Skip to content

86 aliupseeria päätti opintojaan Maasotakoulussa

Army Academy
Julkaisuajankohta 22.5.2020 12.14
Tiedote
Polviasennossa maastopuvussa kolme sotilasta eri puolustushaaroista eli erivärisissä bareteissa.
Kersantit Ursin, Toppinen ja Ruusuvirta valmistuivat kurssilta.

Puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan kuuluvien aliupseereiden täydennyskoulutukseen kuuluvat Perustason maavoimaopinnot Maasotakoulussa päättyivät perjantaina 22. toukokuuta 2020. Opinnoissa oli mukana Puolustusvoimien eri puolustushaaroista ja joukko-osastoista ammattialiupseereita yhteensä 86 henkilöä, mukaan lukien kersantit Ursin, Toppinen ja Ruusuvirta.

Opinnot alkoivat tammikuun alussa Perustason yhteisillä opinnoilla, joissa opiskelijoita oli kaikista puolustushaaroista eli Maavoimista, Merivoimista ja Ilmavoimista ympäri Suomen. Opinnot jatkuivat maaliskuussa maavoimaopinnoilla ja muiden puolustushaarojen aliupseerit jatkoivat omissa puolustushaarakouluissaan eli Merisotakoulussa Suomenlinnassa ja Ilmasotakoulussa Tikkakoskella. Joitakuita muiden puolustushaarojen sotilaita suoritti Maasotakoulussa maavoimaopinnot, koska he tarvitsevat työssään maavoimallista osaamista.

Kersantti Miro Toppinen Kainuun prikaatista, kersantti Liisa Ruusuvirta Ilmasotakoulusta ja kersantti Joni Ursin Rannikkoprikaatista suorittivat opinnot Maasotakoulussa ja jatkavat aselajiopintoihin ja töihin peruskouluttajina. He kouluttavat omissa joukko-osastoissaan tulevaisuudessa varusmiehiä.

Puolustusvoimain lippu liehuu taustalla, edessä seisoo kolme maastopukuista sotilasta.

Mikä mielestänne on tärkeintä, kun koulutatte varusmiehiä?

- Oma esimerkki. Se, jos onnistuu innostamaan varusmiestä ja jos hänestä tulee vaikka myöhemmin itsestään ammattialiupseeri tai jos hän hakee kadettikouluun, kersantti Ursin sanoo.

- Esikuvana oleminen, samoin kuin meillä on ollut esikuvia, kersantti Ruusuvirta toteaa.

- Kyllä, ja myös se, että jos tulee vastaan hankalampi tapaus, niin että löytää tavan, miten saan varusmiehen oppimaan ja tajuamaan jonkin asian, kersantti Toppinen pohtii.

- Niin, se on tyydyttävää, kommentoi siihen kersantti Ursin.

Toppinen ja Ruusuvirta jatkavat aselajiopinnoissaan Jalkaväkikoulussa Lappeenrannassa ja Ursin jatkaa Viestikoulussa Riihimäellä ennen kuin he siirtyvät ensi vuonna varusmiesten kouluttajiksi omiin joukko-osastoihinsa.

Opiskelijat äänestivät palkittavat

Maasotakouluun kuuluva Jalkaväkikoulu toteuttaa aliupseerien Perustason maavoimaopinnot. Kurssin johtajana toimi kapteeni Tero Metelinen.

- Opintojen päättymiseen liittyen perinteisesti palkitaan aliupseereiden parhaimmistoa sekä kouluttajia stipendeillä ja esinepalkinnoilla, kapteeni Metelinen kertoo.

Sotilaita rivissä maastopuvuissa. Taustalla puhuu heidän edessään kapteeni Metelinen.

Opiskelijat äänestivät joukostaan kolme palkittavaa: esimerkillisen aliupseerin, hyvän johtajan ja kurssin taistelijan. Esimerkillisen aliupseerin palkinto meni tällä kertaa eräälle sotilaalle Panssariprikaatiin. Perusteluja esimerkillisen aliupseerin palkinnon saajalle oli:

"Toimissaan ja esiintymisessään muille esimerkiksi kelpaava. Ammattitaitoinen, avulias ja hyvä hengenluoja. Palkintona Ritarikivi ja muhkea stipendi Mannerheim-ristin ritareiden säätiöltä."

