Hoppa till innehåll
Sektioner
Meny
Armén

Antalet sökande till frivillig militärtjänst för kvinnor ökar

Armén
5.3.2020 9.04
Pressmeddelande
kuva, jossa naispuolinen varusmies ja merta taustalla

Ansökningstiden till frivillig militärtjänst för kvinnor gick ut 1.3.2020. Totalt inkom 1 428 ansökningar. Antalet sökande till frivillig militärtjänst för kvinnor har hållit samma goda nivå som under de senaste åren. Antalet är det näst högsta någonsin. Ett rekordstort antal kvinnor sökte år 2018 (1 516 ansökningar). Antalet sökande ökade med 163 från senaste år.

Flest ansökningar inkom till Nylands regionalbyrå (363 st), Sydvästra Finlands regionalbyrå (196 st) och Norra Österbottens och Kajanalands regionalbyrå (152 st).

Enligt stabschefen vid Armén, generalmajor Markku Myllykangas är resultatet utmärkt. 

- Vi är mycket nöjda med det stora antalet sökande, konstaterar Myllykangas. 

Den frivilliga tjänstgöringen för kvinnor har befäst sin ställning. I år har det gått 25 år sedan lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor stadfästes. De första kvinnorna inledde sin tjänstgöring den 16 oktober 1995. Antalet kvinnor som sökt till tjänstgöringen och fullgjort den har ökat under de senaste åren. Under årens lopp har Försvarsmakten utbildat cirka 9 500 kvinnor för reserven. 

För tillfället fullgör knappt tusen kvinnor per år militärtjänsten.

- Försvarsmaktens målsättning är att öka antalet kvinnor som söker till frivillig militärtjänst, säger Myllykangas. 

Under de senaste åren har cirka 65-70 % av de kvinnor som fullgjort tjänstgöringen fått ledarutbildning. Enligt Myllykangas är kvinnornas tjänstgöringsmotivation hög.

Urvalstillfällen ordnas 

Försvarsmaktens regionalbyråer kallar dem sökt till tjänstgöringen till ett urvalstillfälle som ordnas under april månad. Vid urvalstillfället intervjuas sökandena, kontrolleras deras tjänstduglighet och fattas beslut om tjänstgöringen. I huvudsak förordnas kvinnorna till tjänstgöring i januari- eller julikontingenten 2021. En del av sökandena kan förordnas till julikontingenten detta år. 

Kvinnorna kan fullgöra militärtjänsten vid Försvarsmaktens alla trupper och i alla uppgifter. Innan man kommer till urvalstillfället lönar det sig att bekanta sig med de olika tjänstgöringsuppgifterna på adressen https://intti.fi/palvelustehtavat-ja-paikat och fundera vilken uppgift som skulle intressera. Man kan föreslå en uppgift vid urvalstillfället. 

Följande gång går ansökningstiden till frivillig militärtjänst för kvinnor ut 1.3.2021.

Antalet sökande under tidigare år