Hyppää sisältöön

Maavoimat harjoittelee Uudenmaan puolustamista toukokuun lopussa

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 13.5.2024 10.45
Tiedote
Kuvassa maastopukuisia sotilaita korkeassa polviasennossa aseet käsissään.

Kaartin jääkärirykmentti johtaa Sapeli 1/24 -harjoituksen Etelä-Suomessa 24.–31.5.2024. Harjoitukseen osallistuu noin 4900 sotilasta sekä noin 900 ajoneuvoa, joihin lukeutuu myös taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja.

Sapeli 1/24 -harjoituksessa Maavoimien joukko-osastot harjoittelevat aselajien yhteistoimintaa Uudellamaalla. Harjoituksen toiminnallinen vaihe on 26.31. toukokuuta 2024.

Kaartin jääkärirykmentin johtamassa harjoituksessa on mukana noin 4900 sotilasta. Heistä varusmiehiä on noin 3800, reserviläisiä noin 500 ja henkilökuntaa noin 600.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Kaartin jääkärirykmentistä, Panssariprikaatista, Porin prikaatista, Utin jääkärirykmentistä ja Jääkäriprikaatista. Lisäksi mukana on muita viranomaisia. Sapeli 1/24 on osa Maavoimien kevään harjoituskokonaisuutta.

Harjoituksen päätavoitteena on eri aselajien yhteistoimintakyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen hyökkäys- ja puolustustaistelussa rakennetulla alueella.

Sapeli 1/24 -harjoitus tapahtuu Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä useilla paikkakunnilla: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa, Riihimäellä, Raaseporissa, Hangossa, Kirkkonummella, Vihdissä, Siuntiossa ja Hattulassa.

Harjoitus on viime heinäkuussa aloittaneiden varusmiesjohtajien sekä viime tammikuussa palveluksensa aloittaneiden miehistötehtäviin koulutettavien varusmiesten loppusotaharjoitus.

Sapeli 1/24 -taisteluharjoituksen johtaa Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Matti Honko. Hänen mukaansa vuosittain järjestettävä loppusotaharjoitus on vaativa kokonaisuus niin kantahenkilökunnalle kuin varusmiehillekin. 

– Harjoittelemme laajalla alueella Etelä-Suomessa, mikä mahdollistaa joukkojen monipuolisen yhteistoiminnan harjoittelun ja osaamisen soveltamisen. Joukot joutuvat harjoituksessa mahdollisimman erilaisten haasteiden eteen niin hyökkäys- ja puolustustilanteissa, Honko sanoo.

Harjoittelu tapahtuu Puolustusvoimien harjoitus- ja ampuma-alueiden lisäksi julkisilla ja yksityisillä mailla.

Joukkojen varustuksena on taisteluvarustus, mukaan lukien rynnäkkökiväärit. Harjoitusjoukkojen koulutuksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita päivittäin, joten harjoituksesta voi aiheutua melua harjoituskohteiden lähistöllä.

Harjoituksessa on mukana noin 900 ajoneuvoa, myös taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja ja panssaroituja Pasi-miehistönkuljetusvaunuja.

Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #Sapeli24.

´