- Suomessa on 191 Mannerheim-ristin ritaria, sotamiehestä kenraaliin. Heistä on yksi elossa: Tuomas Gerdt no:95, joka viettää ansaittuja eläkepäiviään Lappeenrannassa, noin kuuden kilometrin päässä käteni osoittamassa suunnassa. Hän oli vuoteen 2012 asti ojentamassa tätä Ritarikiveä palkittavalle aliupseerille. Kunniapalkkio oli aikoinaan 50000 markkaa, nyt hieman pienempi, kertoo majuri Jouni Ruotsalainen päätösjuhlassa Lappeenrannan varuskunnan Vöyrin puistossa.

Kapteeni Metelinen seisoo museotykin edessä kädessään harmaa pieni kuutio, joka on palkinto ansioituneelle aliupseerille. Vieressä everstiluutnantti.

Kuvassa kuution muotoinen Ritarikivi kapteeni Metelisen kädessä. Vieressä Koulutuskeskuksen johtaja everstiluutnantti Vesa Laitonen.

Ritarikivi on pienoismalli Askaisten Ritaripuistossa olevista Ritarikivistä, joita on 191 kappaletta.

Hyvä johtaja-palkinto äänestettiin Kainuun prikaatin eräälle kersantille. Hän sai stipendin Aliupseeriliitolta seuraavin perusteluin:

"Oikeudenmukainen, selkeä ja määrätietoinen johtamisote, auktoriteettia vertaisiin, tasapuolinen, vaativa, pelisilmä toimii."

Kersantti Toppinen saa sotilasmestari Esa Ekiltä sotilasmestarin kolikon.

Kersantti Toppinen saa onnittelut ja Maavoimien aliupseeriston kolikon sotilasmestari Esa Ekiltä. Taustalla myös kurssinjohtaja kapteeni Tero Metelinen.

Kurssin taistelijaksi äänestettiin kersantti Miro Toppinen Kainuun prikaatista. Palkintona on stipendi ja kirjapalkinto. Perusteluina valinnalle muut opiskelijat kertoivat seuraavaa:

"Sitkeä, motivoitunut ja kenttäkelpoinen taistelija, sotilaan taistelutaidot hallitseva."

Maavoimien aliupseeriston ja sotilasmestarin  sekä vanhimman kolikko.

Kurssilaiset valitsivat Maasotakoulun henkilökunnasta Kelpo kouluttaja -palkinnon saajat. Palkintona on Jalkaväkisäätiön stipendi. Sen saa kouluttaja, joka on opiskelijoiden mielestä suhtautunut opiskelijoihin asiaankuuluvasti, opettanut asiat ymmärrettävästi ja osannut hommansa pelisilmää unohtamatta.

Kurssilaiset valitsivat palkinnon saajiksi kaksi kouluttajaa Jalkaväkikoulusta: kapteeni Juho Korhosen (kuvassa keskellä) ja vääpeli Mikko Saarisen (kuvassa vasemmalla).

Sotilaat seisovat maastopuvuissa, kaksi palkittavaa ja kaksi muuta, muut taputtavat. Kesä.

Maasotakoulu onnittelee lämpimästi niin palkittuja kuin kaikkia kurssilta valmistuneita ja toivottaa erinomaista jatkoa työssä ja vapaa-ajalla. Kuten päätöstilaisuudessa kurssinjohtaja kapteeni Metelinen sanoi:

- Haluan sanoa teille kolme asiaa. 1) Pitäkää huolta kunnostanne. 2) Tehkää mahdollisimman paljon asioita, joista tykkäätte. 3) Hyvää kesää ja hyvää elämää!

Maasotakoulussa käy satoja aliupseereita kursseilla

Aliupseereita ympäri Suomen opiskelee Maasotakoulussa Lappeenrannassa joka vuosi noin 400 henkilöä. Kurssien kesto vaihtelee noin kahdesta viikosta noin vuoteen.

Ammattisotilaiden työhön kuuluu täydennyskoulutus olennaisena osana. Aliupseerit opiskelevat palvelusuransa alussa Perustason opinnot, sitten on vuorossa muutaman vuoden työjakso. Seuraavaksi opiskellaan Yleistason opinnot ja aikanaan vaativimpiin tehtäviin tarvittavat Mestaritason opinnot. Aliupseeriston koulutusjärjestelmä uudistuu vuonna 2021.

Puolustusvoimien lippu liehuu kesäisessä kaunissa säässä.

Joukko-osasto Lappeenranta
´