Skip to content

Kasi-järjestelmä tulee tutuksi aliupseereille Maasotakoulun kurssilla

Army Academy
Julkaisuajankohta 22.1.2021 17.38
Tiedote

Kasi-järjestelmää käytetään laajasti sotaharjoituksissa, joissa asevelvolliset saavat koulutusta. "Kasi" on lyhenne sanoista "kaksisuuntainen taistelijan simulaattori". Järjestelmän kautta taistelija saa palautetta toiminnastaan reaaliajassa ja myös heti harjoituksen jälkeen tallenteena. Kasi-järjestelmään syventyivät Maasotakoulussa opiskelevat ammattialiupseerit, joista suuri osa harjoittelee ja myös kouluttaa asevelvollisia "kasin" avulla.

Sotilaan kypärään ja taisteluliiviin kiinnitetään spektrejä, jotka ottavat vastaan radiosignaaleja eri aseista, joita maastoharjoituksessa käytetään. Kypärän kautta taistelija kuulee, onko saanut osuman ja onko peli loppunut hänen osaltaan. Jos niin käy, kouluttaja-erotuomari tulee ja "nollaa" taistelijan erotuomarin aseella. Taistelija lopettaa pelinsä ja pääsee kenties jatkamaan harjoitusta uusilla ohjeilla ja tehtävillä.

Käsikranaatti, ei siis "kova" ja oikea, vaan harjoituskranaatti, alkaa vilkkua, välähdellä ja pitää voimakasta ääntä. Se kuvaa kranaatin räjähtämistä. Joskus se alkaa välähdellä jo kädessä. Silloin olisi oikeasti käynyt huonosti. Onneksi nyt on kyseessä vain simulointi ja harjoituskranaatti. Taistelija saa tiedon pelin loppumisesta kasi-liivien kautta. 

Kasi-järjestelmää käytetään myös rynnäkkökiväärin ja kevyen kertasingon simulointiin. Harjoitusaseita käsitellään kuten "koviakin", eli pääsääntönä on: "Niin sodit, kuin harjoittelet".

Maasotakoulussa alkoi ammattialiupseerien perustason opinnot (PTOK Y) Puolustusvoimissa töissä oleville ammattialiupseereille tammikuun alussa. He ovat sotilasuransa alussa ja heidän varusmiespalveluksestaan on kulunut noin 1-5 vuotta. PTOK Y -kurssilaisille koulutetaan valmiuksia toimia myös kouluttaja-erotuomareina.

- Olen käyttänyt kasi-järjestelmää aiemminkin, ja ollut mukana niin isoissa kuin pienemmissäkin sotaharjoituksissa, jossa kasi-järjestelmää on käytetty. Eli en ole nyt ensimmäistä kertaa sen kanssa tekemisissä, eikä siinä ole minulle varsinaisesti mitään uutta. Kuitenkin nyt PTOK Y -opinnoissa sain siitä yleiskuvan. Uutta on ollut se, miten laajasti kasi-järjestelmää voi käyttää. Sen saa asennettua myös ajoneuvoihin, jalkaväen eri asejärjestelmiin ja eri aseisiin, kertoo eräs kersantti Karjalan prikaatista.

Tämä nimettömänä pysyttelevä kersantti Karjalan prikaatista on ollut Puolustusvoimien palveluksessa töissä noin puoli vuotta. Hän aloitti Maasotakoulun Jalkaväkikoulun järjestämällä perustason kurssilla, joka kuuluu ammattialiupseerien sotilasuraan. PTOK Y -opintojen yhteiset opinnot aloitti 180 aliupseeria eri joukko-osastoista ja puolustushaaroista tammikuun alussa. He suorittavat opintoja kahdeksan viikon ajan Maasotakoulussa Lappeenrannassa.

Kasi-järjestelmää aliupseerit opiskelivat tammikuun puolivälissä. Koulutuksen valvojana toimi ylikersantti Tomi Rautanen Satakunnan lennostosta. Hän antaa kurssilaisille palautteen kouluttamistaidoista.

- Osa opintoja on myös kouluttamistaidon kurssi, jossa kurssilaiset opettavat eri aiheita toisilleen. Aihe ei siis varsinaisesti ole pääasia, vaan se, miten sitä opettaa muille. Aiheisiin on perehdytty hyvin, ja suunnitelmat ovat hyviä. Niillä aliupseereilla, jotka eivät ole varsinaisessa työssään varusmiesten kouluttajia, voi joskus olla pientä epävarmuutta esiintymisessä ja opettamisen ajankäytössä, ylikersantti Rautanen kertoo.

Kokemuksen ja opintojen etenemisen myötä taidot karttuvat ja homma etenee mallikkaasti.

Maasotakoulu toivottaa hyvää opintojen jatkoa kaikille PTOK Y -kurssin aliupseereille!

Joukko-osasto Lappeenranta
´