Hyppää sisältöön

Maasotakoulun vuosipäivä 2020

Perjantai 16.10.2020 klo 9.00

Maasotakoulun vuosipäivä 2020

Maasotakoulun vuosipäivä on aina 19. lokakuuta. Tänä vuonna sitä vietetään perjantaina 16.10.2020 sisäisesti henkilökunnan kesken.

Juhlapäivä alkaa seppeleenlaskuilla Lappeenrannassa kello 9.00 sankarihautausmaalla ja Haminassa kello 10 RUK:n päärakennuksen edessä kaatuneiden upseerien muistomerkillä.

Suuri yleisö voi seurata seppeleenlaskutilaisuutta Lappeenrannan sankarihautausmaalta suorana lähetyksenä virtuaalisesti, Maasotakoulun Facebook-sivun kautta.

Maasotakoulu viettää vuosipäiväänsä vuonna 2020 sisäisesti henkilökunnan kesken. Perjantaina 16.10.2020 noin 580 Maasotakoulun ammattisotilasta ja siviiliä viideltä eri paikkakunnalta kokoontuu virtuaalisesti päiväjuhlaan. Juhlassa palkitaan muun muassa Vuoden maasotakoululainen ja nautitaan Rakuunasoittokunnan konsertista. Juhlan lopuksi juodaan kahvit eri toimipisteillä, omissa varuskunnissa osastoittain.

 


 

Maasotakoulu perustettiin 1.8.2001. Maasotakoulun ensimmäisenä johtajana toimi eversti Antti Lankinen. Maasotakoulun perustamisen myötä Lappeenrannassa alkoi kadettikoulutus. Koulutuskeskus perustettiin Maasotakoulun joukkoyksiköksi vastaamaan palkatun henkilöstön koulutuksesta. Maasotakoulu oli vuoden 2007 loppuun Pääesikunnan alainen joukko. Kun Maavoimat perustettiin vuonna 2008, Maasotakoulusta tuli Maavoimien komentajan alainen joukko.

Toki historiaa ja perinteitä Maasotakoululla on jo ennen vuotta 2001, Vöyrin sotakoulun ajoilta vuodesta 1918. Vöyrin Sotakoulu aloitti toimintansa 26.1.1918 Vöyrin pitäjässä Pohjanmaalla. Se oli ensimmäinen alipäällystöä kouluttanut sotilasopetuslaitos itsenäisessä Suomessa. Säännöllinen alipäällystön koulutus alkoi vuonna 1921 Viipurin Markovillassa. Lappeenrannassa on toiminut sotilasopetuslaitos vuodesta 1945 alkaen.

Maasotakoulun vuosipäiväksi valittiin lokakuun 19. päivä, eli ajankohta, joka oli sopivasti Breitenfeldin taistelun vuosipäivän (8.9.) ja itsenäisyyspäivän välissä.

Kunniamarssi on Maasotakoulun marssi, alkuperäiseltä nimeltään Nuoret Sankarit. Marssin on säveltänyt Otto Kotilainen.

Maasotakoulun vuosipäivää vietetään yleensä siten, että päiväjuhlan ohjelmassa on seppeleenlasku sankarihaudoille ja/tai muistomerkille, henkilöstön palkitsemisia, puheita ja Rakuunasoittokunnan musiikkia. Yleensä päiväjuhlaan voidaan kutsua myös sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita. Nyt koronapandemian hidastamiseksi tapahtuma järjestetään sisäisenä ja virtuaalisena.

 

Lue lisää Maasotakoulun historiasta ja perinteistä:

https://puolustusvoimat.fi/web/historia/maasotakoulu

Kohderyhmät: media, kansalaiset