Hoppa till innehåll

Vöyrin päivää vietettiin Maasotakoulussa sopeutetusti ja uudistetusti

Markstridsskolan
Julkaisuajankohta 22.1.2021 17.00
Tiedote

Vöyrin päivä eli aliupseeriston perinnepäivä on joka vuosi 26. tammikuuta. Tänä vuonna sitä vietettiin Maasotakoulussa 22.1.2021. Koronaviruksen hillitsemiseksi ja varotoimena myös juhlatapahtumat toteutettiin sopeutetusti eli opiskelijat erillään eri osastoissa etäyhteyksillä. Lisäksi tänä vuonna Vöyrin päivän ohjelmassa oli uutena paneelikeskustelu. Paneelissa mentorit, eli kokeneet sotilaat keskustelivat nuorten ammattialiupseerien kanssa.

Suomalaisen aliupseeriston historia alkaa jo 1600-luvulta, mutta itsenäisen Suomen aliupseeriston koulutus katsotaan alkaneen Vöyrissä, Länsi-Suomessa, Vöyrin sotakoulussa 26. tammikuuta 1918. Se ei toiminut kovinkaan kauan.

- Huhtikuun 6. päivänä 1918 Mannerheim antoi päiväkäskyn n:o 37: ”Minä hajotan nyt Vöyrin koulun ja lähetän teidät opettajiksi Suomen sotaväen eri joukkoihin, mutta Vöyrin sankarimaine on pysyvästi saanut paikan Isänmaan historiassa. Minä ylennän kaikki oppilaat aliupseereiksi ja teidän uljaan päällikkönne Jääkärikapteeni Heiskasen majuriksi ja rykmentin päälliköksi”, siteerasi Maasotakoulun johtaja, eversti Kari Pietiläinen puheessaan Vöyrin päivän juhlassa Lappeenrannassa, Maasotakoulun varuskunnassa, Vöyrin salissa eli varuskunnan suurimmassa auditoriossa.

Vöyrin saliin kokoontui korona-ajan varotoimena vain kourallinen kunniavieraita ja Maasotakoulun henkilökuntaa. Varsinaiset juhlakalut eli aliupseerit perustason yhteisten opintojen kurssilta seurasivat juhlaa etänä videoyhteyksien kautta eri luokissa. Yhteensä 180 ammattialiupseeria on jaettu kahdeksan viikon kurssin ajaksi eri joukkueisiin, eivätkä he kohtaa kurssin aikana.

Lappeenrantaan oli kuitenkin päässyt tulemaan joitakuita aliupseeriston avainhenkilöitä. Maavoimien aliupseerien perinnemestari, sotilasmestari Esa Ek ja Merivoimien aliupseerien perinnemestari, ylipursimies Tero Mäkirinta ja Aliupseeriliiton puheenjohtaja Jyrki Surkka toivat tervehdykset nuorille aliupseereille.

- Aliupseeriliitto tekee yhteistyötä kaikkien sotakoulujen kanssa. Tapaan kaikkien perusopintojen aliupseerien kanssa. Nyt koronan takia en voinut tavata heitä täällä Vöyrin päivänä, mutta järjestämme tapaamisen myöhemmin, puheenjohtaja Surkka Aliupseeriliitosta sanoo.

Lisäksi Ilmavoimien aliupseerien perinnemestari, sotilasmestari Kari Aunala lähetti terveiset Ilmasotakoulusta Tikkakoskelta etäyhteydellä.

Maavoimien esikunnasta koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Timo Hänninen muistutti tervehdyksessään, että aliupseeristo on olennainen osa maanpuolustusta.

- Olette kärkiosaajien verkostoa, Hänninen sanoi.

Sotilaskouluttajan hyvä, mutta vaativa tehtävä

Juhlapuheen ja kattavan esitelmän aliupseeriston koulutuksen historiasta piti eversti evp. Keijo Simola. Hän on sotilasurallaan toiminut useissa eri tehtävissä, mutta tärkein oli hänen omasta mielestään kouluttajan tehtävä.

- Painotan kouluttajan tehtäviä sotilaana. Ne ovat hyviä, mutta myös vaativia tehtäviä, eversti evp. Simola sanoo.

Suuri osa ammattialiupseereista toimii asevelvollisten kouluttajina ja ovat tärkeä ammattiryhmä Puolustusvoimissa.

Aliupseerit suurin ammattiryhmä PV:ssa siviilien jälkeen

- Aliupseerit ovat Puolustusvoimissa suurin sotilaiden ammattiryhmä. Siviilejä on myös paljon. Aliupseereita on Puolustusvoimissa tällä hetkellä noin 3 400 henkilöä, ja määrä kasvaa koko ajan nopeasti, Maavoimien aliupseeriston perinnemestarina toimiva Maavoimien sotilasmestari Esa Ek Maavoimien esikunnasta kertoo.

