Hyppää sisältöön

Kainuun prikaatin sotilasvala ja -vakuutus

Perjantai 7.2.2020

Kainuun prikaatin sotilasvala- ja sotilasvakuutustapahtumat järjestetään tammikuun 2020 alokkaille 7.-9.2.

 

Tilaisuudet järjestetään seuraavasti:

 • perjantaina 7.2.2020 Suomussalmi: Kainuun jääkäripataljoona
 • lauantaina 8.2.2020 Varuskunta Kajaani: Kainuun tykistörykmentti, Kuopion huoltopataljoona ja kaikki ortodoksiset alokkaat (halutessaan)
 • sunnuntaina 9.2.2020 Varuskunta Kajaani: Pohjan pioneeripataljoona ja Pohjois-Suomen viestipataljoona

Tarkista alokkaaltasi mihin tilaisuuteen hän osallistuu (vala, sotilasvala, vala ortodoksisille alokkaille), jotta osaat tulla oikeaan tilaisuuteen! Alokkaiden yksiköt saattavat myös vaihtua kun erikoistehtävien valinnat on tehty. Tarkista siis myös minä päivänä alokkaasi on valalla.

Alokkaita seisoo lumipuvuissaan valantekoasenossa, taustalla kasarmin pääty.

Perjantai Suomussalmi

Kainuun jääkäripataljoonan alokkaiden tilaisuudet Suomussalmella perjantaina 7.2.

 • 11.30 Sotilasvakuutus, Ruukinkankaan lukion juhlasali (osallistuvat vakuutuksen antavat alokkaat läheisineen)
 • 12.00 joukot alkavat ryhmittymään urheilukentälle
 • 12.30 Sotilasvala (osallistuvat valan vannovat alokkaat läheisineen)
 • Ohimarssi, Suomussalmen urheilukenttä (osallistuvat kaikki alokkaat, yleisö seuraa paikoillaan)
 • Ohimarssin jälkeen aseiden luovutus, lomatarkastus ja valalounas, jonka jälkeen valaloma alkaa. Yleisö voi siirtyä valalounaalle ohimarssin jälkeen, varusmiehet palaavat lounaalle lomatarkastuksesta.

Lisäksi Ruukinkankaan koulun piha-alueella järjestetään kalustonäyttely kello 9-15.30 ja seppele lasketaan Suomussalmen hautausmaalla kello 10.30.

Ortodoksiset alokkaat voivat halutessaan osallistua ortodoksiselle valalle lauantaina Kajaanin ortodoksisen seurakunnan kirkossa. Tässä tapauksessa he eivät ole yksikkönsä mukana Suomussalmella ja osallistuvat Kajaanissa sotilasvalan jälkeiseen ohimarssiin.

Ajo-ohje ja paikoitus

Ruukinkankaan koulu sijaitsee osoitteessa Ruukinkatu 5 Suomussalmella. Sotilaspoliisi ohjaa paikoitusta alueella. Ämmäkosken pohjoispuoleisilta paikoitusalueilta järjestetään bussikuljetus valakentälle kello 10.30, 11.00 ja 11.30. INVA-merkityille ajoneuvoille pyritään löytämään parkkipaikka mahdollisimman läheltä tapahtumia.

Sotilaskoti

Käytössä on kaksi sotilaskotiautoa koulun piha-alueella ja myyntipiste Ruukinkankaan koulun tiloissa.

Valalounas

Kotiväelle tarjotaan valalounas lukion tiloissa (hernekeitto, mehu, leipä + margariini) sotilasvalan ja ohimarssin jälkeen. Tarjolla on myös erityisruokavalio viipalekoulun tiloissa niille, joille hernekeitto ei sovellu.

Koirat

Sisätiloihin ei saa tuoda lemmikkejä.

WC-tilat

Käytössä ovat jäähallin, lukion, Ruukinkankaan koulujen ja urheilukentän WC-tilat sekä baja-majat jäähallin alueella. Pyörätuolia käyttäville henkilöille WC-tilat löytyvät jäähallilta.

Pukeutuminen

Vala- ja ohimarssi tapahtuvat ulkona, joten varaudu säänmukaisella pukeutumisella.

Lääkintähuolto

Lääkintäpartiot ovat mukana tapahtumissa. Hätätilanteessa soitto hätänumeroon 112.

