Hyppää sisältöön

Kainuun prikaatin sotilasvala- ja vakuutus lauantaina Kajaanissa

Lauantai 11.2.2023

Tammikuun alokkaiden sotilasvala ja -vakuutustilaisuudet pidetään kolmena päivänä, joista toinen jääkäreiden osalta varuskunnassa.

  • 10.2.2023 Pohjan pioneeripataljoonan ja Pohjois-Suomen viestipataljoonan alokkaat Ylivieskassa
  • 11.2.2023 Kainuun jääkäripataljoonan alokkaat varuskunnassa Kajaanissa ja 
  • 12.2.2023 Kuopion huoltopataljoonan ja Kainuun tykistörykmentin alokkaat varuskunnassa Kajaanissa

Tässä tapahtumajulkaisussa on tietoa 11.12. päivästä Kajaanissa varuskunnassa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen valapäivään kulunvalvontaa sekä paikoitus- ja ruokailujärjestelyjä varten tapahtuu nettilomakkeella 29.1.2023 mennessä. Osoite lomakkeeseen ilmenee alokkaan läheisilleen toimittamasta valakutsusta.

Puolustusvoimien turvallisuustason mukaisesti tarkistamme täysi-ikäisten tulijoiden henkilöllisyyden pistokokein paikoitusalueilla (passi, henkilökortti tai 1.1.1990 jälkeen myönnetty ajokortti). Pääsy varuskuntaan edellyttää ilmoittautumista em. nettilomakkeella.

Ohjelma

  • 09.00     Ortodoksivala, Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkko, Kirkkokatu 17
  • 10.30     Sotilasvakuutus, Varuskunnan auditorio
  • 11.30    Sotilasvala, Paraatikenttä 

Ortodoksiselle valalle osallistuvat Kainuun jääkäripataljoonan lisäksi Kainuun tykistörykmentin ja Kuopion huoltopataljoonan ortodoksiset alokkaat, jotka haluavat vannoa sotilasvalan ortodoksisin menoin. Tähän valatilaisuuteen osallistuvat alokkaat marssivat myös ohimarssissa varsinaisen valatilaisuuden jälkeen. Heidän valalounaansa on tarjolla Kainuun jääkäripataljoonan 2. jääkärikomppanian tiloissa. Kasarmirakennus sijaitsee aivan valakentän reunalla, oven yläpuolella on teksti "2. jääkärikomppania".

Sotilasvalan ja -vakuutuksen vastaanottaa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen. Valajoukkoja komentaa everstiluutnantti Arto Hirvelä. Valahartauden pitää Kajaanin ortodoksisen kappeliseurakunnan pastori Heikki Harvola ortodoksisella valalla ja sotilaspastori Heikki Korva valakentällä. Musiikista vastaa Lapin sotilassoittokunta.

Valokuvaus tilaisuuksissa

Vala- ja vakuutustilaisuuksia saa kuvata, mutta paraatikentän keskelle pääsevät vain median edustajat varuskunnan tiedottajan opastamana. Valatilaisuutta ei striimata.

Liikenne, ruokailu ja wc

Liikenne

Valaopasteet ohjaavat liikennettä VT5:ltä ja VT6:lta varuskuntaan. Etelästä Kajaaniin saapuvien on huomioitava, että varuskuntaan pääsee ainoastaan VT6:lta (Sotkamontie), ei Vimpelinlaakson urheilualueen kautta. Jotkin navigaattorit opastavat varuskuntaan virheellisesti.

Ruokailu ja sotilaskoti

Valalounas (hernekeitto, mehu, leipä + margariini) on tarjolla ohimarssin jälkeen perusyksikön tiloissa. Tarjolla on myös erityisruokavalio niille, joille hernekeitto ei sovellu. 

Kajaanin sotilaskotiyhdistys palvelee koko tilaisuuksien ajan molemmissa kerroksissa.

Käytössä ovat Sotilaskotikiinteistön wc-tilat alakerrassa sekä yläkerran auditorion lämpiössä ja perusyksiköissä vieraiden käyttöön osoitetut wc:t.

 

Missä se oma alokas onkaan?

Omaa alokasta on vaikea löytää satojen samanasuisten joukosta. Tilannetta helpottaa valaryhmityskartta, josta hahmottaa valakentän ja yksiköiden sijainnin siellä.

Virallisesti valatilaisuus alkaa paraatikentällä kello 11.30, mutta seurattavaa on jo ennen sitä, kun joukot marssivat ja asettautuvat valaryhmitykseen kentälle. Ennen valatilaisuutta kello 9 vannovat valan ortodoksiset alokkaat ja kello 10.30 sotilasvakuutuksen valinneet alokkaat antavat sotilasvakuutuksen. Näihin tilaisuuksiin osallistuvat heidän läheisensä.

Huom! Alokas valitsee itse, osallistuuko vala- tai vakuutustilaisuuteen. Tarkista omalta alokkaaltasi hänen valitsemansa tilaisuus (vakuutus/vala).

Ohimarssi marssitaan paraatikentällä eikä yleisön tarvitse siirtyä kentältä pois. 

Ohimarssin jälkeen luovutetaan aseet ja suoritetaan lomatarkastus ennen kenttälounasta, joka on tarjolla yleisölle heti ohimarssin jälkeen perusyksiköissä. Varusmiehet siirtyvät läheistensä luo lomatarkastuksen jälkeen. Valaloma alkaa ruokailun jälkeen.

Tilaisuudet ovat ortodoksista valaa ja sotilasvakuutusta lukuun ottamatta ulkotilaisuuksia, joten kannattaa varautua sään mukaisella vaatetuksella ja jalkineilla. Kovalla pakkasella lämmittelemään pääsee sisätiloihin perusyksiköiden alahalleihin.

Palaute

Kysymme tapahtumasta jälleen palautetta. Voit antaa risuja ja ruusuja lomakkeella osoitteessa bit.ly/123valapalaute 10.-19.2.2023. 


´