Skip to content

Reserviläiset kaakon puolustajina

Army Academy
Julkaisuajankohta 1.10.2020 13.32
Uutinen
Sotilaspoliisit osoittavat harjoitustilanteessa vaarallista henkilöä aseella.
Sotilaspoliisikomppania vaarallisen henkilön kiinniottotehtävässä.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna kymmenet aktiiviset reserviläiset suuntasivat kouluttautumaan ja kertaamaan jo opittuja taitojaan Etelä-Karjalaan Maasotakoulun järjestämään vapaaehtoiseen harjoitukseen. Moni heistä on ollut mukana paikallisjoukkojen toiminnassa mukana jo pitkään. Näillä aktiivisilla reserviläisillä on tärkeä rooli Suomen maanpuolustuksessa.

Puolustusvoimat kouluttaa yhdessä MPK:n eli Maanpuolustuskoulutuksen kanssa paikallisjoukkoja, joissa toimii oman alueensa ja paikallisympäristönsä hyvin tuntevia reserviläisiä. Reserviläistoimijoita on mukana eri yhteiskunnan aloilta ja ammateista, niin nuorempaa kuin vanhempaakin saapumiserää – sekä miehiä, että naisia.

Sodan aikaisten tehtävien lisäksi paikallisjoukot ovat normaalioloissa tukena ja apuna eri viranomaisille yhteiskunnan häiriötilanteissa. Tukea voidaan antaa esimerkiksi poliisille, pelastuslaitokselle tai sosiaali- ja sairaanhoitopiireille. 

Tavoite: taistelutehtävän suorittaminen vaativissa tilanteissa ja olosuhteissa

Imatran Immolassa, Rajavartiolaitoksen harjoitustalossa, on perjantai-iltana alkamassa sotilaspoliisikomppanian rakennetun alueen taisteluharjoitus. Joukot kaartavat paikalle Taipalsaarelta, jossa koko viikonlopun kestävä vapaaehtoinen harjoitus on jo polkaistu käyntiin aiemmin päivällä. Autoista purkautuu ulos joukko toisilleen jo osin tuttuja taistelutovereita. Osa heistä on ollut mukana reserviläistoiminnassa vuosikausia ja toimivatkin nyt kouluttajina muille.

- Itse olen ollut mukana kymmenkunta vuotta. Harjoituksessa toimin lanssikuskina, koska minulla on ajoneuvoon ajo-oikeus. Varusmiespalveluksen kävin itse sotilaspoliisina Vekaralla, ja nyt siviilissä toimin vartijan tehtävissä, johon reserviläistoiminnastani on kyllä hyötyä, toteaa yksi reserviläisistä. 

Kaksi sotilaspoliisia osoittaa aseella portaikossa harjoitustalon yläkertaan. Kulissitalon harjoituksen tavoitteena on harjoitella mahdollista tilannetta, jossa yksi tai useampi henkilö on aiheuttamassa vaaraa ympäröivälle yhteiskunnalle. Perjantaina harjoitukseen kuuluu esimerkiksi ”taistelusuunnitelman” tekoa, rakennuksen tarkastusta sekä etsintä- ja kiinniottoharjoituksia – seuraavana aamuna palataan paikalle ja harjoitus viedään astetta sovelletummaksi, kun mukaan otetaan KASI-simulaattorit. KASI- eli kaksipuolisen taistelun simulaattoreiden avulla pystytään realistisesti simuloimaan niin vastustajan kuin omien joukkojen toimintaa ja mahdollisia osumia taistelun aikana. Myös harjoituksessa simulaattorikouluttajina toimivat reserviläiset saavat viikonlopun aikana koulutusta kouluttajatehtäviinsä.

- Harjoituksen ajatuksena on tarjota kertaavaa koulutusta ja tilanneharjoitteita niin, että pystymme siten toimimaan poikkeusolojen vastaavanlaisessa realistisessa tilanteessa, tiivistää MPK:n Lappeenrannan koulutuspaikan koulutuspäällikkönä työskentelevä majuri Ville Hautamäki

Paikalliset siviilitoimijat tukevat harjoittelua

Viisi reserviläistä piteee aloillaan vaarallista henkilöä kiinniottotilanteessa.

Reserviläisten harjoittelua tukevat usein viranomaisyhteistyökumppanit, mutta myös siviiliyhteiskunta tarjoaa omia alueitaan harjoitteluympäristöksi. Näin oli myös tässä harjoituksessa. Viikonlopun kestäneen harjoituksen aikana sotilaspoliisikomppania pääsikin harjoittelemaan aidontuntuisia tilanteita S- ja K-kauppojen tiloihin Joutsenossa sekä Eksoten omistamiin kiinteistöihin Kahilanniemessä Lappeenrannassa.  Joutsenon keskustassa harjoiteltiin lauantaina heti aamun sarastaessa ja Kahilanniemessä sunnuntaina. 

Harjoituksen johtajana toimineen majuri Pekka Rytkölän (Maasotakoulu) mukaan siviilikohteissa harjoitellessa aiheutuu väistämättä aina jonkin verran ylimääräistä häiriötä ympäristölle ja sen asukkaille, mutta niistä tiedotetaan aina ennakkoon ja häiriöt pyritään pitämään mahdollisimman vähäisinä.

- Toki esimerkiksi ampumisen ääniä voi kuulua harjoituksen tuoksinassa tai sotilasajoneuvot ja alueella liikkuvat sotilaspukuiset henkilöt saattavat herättää ihmetystä alueen asukkaissa. Pyrimme tietysti aina tiedottamaan näistä harjoituksista mahdollisimman hyvin ennakkoon, jotta toiminta ei tulisi alueen asukkaille täysin yllätyksenä. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että reserviläisjoukot pääsevät harjoittelemaan erilaisissa ympäristöissä, joissa mahdollisen tositilanteenkin aikana toimittaisiin, muistuttaa Rytkölä. 

Neljä reserviläistä vetää runkokaapelia panoksille ja kouluttaja seuraa vierestä.

Viikonlopun aikana sotilaspoliisikomppanian rakennetun alueen taisteluharjoitusten lisäksi myös Taipalsaaren ampuma-alueella oli toimintaa, kun reserviläiset kouluttautuivat esimerkiksi räjäytyksissä ja ammunnoissa. Vapaaehtoisen harjoituksen aikana Taipalsaarella kerrattiin mm. rynnäkkökiväärin käsittelyä ja jalkaväen joukoille koulutettiin pioneerivälineiden käyttöä. Toki viikonloppuun mahtui myös paljon muuta.

Kun reserviläisiltä itseltään kysyy, mikä tällaisissa harjoituksissa on parasta antia, nousee yksi teema itse harjoittelun ja konkreettisen tekemisen rinnalle tärkeäksi tekijäksi: saman henkiset ihmiset. Sellaiset kaakon puolustajat.

Kolme reserviläistä istuu tauolla maastossa ja taustalla tehtaan piiput.


 

´