Valokuvaus

Vala- ja vakuutustilaisuuksia saa kuvata, mutta joukkojen väliin ja paraatikentälle pääsevät vain median edustajat varuskunnan tiedottajan opastamana.

Puhelin

Pidäthän puhelimen äänettömällä tilaisuuksien aikana.

 >> Valakartat Suomussalmella

Valan ja vakuutuksen vastaanottaa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Tuomo Repo seurassaan rintamaveteraani Pekka Eskonpekka. Sotilasvakuutuksen esilukijana toimii Suomussalmen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pentti Moilanen ja sotilasvalan esilukijana kunnanvaltuuston puheenjohtaja Erja Helttunen. Valahartauden toimittaa kenttärovasti Penna Parviainen. Joukkoja komentaa Kainuun jääkäripataljoonan komentaja everstiluutnantti Markus Tainiola. Tapahtumien musiikista vastaa Lapin sotilassoittokunta.

Yleisöä on runsaasti katsomassa valatilaisuutta valakentällä.

Lauantai varuskunta, Kajaani

Kainuun tykistörykmentin ja Kuopion huoltopataljoonan alokkaiden tilaisuudet varuskunnassa Kajaanissa lauantaina 8.2.

 • 9.00 vala ortodoksisille alokkaille, Kajaanin ortodoksinen kirkko, Sammonkatu 17 (osallistuvat ne ortodoksiset alokkaat, jotka ovat valinneet tämän tilaisuuden ja heidän läheisensä)
 • 10.30 sotilasvakuutus, auditorio Sotilaskodin vieressä (osallistuvat vakuutuksen antavat alokkaat läheisineen)
 • 11.30 sotilasvala, paraatikenttä (osallistuvat valan vannovat alokkaat läheisineen)
 • Valan jälkeen paraatikentällä ohimarssi, johon osallistuvat myös ortodoksiset ja vakuutuksen antaneet alokkaat. Aseiden palautuksen ja lomatarkastuksen jälkeen valalounas yksiköissä ja valaloma alkaa.

Valat ja vakuutuksen vastaanottaa prikaatin komentaja, prikaatikenraali Tuomo Repo ja joukkoja komentaa esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Oula Asteljoki. Vala- ja vakuutuskaavan esilukijana toimii kansanedustaja Tuomas Kettunen. Kirkolliset toimitukset ortodoksisessa kirkossa toimittaa Isä Reijo Marjamaa ja valahartauden sotilasvalassa pitää sotilaspastori Heikki Korva. Tapahtumien musiikista vastaa Lapin sotilassoittokunta.

Sunnuntai varuskunta, Kajaani

Pohjan pioneeripataljoonan ja Pohjois-Suomen viestipataljoonan alokkaiden tilaisuudet varuskunnassa Kajaanissa sunnuntaina 9.2.

 • 10.30 sotilasvakuutus, auditorio Sotilaskodin vieressä (osallistuvat vakuutuksen antavat alokkaat läheisineen)
 • 11.30 sotilasvala, paraatikenttä (osallistuvat valan vannovat alokkaat läheisineen)
 • Valan jälkeen paraatikentällä ohimarssi, johon osallistuvat myös ortodoksiset ja vakuutuksen antaneet alokkaat. Aseiden palautuksen ja lomatarkastuksen jälkeen valalounas yksiköissä ja valaloma alkaa.

Huom. Ortodoksiset alokkaat voivat halutessaan vannoa valansa lauantaina kello 9 Kajaanin ortodoksisen seurakunnan kirkossa.

Valat ja vakuutuksen vastaanottaa prikaatin komentaja, prikaatikenraali Tuomo Repo ja joukkoja komentaa esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Oula Asteljoki. Sotilasvakuutuksen ja valakaavan esilukijana toimii kansanedustaja Mikko Kinnunen. Valahartauden sotilasvalasssa pitää sotilaspastori Heikki Korva. Tapahtumien musiikista vastaa Lapin sotilassoittokunta.

