Hoppa till innehåll

Minfärjan gick på grund

Kustflottan
Utgivningsdatum 24.8.2022 22.30 | Publicerad på svenska 24.8.2022 kl. 23.06
Pressmeddelande
Minfärjan Pyhäranta till sjöss.

Minfärjan Pyhäranta gick på grund i dag 24.8.2022 klockan 18.30 på västra sidan av Örö, där det deltog i Kustflottans skjutningövning. Olyckan orsakade inga skador till besättningen eller till miljön.

Minfärjans bog fick några skador, som orsakade små läckor. Minfärjans besättning täppte dom själv och fartyget är inte i någon fara. Det finns inte behov att evakuera besättningen.

Marinens dykare granskar fartygets utsida under kvällen, och efter det kommer minfärjan att förbereda sig att lösgöras. Marinens andra fartyg finns i närheten. Även oljebekampningsfartyget Halli och Gränsbevakningsväsendets fartyg Tursas kommer på plats för att hjälpa minfärjan om det behovs och för att säkerställa att inga miljöskador skulle hända.

Kustflottan är Marinen beredskapstruppförband, som tryggar den territoriella integriteten till sjöss. Minfärjan Pyhäranta är en av de tre Pansio-klassens minfärjor. Pyhäranta deltog med flera andra Kustflottans fartyg i en skjutningsövning i Örö skjutningsområden. Den håll på att lyfta upp en målverk från vattenytan.  Situationen orsakaden ingen fara till de andra fartygen.

Vi kommer att informera mera on situationen i morgon.
 

´