Sektioner
Meny
Armén

Kutsunnat hyvässä vauhdissa

Jääkäriprikaati 29.9.2017 13.56
Tiedote

Jälleen on kesä jäänyt taakse ja puolustusvoimien aluetoimistot ympäri maan ovat aloittaneet jokasyksyiset kutsuntatilaisuudet. Asevelvollisuuslain mukaisesti kutsunnat järjestetään vuosittain 15.8.–15.12. ja tänä vuonna kutsuntavuorossa on viimeinen 1900 -luvulla syntynyt ikäluokka, vuonna 1999 syntyneet.

Puolustusvoimissa on kaikkiaan 12 aluetoimistoa, jotka sijoittuvat pääosin maakuntien mukaisesti. Aluetoimistot ovat asevelvollisten - siis sekä kutsuntaikäisten että reserviläisten -, naisten vapaaehtoisen asepalveluksen, veteraanien sekä yleensäkin maanpuolustusasioiden palvelupisteitä. Kutsunnat ovat luonnollisesti aluetoimistojen näkyvimpiä tehtäviä, mutta kutsuntojen lisäksi aluetoimistot muun muassa käsittelevät alueensa reserviläisten hallinnolliset asiat, käskevät reserviläiset kertausharjoituksiin, tukevat alueensa vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta sekä hoitavat alueensa maanpuolustus- ja veteraanityötä.

Lapin aluetoimisto aloitti syksyn 2017 kutsuntakierroksen elokuun toiseksi viimeisellä viikolla, kun toteutimme Lapin pohjoisimpien kuntien kutsunnat. Kutsunnat aloitettiin Utsjoelta, josta päivä kerrallaan matkattiin Inarin, Sodankylän, Savukosken ja Pelkosenniemen kautta kohti etelää. Seuraavan viikon aikana järjestimme kutsunnat Enontekiöllä, Muoniossa, Kittilässä ja Kolarissa. Lapin väkimäärä ei etelän väestökeskuksiin verrattuna ole kovin suuri, mutta pieni kutsunnanalaisten määrä korvataan vastaavasti laadulla - ja paikkakuntien välisillä pitkillä etäisyyksillä.

Meiltä on joskus kysytty, että mitä hyötyä on mennä syrjäseudulle pitämään kutsuntoja muutaman miehen vuoksi. Vastaus on lyhyesti, että meille on erittäin tärkeää pitää kutsuntatilaisuudet nuorten miesten kotikunnissa, kohdata heidät siellä yksilöllisesti eikä keskittää kutsuntoja kaupunkeihin. Kaikki kutsuntatilaisuudet ovat aina pienimuotoisia maanpuolustusjuhlatilaisuuksia, jolla halutaan tuoda puolustusvoimien tervehdys kotikuntaan. Samalla puolustusvoimien edustajilla on mahdollisuus tavata paikallisia vaikuttajia, kunnan ja seurakunnan edustajia sekä päivittää viranomaistilannekuvaa puolin ja toisin.

Isoja muutoksia kutsuntoihin ei vuosien varrella ole tehty; eikä suunnitelmissa suuria muutoksia olekaan. Iso muutos vuosien kuluessa on toki kutsunnoissa mukana olleiden veteraanien pois jääminen. Enää ei läheskään kaikista kunnista löydy paikalle veteraania jakamaan perintöä jälkipolville. Valitettavasti myös Lapin kutsunnanalaisten määrässä on nähtävissä syntyvyyden aleneminen ja negatiivinen muuttoliike. Kunnanisät saavatkin vuosi toisensa jälkeen päivitellä kuinka vähän tänä vuonna nuoria miehiä paikalla onkaan.

Kutsuntaupseeri, kapteeni Mika Elkki pitää kutsuntaoppituntia.

Kutsunnanalaisten määrästä huolimatta kaikki kutsunnanalaiset nuoret miehet saavat aina samat perustiedot palvelukseen määräämisen perustaksi. Kaikissa kutsuntatilaisuuksissa on paikalla myös palvelustaan suorittava varusmies, joka esittelee varusmiespalvelusta ja vastaa kysymyksiin kutsunnanalaisten odottaessa lautakuntaan pääsyä. Kutsuntapäivähän on kaiken kaikkiaan pitkä, mutta lopulta viimeisetkin nuoret miehet saavat mukaansa hyvän kutsuntapäätöksen kotiin lähteissään. Lappilaiset nuoret miehethän määrätään pääsääntöisesti Lapin joukko-osastoihin palvelukseen, ja usealla Tunturi-Lapin miehellä tavoitteena olikin varusmiespalvelus Lapin rajavartioston Rajajääkärikomppaniassa, Ivalossa. Suurin osa määrättiin toki palvelukseen Jääkäriprikaatiin, pääosin Sodankylään, mutta osa myös Rovaniemelle. Muutama uskalsi kysyä ja sai ohjeet hakeutumisesta eri alojen erikoisjoukkoihin. Lapin aluetoimiston kutsuntakierros jatkuu seuraavan kerran lokakuun alussa - rauhoitamme syksyn ylioppilaskirjoitusten viikot -, jolloin tarkastamme Rovaniemen, Posion, Sallan ja Kemijärven nuoret miehet ja löydämme heillekin hyvät palveluspaikat.

Toivotamme kaikki kutsunnanalaiset reippaalla mielellä mukaan kutsuntoihin!

Lapin aluetoimiston asevelvollisuussektorin johtaja, majuri Harri Laiho

Aluetoimisto tai muu palvelupiste Kutsunnat