Hyppää sisältöön

Kainuun prikaatin sotilasvala- ja vakuutus

Lauantai 6.8.2022

Kainuun prikaatin heinäkuussa 2022 palveluksensa aloittaneiden alokkaiden sotilasvala- ja sotilasvakuutustapahtumat järjestetään 6.8.2022 Kajaanissa.

Ohjelma 

  • 10.30 Sotilasvakuutus, Kainuun Ammattiopiston liikuntasali, Kuntokatu (sotilasvakuutuksen antavat alokkaat läheisineen)
  • 11.30 Lapin sotilassoittokunta aloittaa musiikkiesityksen ja alokkaat alkavat marssia stadionille
  • 11.55 Ylilento, Vimpelinlaakson urheilukeskus (säävaraus)
  • 12.00 Sotilasvala ja ohimarssi, Vimpelinlaakson urheilukeskus, Kuntokatu (ortodoksit ja sotilasvakuutuksen antaneet ovat mukana ohimarssissa)
  • Aseiden luovutus, lomatarkastus ja kenttälounas ohimarssin jälkeen, Vimpelinlaakson urheilukeskus
  • Valaloma alkaa

Valat ja vakuutuksen vastaanottaa prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen ja vala- ja vakuutuskaavojen esilukijana toimii Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti. Musiikista vastaa Lapin sotilassoittokunta.

Valokuvaus tilaisuuksissa

Vala- ja vakuutustilaisuuksia saa kuvata, mutta joukkojen väliin ja paraatikentän keskelle pääsevät vain median edustajat varuskunnan tiedottajan opastamana. Alueella ei sallita dronekuvausta.

 

Liikenne

Vala-opasteet ohjaavat liikennettä valtateiltä 5 ja 6 Vimpelinlaaksoon ja sotilaspoliisi ohjaa ajoneuvot alueen eri paikoitusalueille. INVA-merkityille ajoneuvoille pyritään löytämään parkkipaikka mahdollisimman läheltä paraatikenttää.
Alueelta on lyhyt siirtyminen valtatie 5:lle, joten poistumisliikenne ruuhkautuu poikkeuksetta. Pyydämme pohjoiseen ja itään matkaavia poistumaan alueelta pohjoiseen Opintien kautta.

Inva-merkityille ajoneuvoille löytyy paikoitus urheilustadionin takaa, sotilaspoliisi ohjaa merkityt ajoneuvot alueelle.

Alokkaat marssivat stadionille varuskunnasta jalkaisin ja poistuvat valalomille läheistensä mukana. Muiden osalta lomakuljetukset lähtevät varuskunnasta kello 15.

Ruokailu ja sotilaskoti

Kotiväelle tarjotaan valalounas (hernekeitto, mehu, leipä + margariini) sotilasvalan ja ohimarssin jälkeen. Tarjolla on myös erityisruokavalio niille, joille hernekeitto ei sovellu.

Sotilaskoti palvelee Vimpelinlaaksossa kuudella myyntipisteellä.

WC-tilat

Vimpelinlaaksossa on käytössä urheilukentän WC-tilat kahvion alakerrassa sekä siirrettävät WC:t pääkatsomon takana, urheilukentän takakaarteessa ja tenniskenttien ja pallohallin välisellä alueella. Inva-WC löytyy myös pääkatsomon takaa.  

Lastenhoitoon on varattu tilavammat tilat urheilustadionin pukuhuoneista, joissa wc:t varattu naisten käyttöön.

Missä se oma alokas onkaan?

Omaa alokasta on vaikea löytää satojen samanasuisten joukosta. Tilannetta helpottaa alla oleva valaryhmityskartta, josta hahmottaa valakentän ja yksiköiden sijainnin siellä.

Virallisesti valatilaisuus alkaa kentällä kello 12, mutta seurattavaa on jo hyvissä ajoin ennen sitä kun joukot marssivat ja asettautuvat valaryhmitykseen kentälle 11.30 alkaen Lapin sotilassoittokunnan säestämänä. Lapin lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä suorittaa ylilennon valakentän yllä kello 11.55 (säävaraus).

Ohimarssia varten yleisön ei tarvitse siirtyä paikoiltaan, vaan joukot marssivat lenkin pallohallin ympäri palaten urheilustadionille. Vastaanottopaikka on stadionin etusuoralla. Takasuoran katsomo voi siirtyä sotilaspoliisin ohjaamana lähemmäksi etusuoraa seuraamaan ohimarssia.

Ohimarssin jälkeen luovutetaan aseet ja suoritetaan lomatarkastus ennen yhteistä kenttälounasta kotiväen kanssa. Valaloma alkaa ruokailun jälkeen.

 

Huom! Alokas valitsee itse, osallistuuko sotilasvalaan vai sotilasvakuutukseen. Tarkista omalta alokkaaltasi hänen valitsemansa tilaisuus. 

Varaudu tilaisuuteen sään mukaisella vaatetuksella ja mukavilla jalkineilla! Ethän jätä lemmikkiä kuumaan autoon.


Palautetta tapahtumasta kysytään taas!

Palautetta tapahtumasta voit antaa viikon ajan valapäivän jälkeen täällä: bit.ly/222vala
 

 

Kuvamateriaalia olosuhteista urheilustadionilla

 

Vimpelinlaakson urheilukeskuksessa on valatilaisuudessa noin kahdeksan tuhatta ihmistä. Alueelta löytyy pallohalli, jääkiekkohalli, tennishelli, hyppyrimäki ja luonnollisesti urheilustadion, jolla vala ja ohimarssi järjestetään.

 

Sotilasvakuutus annetaan Kainuun ammattiopiston liikuntasalissa. Mukana ovat sotilasvakuutuksen valinneet alokkaat, heidän läheisensä ja joukkoyksiköidensä komentajat sekä sotilassoittokunta. Alokas valitsee itse, antaako hän sotilasvakuutuksen vai vannooko hän sotilasvalan.

Ohimarssi toteutetaan valan jälkeen urheilustadionilla. Ohimarssin vastaanottopaikka on maalisuoralla.

Sotilaskoti palvelee alueella kuudella myyntipisteellä: sisääntuloportilla molemmin puolin sekä stadionilla huoltorakennuksen kulmilla. Hymyllä ja sydämellä!

Urheilustadionilla on katettu katsomo etusuoralla ja takasuoralla avokatsomo. Vieraita tapahtumassa on enemmän kuin Kalevan kisoissa.

Valalounas on tarjolla ohimarssin ja lomatarkastuksen jälkeen tenniskenttien alueella. Alueella ei ole istumapaikkoja ja lounas tarjotaan lukuisilta linjastoilta. Erityisruokavalioille on erillinen oma linjastonsa.

 

Ruuhkiin kannattaa varautua sekä tullessa että lähtiessä, kun alueelle ja sieltä pois pyrkii yhtä aikaa suuri määrä ajoneuvoja. Sotilaspoliisi ohjaa liikennettä Kuntokadulla paikoitukseen ja sieltä pois. Kajaaniin tuloliikenne ruuhkautuu, kun kaupungin eteläpuolella Mainualla kohtaavat Savon ja Pohjanmaan suunnasta tulijat samalle reitille valtatie 5:lle.

 

Kohderyhmät: media, kansalaiset