Skip to content

Utin jääkärirykmentin talviharjoitus Lapissa

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 30.1.2018 9.56
Tiedote

Utin jääkärirykmentin talviolosuhdeharjoitus Northern Griffin 18 alkaa Lapissa 5. helmikuuta. Harjoitus järjestetään tänä vuonna kahdessa osassa, 5. - 16. helmikuuta ja 26. helmikuuta - 23. maaliskuuta.

Northern Griffin 18 -harjoituksen tavoitteena on kehittää erikoisjoukkojen ja helikopterimiehistöjen toimintaa ja yhteistoimintakykyä Lapin vaativissa talviolosuhteissa. Helikopterimiehistöt harjoittelevat talvi- ja tunturilentämisen erityispiirteitä erikoisoperaatioihin ja pimeälentoihin liittyen.

Erikoisjoukot harjoittelevat muun muassa yhteistoimintaa tiedustelu- ja taistelutehtävissä sekä toimintakyvyn ylläpitoa pitkillä siirtymisillä tunturiolosuhteissa. Sotilaat liikkuvat maastossa suksilla, jalan, moottorikelkoilla ja telakuorma-autoilla. Koulutuksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita.

Harjoitus toteutetaan kahdessa osassa. Valmistava kansallinen harjoitus järjestetään 5. - 16.2.2018 Rovaniemen, Kemijärven, Sodankylän ja Pelkosenniemen alueilla. Harjoituksen toinen osa järjestetään 26.2. - 23.3.2018 koko Lapin maakunnan alueella, lukuun ottamatta Käsivarren, Paistunturin, Kaldoaivin ja Vätsärin erämaa-alueita.

Maaliskuussa harjoitukseen osallistuu kansainvälisiä yhteistoimintakumppaneita Ruotsista, Norjasta, Virosta, Puolasta ja Yhdysvalloista.

Harjoitusjoukkojen vahvuus on yhteensä noin 580 henkilöä, joista Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen varusmiehiä ja henkilökuntaa on noin 330 henkilöä. Kansainvälisten osastojen yhteisvahvuus on noin 250 henkilöä.

Lentotoimintaa koko Lapin alueella

Northern Griffin 18 -harjoituksen suomalaiseen helikopteriosastoon kuuluu seitsemän NH90-kuljetushelikopteria ja kuusi MD500-kevythelikopteria. Ruotsi osallistuu harjoitukseen kolmella AW109- ja kolmella UH-60M -helikopterilla. Yhdysvallat tuo harjoitukseen neljä MH-60S -helikopteria. Joukkojen ja materiaalin kuljetuksiin käytetään C-17 Globe Master - sekä C130-kuljetuskoneita.

Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa on Lapissa kaikkina vuorokauden aikoina. Ilmaoperaatioita tehdään eniten maaliskuussa, jolloin mukana ovat myös kansainvälisten harjoitusjoukkojen ilma-alukset. Helikopterit tekevät operaatioiden aikana maastolaskuja ja ne saattavat käyttää toiminnassaan myös valonheittimiä ja omasuojaheitteitä, jotka näkyvät kirkkaina valoilmiöinä.

Puolustusministeriö on hyväksynyt vuosittain järjestettävän Northern Griffin -harjoituksen osaksi Maavoimien vuoden 2018 kansainvälistä harjoitustoimintaa.