on toki tunnettu tämän alan osaamisestaan, sillä meillä käy vuosittain ulkomaisiakin sotilaita kouluttautumassa toimintaan Pohjoisen oloissa.

Nopeasti tehtävään

Lappi16-harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 3100 reserviläistä ja varusmiestä. Viikonloppuna koulutetaan kuljettajat ja johtajat. Miehistö saapuu maanantaina ja siirtyy perustamisen jälkeen heti toteuttamaan annettua tehtävää. Taisteluosasto hyökkää koko harjoituksen ajan. Näin saadaan testattua yhtä nykyaikaisen sodankäynnin muotoa: kykyä isojenkin joukkojen nopeaan perustamiseen ja toimintaan.

Everstiluutnantti Vaarala muistuttaa lopuksi, että suuri kertausharjoitus on iso oppimistapahtuma myös Jääkäriprikaatin henkilökunnalle. Harjoituksen suunnittelu aloitettiin jo lähes vuosi sitten, ja tulevan viikon aikana suunnitelmat muuttuvat taisteluosaston käytännön toimiksi. Näin kyetään jälleen osoittamaan, että maavoimien suorituskyky on vaatimusten mukaisella tasolla.

Sotilaat keskustelevat

Jääkäriprikaati/Sampo Puoskari

´