Hoppa till innehåll

Sjöstridsövning Helka 24 inleds – Kusten och sjötrafiken skyddas med trupper, gemensam eldanvändning och sjöminering

Marinen
Utgivningsdatum 17.5.2024 14.42
Pressmeddelande
Marinen övar verkställande av sjöoperationer inkl. truppförflyttningar och stridsuppdrag i skärgården och på kusten. i övningen Helka 24.

Marinens huvudövning för våren 2024 Helka 24 ordnas 23.5.-31.5.2024. Marinen övar verkställande av sjöoperationer inkl. truppförflyttningar och stridsuppdrag i skärgården och på kusten.

Tyngdpunktsområdena i övningen ligger i västra Nyland, Egentliga Finland och på Skärgårdshavet. Truppförflyttningarna syns i kustområdet ända från Kyrkslätt till Åbo-trakten.

Förutom Marinens flott- och kustförband deltar också enheter från Armén, Flygvapnet, Gränsbevakningsväsendet och Försvarsmaktens logistikverk. Övningen sammanjämkas med Arméns Sapeli 1/24-övning.

På sjöstridsövningen bedöms beväringarnas kunnande i truppsammansättningar hos de beväringar i kontingenterna 1/24 och 2/23 som hemförlovas i juni. Helhetsstyrkan av de deltagande beväringarna, reservisterna och den avlönade personalen överstiger 2000 personer.

Man kan följa med händelserna på övningen på Marinens kanaler i sociala medier med hashtaggarna #merivoimat ja #Helka24.

´