Tykistökoulun perinnepäivä
Tiistai 7.2.2023
Tykistökoulun perinnepäivää vietetään vuosittain 7. helmikuuta.
Itsenäisen Suomen Tykistökoulun perinteiden katsotaan alkaneen vapaussodan aikana, jolloin everstiluutnantti Nenonen sai ylipäälliköltä käskyn perustaa Tykistökoulu Pietarsaareen. Jo 7.2.1918 julkaistiin ylioppilaille ja teknistä koulutusta saaneille henkilöille kehotus ilmoittautua tykistön palvelukseen. Tykistökoulun vuosi- ja perinnepäiväksi on vahvistettu 7. helmikuuta tämän mukaisesti.
Pietarsaaressa Tykistökoulun tehtävänä oli kouluttaa tykistön päällystö, alipäällystö ja miehistö sekä varustaa rintamalle lähtevät patterit taistelukelpoisiksi, aluksi venäläisiltä jäänyttä sotasaaliskalustoa kokoamalla ja kunnostamalla. Koulu siirtyi kuitenkin jo huhtikuussa Tampereelle ja sieltä edelleen 12.7.1918 Lappeenrantaan. Vuonna 1919 koulu siirrettiin Helsinkiin. Sen nimeksi tuli vuonna 1926 Kenttätykistön ampumakoulu. Toiminta jatkui talvisotaan asti.
Sotien jälkeen Tykistökoulu aloitti taas toimintansa pääosiltaan Uudenmaan kasarmissa Helsingissä, mutta hajallaan siten, että erityisesti aliupseerikoulutus oli aina vuoteen 1960 asti Lappeenrannassa ja Hyrylässä. Vuonna 1960 koulu siirtyi kokonaisuudessaan Santahaminaan, jossa siihen liitettiin myös rannikkotykistöosasto. Tykistökoulun päästyä siirtymään vuonna 1969 Niinisaloon rakennettuihin parempiin tiloihin rannikkotykistökoulutus eriytettiin toiminnasta ja se jäi Rannikkotykistökouluna edelleenkin pääkaupunkiseudulle.
Tykistökoulun tärkeimpinä tehtävinä oli aselajin kapteenikurssien, yliupseerikurssien, aliupseerien peruskurssien sekä mestarikurssien järjestäminen.
Mittauspatteristo liitettiin Tykistökouluun 1.10.1979. Tykistökoulu puolestaan liitettiin Satakunnan Tykistörykmenttiin 1.9.1987, jolloin se menetti asemansa itsenäisenä joukko-osastona. Mainittakoon, että myös Satakunnan Tykistörykmentin historia itsenäisenä joukko-osastona päättyi 1.3.1992, kun siitä tuli runko perustettavaan Tykistöprikaatiin. 1.1.2015 lukien Tykistökoulu liitettiin hallinnollisesti Maasotakouluun.
Tykistökoulun perinnemarssi on Jean Sibeliuksen vuonna 1898 säveltämä marssi Isänmaalle, jonka tasavallan presidentti vahvisti 27.11.1956 Tykistökoulun kunniamarssiksi. Sen on sanoittanut Paavo Cajander ja soittokunnille sovittanut Teuvo Laine.
Perinnelippu on Tykistökoulun lippu, jonka on suunnitellut Gustaf von Numers. Tykistökoulun lippu vihittiin käyttöön Presidentin linnassa 17.5.1968. Joukko-osastotunnuksena on Maasotakoulun joukko-osastotunnus.
Kohderyhmät: media, kansalaiset