Hoppa till innehåll

Armén övar försvar av Nyland i slutet av maj

Gardesjägarregementet
Utgivningsdatum 13.5.2024 10.45
Pressmeddelande
Bilden visar soldater i fältuniformer i högt knästående med vapen i händerna.

Gardesjägarregementet leder övningen Sapeli 1/24 i södra Finland under tiden 24 – 31.5.2024. I övningen deltar ca 4900 soldater och ca 900 fordon. Bland fordonen finns det också stridsvagnar och pansarskyttebandvagnar.

Under övningen Sapeli 1/24 övar Arméns truppförband samverkan mellan vapenslagen i Nyland. Övningens aktiva fas äger rum 26 – 31 maj 2024.

I övningen som leds av Gardesjägarregementet deltar ca 4900 soldater. Av dem är ca 3800 beväringar, ca 500 reservister och ca 600 personer som hör till personalen.

I övningen deltar trupper från Gardesjägarregementet, Pansarbrigaden, Björneborgs brigad, Uttis jägarregemente och Jägarbrigaden. Dessutom deltar andra myndigheter.

Det huvudsakliga målet med övningen är att upprätthålla och utveckla samverkansförmågan mellan de olika vapenslagen under anfalls- och försvarsstrid i bebyggelse.

Övningen Sapeli 1/24 äger rum på många orter i Nyland och Egentliga Tavastland: i Helsingfors, Esbo, Vanda, Tusby, Riihimäki, Raseborg, Hangö, Kyrkslätt, Vichtis, Sjundeå och Hattula.

Övningen är slutkrigsövning för de beväringschefer som inledde sin tjänstgöring i juli i fjol och för beväringar som utbildas för manskapsutgifter som inledde sin tjänstgöring i januari.

Stridsövningen Sapeli 1/24 leds av kommendören för Gardesjägarregementet, överste Matti Honko. Enligt honom är den årliga slutkrigsövningen en krävande helhet såväl för stampersonalen som för beväringarna. 

– Vi övar inom ett vidsträckt område i södra Finland, vilket gör det möjligt för trupperna att öva mångsidig samverkan och tillämpa sitt kunnande. Trupperna ställs under övningen inför så många olika utmaningar som möjligt, under såväl anfalls- som försvarssituationer, säger Honko.

Övningstrupperna övar förutom på Försvarsmaktens övnings- och skjutområden även på offentlig och privat mark.

Trupperna är utrustade med stridsutrustning, inklusive stormgevär. Vid utbildningen av övningstrupperna används övningsammunition dagligen, vilket kan orsaka buller i närheten av övningsobjekten.

Cirka 900 fordon, även stridsvagnar och pansarskyttebandvagnar och bepansrade trupptransportfordon XA-180 (Pasi) deltar i övningen.

Det är möjligt att följa med övningen på sociala medier med hashtag #sapeli24.

´