Ajo-ohje ja paikoitus

Valaopasteet opastavat varuskuntaan valtateiltä 5 ja 6. Katuosoite Prikaatintie 97 ohjaa joissakin navigaattoreissa Vimpelinlaaksoon. Seuraa väliaikaisia valaopasteitamme ja varaudu ruuhkiin sekä tulo- että paluumatkalla. Sotilaspoliisi ohjaa paikoitusta eripuolille varuskuntaa. INVA-merkityille ajoneuvoille pyritään löytämään parkkipaikka mahdollisimman läheltä paraatikenttää.

Sotilaskoti

Sotilaskoti palvelee molempina päivinä useilla myyntipisteillä.

Valalounas

Kotiväelle tarjotaan valalounas yksiköissä (hernekeitto, mehu, leipä + margariini) sotilasvalan ja ohimarssin jälkeen. Tarjolla on myös erityisruokavalio niille, joille hernekeitto ei sovellu.

Tupakointi

Tupakointi on sallittu merkityillä tupakointipaikoilla varuskunnassa.

WC-tilat

Käytössä ovat perusyksiköiden, Sotilaskodin ja varuskuntaravintolan WC-tilat. Pyörätuolia käyttäville henkilöille WC-tilat löytyvät Hoikanhovista ja Sotilaskodin alakerrasta.

Lääkintähuolto

Lääkintäpartiot ovat mukana tapahtumissa. Hätätilanteessa soitto hätänumeroon 112.

Valokuvaus

Vala- ja vakuutustilaisuuksia saa kuvata, mutta joukkojen väliin ja valakentän keskelle pääsevät vain median edustajat varuskunnan tiedottajan opastamana. Dronekuvaus varuskunnan alueella on kielletty.

Puhelin

Pidäthän puhelimen äänettömällä tilaisuuksien aikana.

Palaute

Pyydämme jälleen palautetta valapäivän sujumisesta. Kysely on avoin viikon ajan valatilaisuuksien jälkeen osoitteessa bit.ly/vala120.

Missä se oma alokas onkaan?

Omaa alokasta on vaikea löytää satojen samanasuisten joukosta. Tilannetta helpottaa valakartat, joista hahmottaa valakentän sijainnin varuskunnassa ja yksiköt valakentällä.

Virallisesti valatilaisuus alkaa kentällä kello 11.30, mutta seurattavaa on jo hyvissä ajoin ennen sitä kun joukot marssivat ja asettautuvat valaryhmitykseen kentälle noin 30 minuuttia ennen valan alkua sotilassoittokunnan säestämänä.

Ohimarssin jälkeen luovutetaan aseet ja suoritetaan lomatarkastus ennen yhteistä valalounasta kotiväen kanssa. Valaloma alkaa ruokailun jälkeen.

Huom! Alokas valitsee itse mihin vala- tai vakuutustilaisuuteen osallistuu. Tarkista omalta alokkaaltasi hänen valitsemansa tilaisuus (ortodoksivala/vakuutus/vala).

Varaudu tilaisuuteen sään mukaisella vaatetuksella ja mukavilla jalkineilla!

>> Valakartat Kajaanissa lauantaina ja sunnuntaina

 

Kajaanin suurpommituksen 80-vuotinen muistotilaisuus perjantaina 7.2.

Talvisodan päättymisestä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 80 vuotta (30.11.1939 - 13.3.1940). Merkkivuoden johdosta perjantaina 7. helmikuuta kello 18 alkaen järjestetään Kajaanin suurpommituksen 80-vuotinen muistotilaisuus Kajaanin kirkossa (Kirkkokatu 19). Valavieraat ovat tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen. Puolustusvoimien tervehdyksen tuo prikaatikenraali Tuomo Repo.

 

Tapahtumat juhlapäivänä

Juhlapäivänä järjestetään kahdesta kolmeen erillistä tapahtumaa: vala ortodoksisille alokkaille, sotilasvakuutus ja sotilasvala. Kaikilla Kainuun prikaatin ortodoksisilla alokkailla on mahdollisuus halutessaan vannoa vala Kajaanin ortodoksisen seurakunnan kirkossa lauantaina kello 9. Sotilasvakuutus järjestetään kaikkina valapäivinä. Sotilasvakuutuksessa ei ole mukana kirkollisia elementtejä ja yleensä vakuutuksen valitsevat uskontokuntiin kuulumattomat tai muihin kuin luterilaiseen tai ortodoksiseen uskontokuntaan kuuluvat. Alokas voi valita vakuutuksen tai valan vapaasti. Vala- ja vakuutuskaava eroavat myös hieman toisistaan. Ohimarssiin osallistuvat kaikki kyseisenä päivänä vala-/vakuutuspäivää viettävät alokkaat.

