Hyppää sisältöön

Länsi-Suomen maanpuolustusampumakilpailu

Lauantai 16.10.2021 klo 11.00 – 17.00

Länsi-Suomen maanpuolustusampumakilpailu

Länsi-Suomen maanpuolustusampumakilpailu toteutetaan Puolustusvoimien järjestämänä ampumakilpailuna kahdella paikkakunnalla Säkylässä ja Vaasassa lauantaina 16. lokakuuta.

Kyseessä on ampumaradalla tapahtuva sovellettu ammunta. Kilpailu toteutetaan samanaikaisesti kahdella paikkakunnalla Säkylässä Huovinrinteellä sekä Vaasassa Kivijärvellä 16.10.2021 kello 11.00–17.00. Ampumakilpailun johtajana toimii Porin prikaatin apulaiskomentaja eversti Riku Suikkanen.

Puolustusvoimien ampumakilpailuihin voivat osallistua kaikki kilpailuorganisaation hyväksymät yli 18-vuotiaat henkilöt, edellyttäen:

 1. että heillä on voimassa oleva todennettava vakuutusturva esimerkiksi: 
 • Suomen ampumaurheiluliiton kilpailu- tai harrastelisenssi; 
 • Reserviläisten ampumaturvavakuutus;
 • Reserviläisjärjestön/vast. ryhmähenkivakuutukseen perustuva vakuutusturva, joka kattaa ampumavahingot urheilu ja kilpailutoiminnassa;
 • Muu mahdollinen ampumaurheilun vakuutusturva todennetaan esittämällä vakuutuskirja ehtoineen (metsästyskortti ja siihen liittyvä vakuutus eivät ole riittäviä);
 • Työnantajan vakuutusturva.
 1. että heillä on riittävä, olemassa oleva koulutus ja ampumataito käytettävälle asetyypille, tai sitä vastaavan aseen siviiliversiolle; 
 • Varusmiespalvelusta suorittamattomien henkilöiden osalta asia todetaan käytettävän vastaavan asetyypin siviiliversion voimassa olevalla hallussapitoluvalla.
 1. etteivät henkilöt muodosta riskiä tai uhkaa tapahtuman turvallisuudelle ja järjestykselle.

Edellä mainitut seikat (1–2) on todennettava ennen kilpailun ammuntavaiheen alkamista. Todentamisessa ja kilpailijoiden hyväksymisessä käytetään normin edellyttämää lomaketta sekä vakuutuksen maksukuittia. Epäselvissä tapauksissa (esimerkiksi ulkomaalaiset) vakuutusturvan olemassaolo todennetaan vakuutuskirjalla. Hyväksymispäätös arkistoidaan hallintoyksikössä kolmeksi vuodeksi.

Kilpailijoita ei käsketä kertausharjoitukseen tai kutsuta Puolustusvoimien vapaaehtoiseen harjoitukseen (ampumakilpailu ei ole koulutustapahtuma).

Ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan lähettämällä 13.10.2021 kuluessa vastuualueen aluetoimistoon sähköposti otsikolla (aihe): "MP-ammunta: Etunimi.Sukunimi"

Ammuntojen johtajina toimivat: majuri Juha Olli (Vaasa) ja kapteeni Juuso Lehto (Säkylä).
 

Ammunnan kulku ja säännöt

Ammunnan kulku

Kilpailussa kilpasarjojen ampumatauluina käytetään SPOL-taulua. Ampumaetäisyys on 50 metriä ja ammunta suoritetaan pysty-, polvi- ja makuuasennoista.

Kilpailussa ammutaan ensin 5 + 5 kohdistuslaukausta, 2+2+2 totuttautumislaukausta, jonka jälkeen ammutaan kilpasarja. Kilpasarjassa ammutaan neljä kertaa viiden laukauksen sarja. Ampuja lipastaa ennen jokaista sarjaa paikalle jaetut patruunat. Juoksuosuudelle ampuja ottaa mukaansa telamiinan tai muun erikseen päätettävän lisäpainon.

Ammunnan kulku (Kilpasarja)

 1. Ampujat valmiina ampumapaikkojen takana
 2. Kilpailu alkaa komennolla: ”Saa ampua!”
 3. 5 patruunan lipastaminen
 4. 1. sarja polvelta
 5. Juoksu 300 metriä
 6. 5 patruunan lipastaminen
 7. 2. sarja seisten
 8. Juoksu 300 metriä
 9. 5 patruunan lipastaminen
 10. 3. sarja polvelta
 11. Juoksu 300 metriä
 12. 5 patruunan lipastaminen
 13. 4. sarja makuulta
 14. Juoksu maaliin (kokonaisajan kirjaaminen)
   

Säännöt

Ammunta on toteutettava edellä kerrotulla tavalla. Ammunnan johtaja tulkitsee osumat. Tulkinnan tuloksesta ei voi jälkikäteen reklamoida. 

Ampuma-alustan lisäksi ei saa käyttää muita ammuntaa tukevia välineitä esimerkiksi ampujan takkia, kyynärpäämattoa tai vastaavaa.

Lipasta ei saa tukea ampuma-alustan kulmiin tai naruihin tai ampumapaikalla oleviin epätasaisuuksiin. Hihnatuen käyttö on myös kielletty.

Ammunnat toteutetaan Puolustusvoimien järjestämillä aseilla. Omien aseiden käyttö on kielletty. 

Ratakaukoputken tai vastaavan käyttö on kielletty.

Tasatuloksen sattuessa paremmuus ratkaistaan ammunnan tuloksen mukaan. Mikäli ampujien tulokset ovat täysin yhtenevät, julistetaan tulos tasatulokseksi.

Tulos lasketaan, ampumatulos+kokonaisaika (kokonaisaika on pisteytetty erillisen taulukon mukaan).
 

Palkinnot

Kilpailussa palkitaan kolme (3) parasta ampujaa Porin prikaatin virallisella mitalilevykkeellä Säkylässä ja Vaasassa kilpailupäivänä. Lisäksi palkitaan Länsi-Suomen maanpuolustusalueen kolme (3) parasta ampujaa. Maanpuolustusalueen palkinnot jaetaan myöhemmin tulosten selvittyä.
 

Kohderyhmät: media, kansalaiset, järjestöt ja yhteisöt