Eri vaiheiden kautta aliupseeriston koulutus on siirtynyt Vöyristä Länsi-Suomesta Lappeenrantaan Saimaan rannalle. Maasotakoulussa aliupseereita alettiin kouluttaa vuonna 2008. Maasotakoulun edeltäjissä, muun muassa Maanpuolustusopistossa ja Päällystöopistossa on myös saanut aliupseerikoulutusta.

Katkeraa kalkkia ja historian henkilöitä

Vöyrin päivä on aliupseerien juhlapäivä, mutta erityisesti se jää mieleen nuorille, sotilasuransa alussa oleville ammattialiupseereille Perinteiden yön vuoksi.

Vöyrin päivä alkoi Perinteiden yöllä noin kello viideltä aamulla Saimaalta puhaltavan tuulen ja noin 10 asteen pakkasen pistellessä poskia. Aliupseerit järjestäytyivät riviin Lappeenrannan varuskunnan Vöyrin puistoon. Koronavarotoimena käytettiin kasvomaskia.

Rivissä jämäkästi seisovat aliupseerit kuulivat kauniin Peltoniemen Hintriikan surumarssin, jonka saattelemana he kohtasivat yllätysvieraan menneisyydestä. Aliupseeriston perinnehenkilöt 1700-luvulta "vääpeli Roth ja alaisensa alaupseeri Spoof" saapuivat kalmistosta kertomaan tervehdyksen nyky-aliupseereille. He muistuttivat, että sotilaan työ on hieno ammatti, mutta joskus se on myös katkeraa kalkkia. Tämä katkera kalkki nautittiin edeltäjäaliupseerin kehotuksesta pohjia myöten.

- Katkera kalkki maistui... katkeralta. Mausteita oli paljon. Se meni takahampaille ja imeytyi ikenien kautta, kertoo perinnejuomasta kersantti Halonen Karjalan prikaatista.

Kersantti Halonen on työskennellyt Puolustusvoimissa nyt noin puoli vuotta tulenjohdon kouluttajana. Hän aloitti perustason opinnot ja kaikille aliupseerikurssilaisille yhteisen jakson Maasotakoulussa Lappeenrannassa tammikuun alussa. Yhteiset opinnot kestävät kahdeksan viikkoa.

Kurssinjohtajana toimii Maasotakouluun kuuluvan Jalkaväkikoulun kapteeni Tero Metelinen.

Hänkin on nauttinut katkeran kalkin aikoinaan vuonna 1997, koska se kuului silloin opistoupseerien peruskurssin perinteisiin. Jälkimaun kerrotaan tuntuvan suussa pitkään, mutta se kehittää myös voimaa ja sitkeyttä.

Perinteen ja juhlapäivän myötä nuori ammattialiupseeri liittyy joukkoon, joka on olennainen ja tärkeä osa sotilaiden ja maanpuolustuksen verkostoa.

Vöyrin päivänä ohjelmassa oli myös juhlapuheita ja Rakuunasoittokunnan soitto-osaston musiikkia, muun muassa aliupseeriston perinnemarssi eli Vöyrin marssi. Korona-aikana konsertit ovat harvinaista herkkua, mutta nyt muutamat kutsuvieraat saivat kuulla orkesterin soittoa ihkaelävänä. Marssisävelet vyöryivät iholle Vöyrin päivänä.

Uutena osiona ohjelmaan oli järjestetty myös paneelikeskustelu. Siinä nuorten aliupseerien mentorit eli kokeneet, jo reserviin siirtyneet sotilaat kertoivat eri aiheista. Niistä saattoi kysyä ja keskustella -virtuaalisesti etäyhteyksien avulla. Aiheita olivat mun muassa varusmiespalveluksessa olevien ja kertausharjoitusten opetusmenetelmät sekä palautteen antaminen.

Mentorit paneelikeskustelussa.

Kersantti Halonen ja muut noin 180 aliupseeria ovat tulleet valituiksi "Perustason opintoihin". Se on ensimmäinen täydennyskoulutuksen opintotaso, joka kuuluu ammattialiupseerin sotilasuraan ja kehittymiseen. Muita, myöhempiä opintoja ovat "Yleistaso" ja "Mestaritaso".

Perustason yhteiset opinnot kokoaa Maasotakouluun Lappeenrantaan vuoden 2021 alussa kahdeksaksi viikoksi yhteensä 180 aliupseeria eri puolilta Suomea eri joukko-osastoista Maavoimista, Merivoimista ja Ilmavoimista. Maaliskuussa aliupseerit siirtyvät omiin puolustushaarakouluihinsa eli joko Merisotakouluun Suomenlinnaan, Ilmasotakouluun Tikkakoskelle tai he jatkavat Maasotakoulussa.

Seuraavat perustason yhteiset opinnot järjestetään Lappeenrannassa syksyllä. Aiemmin perustason yhteisiä opintoja on järjestetty Maasotakoulussa vain kerran vuodessa.

Maasotakoulu kouluttaa aliupseerien lisäksi myös upseereita ja asevelvollisia. Maasotakoulussa toimii myös Reserviupseerikoulu ja Maavoimien tutkimuskeskus.

Joukko-osasto Lappeenranta
´