Vala vannotaan ja vakuutus annetaan Kainuun prikaatin lipun läsnäollessa ja ne vastaanottaa Kainuun prikaatin komentaja.

Valan vannoneita varusmiehiä lumipuvuissaan ohimarssissa, yleisöä on runsaasti ohimarssireitin varrella katsomassa ja kuvaamassa.

Tapahtumien kulku yleisesti

 

Vala ortodoksisille alokkaille (lauantaina)

 • Alokkaat ovat järjestyneet kirkkoon
 • Kainuun prikaatin lippu saapuu
 • Ortodoksinen hymni ja rukoukseen soitto
 • Rukous ja puhe
 • Alokkaat siirtyvät eteen, sotilasvala
 • Valalaulu
 • Kainuun prikaatin komentaja nimittää alokkaat
 • Finlandia-hymni, kuoro
 • Valan vannoneet siirtyvät paikoilleen
 • Kainuun prikaatin lippu poistuu

Tilaisuudessa saa kuvata. Pyydämme pitämään matkapuhelimet äänettöminä.

Tilaisuuteen osallistuvat ortodoksisten alokkaiden läheiset. Valan vannoneet varusmiehet osallistuvat varsinaisen sotilasvalan jälkeiseen ohimarssiin. Läheiset siirtyvät seuraamaan kirkolta valatapahtumia varuskuntaan

Sotilasvakuutus

 • Alokkaat ovat järjestäytyneet liikuntasaliin
 • Kainuun prikaatin lippu saapuu
 • Ilmoittaminen Kainuun prikaatin komentajalle
 • Musiikkiesitys, Lapin sotilassoittokunta
 • Sotilasvakuutus
 • Kainuun prikaatin komentaja nimittää alokkaat
 • Kainuun prikaatin kunniamarssi Hurtti-Ukko
 • Kainuun prikaatin lippu poistuu

Tilaisuudessa saa kuvata. Pyydämme pitämään matkapuhelimet äänettöminä.

Tilaisuuteen osallistuvat vakuutuksen antajien läheiset. Vakuutuksen antaneet varusmiehet osallistuvat varsinaisen sotilasvalan jälkeiseen ohimarssiin oman yksikkönsä mukana. Läheiset siirtyvät seuraamaan valatapahtumia paraatikentälle.

Sotilasvala

 • Lapin sotilassoittokunnan musiikkiesitys alkaa noin kello 11
 • Joukot ryhmittyvät paraatikentälle
 • Joukkoyksiköiden liput siirtyvät eteen
 • Valajoukkojen komentaja ottaa joukot komentoonsa "Paraatijoukot kuuluvat komentooni"
 • Kainuun prikaatin lippu saapuu stadionille
 • Kainuun prikaatin komentaja saapuu stadionille ja katselmoi valajoukot "Hyvää päivää, Kainuun prikaati"
 • Hymni, rukoukseen soitto, puhe ja rukous, virsi 577:1
 • Kainuun prikaatin lippu siirtyy eteen
 • Sotilasvala
 • Valalaulu
 • Kainuun prikaatin komentaja nimittää alokkaat
 • Kainuun prikaatin kunniamarssi Hurtti-Ukko
 • Liput siirtyvät paikoilleen, "Valmistautukaa ohimarssiin"

Tilaisuudessa saa kuvata yleisöalueelta. Pyydämme pitämään matkapuhelimet äänettöminä.

Ohimarssi valan jälkeen

Valajoukko poistuu valakentältä valmistautumaan ohimarssiin. Yleisön ei tarvitse siirtyä paikoiltaan seuratakseen ohimarssia.

Aseiden luovutus, lomatarkastus, valalounas

Valajoukot siirtyvät luovuttamaan ohimarssin jälkeen aseensa, hakemaan lomareppunsa ja lomatarkastukseen. Ennen lomalle lähtöä valan vannoneet varusmiehet ruokailevat läheistensä kanssa valalounaan. Sotilaskoti palvelee koko päivän ajan.

Kohderyhmät: media, kansalaiset