Hoppa till innehåll

Självständighetsdagen riksparad ordnas i Lahtis

Armén
Utgivningsdatum 18.11.2021 14.56
Pressmeddelande

Försvarsmakten högtidlighåller självständighetsdagen med en riksparad som hör till våra värdefulla traditioner i Lahtis. Paradmönstringen sker på Kisapuisto stadion och förbimarschen på Vapaudenkatu. Publiken kan bekanta sig med Försvarsmaktens materiel på Lahtis torg. Vid paradarrangemangen beaktas de regionala begränsningarna för publikevenemang för att säkerställa hälsosäkerheten.

I paraden deltar trupper från alla försvarsgrenar, Försvarshögskolan, Gränsbevakningsväsendet samt veteran- och försvarsorganisationerna - totalt ca 1 300 personer.

Paradmönstringen startar 6.12 klockan 12 på Kisapuisto stadion, där paradtrupperna börjar gruppera sig ca klockan 11.30. 

I förbimarschen som börjar klockan 13.15 på Vapaudenkatu deltar ca tusen personer, 55 fordon och 14 luftfarkoster samt en kavalleriavdelning.

I förbimarschens överflygningar deltar Arméns NH90 transporthelikoptrar och Hughes MD500 lätthelikoptrar samt Flygvapnets F/A-18 Hornetjaktplan och Hawk-jetskolflygplan. Överflygningarna förorsakar buller i centrum av Lahtis.

Man kan följa med förbimarschen längs Vapaudenkatu. Trupperna som marscherar till fots grupperar sig på Kyösti Kallion katu, Lahdenkatu samt i början av Vapaudenkatu vid tvärgatan Rauhankatu. Förbimarschen inleds i korsningen av Rauhankatu och Vapaudenkatu. Den motoriserade avdelningen grupperar sig för förbimarsch på Svinhufvudinkatu och Kartanon katu.

Kommendören för Armén generallöjtnant Petri Hulkko tar emot paraden tillsammans med Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen och krigsveteranen Jaakko Heikinheimo. Förbimarschen tas emot på torget vid Mariegatan.

Paradtrupperna kommenderas av Arméns operationschef brigadgeneral Tero Ylitalo. Fältandakten vid mönstringen hålls av Arméns fältprost Sanna Timonen. För paradarrangemangen svarar Pansarbrigaden.

Vid paradarrangemangen beaktas myndigheternas aktuella anvisningar i fråga om hälsosäkerheten och Försvarsmaktens egna coronaanvisningar iakttas. Försvarsmakten följer med coronaläget tillsammans med Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä (Päijänne-Tavastlands välfärdssamkommun).

Allmänheten välkomnas att följa med dagens evenemang. Det är fritt inträde till evenemangen! Vi ber er komma i tid till evenemangsplatserna och iaktta de regionala hälsomyndigheternas anvisningar gällande publikevenemang och de hälsosäkra förhållningssätt som situationen förutsätter, såsom rekommendationen om att bära ansiktsmask.

Paraddagens program

kl. 9.00 Kransnedläggning vid Ristinkirkko 
kl. 10.00 Gudstjänst, Ristinkirkko 
kl. 11.30 börjar paradtrupperna gruppera sig för mönstring på Kisapuisto stadion
kl. 12.00 Paradmönstring på Kisapuisto stadion
kl 13.15 Förbimarsch på Vapaudenkatu
kl. 9.00 - 16.00 Materielutställning på Kauppatori

Paraden påverkar trafiken i Lahtis

Förberedelserna inför paraden börjar på evenemangsplatserna 5.12,  då paradtrupperna anländer till området invid Lahden suurhalli (Lahtis storhall). Förberedelserna påverkar trafiken 5.12 på hela området invid Sportcentret samt på Hollolankatu, Svinhufvudinkatu, Ståhlberginkatu, Kartanonkatu och Paasikivenkatu.

På självständighetsdagen 6.12 orsakar paradarrangemangen avvikande trafikarrangemang i synnerhet i närheten av Sportcentret, Kisapuisto och torget och i områdena vid Aleksanterinkatu, Vapaudenkatu, Vesijärvenkatu, Paasikivenkatu, Lahdenkatu och Saimaankatu.

Vi informerar närmare om trafikarrangemangen under vecka 47. 

Vi vill påminna allmänheten om att paradområdet är flygförbudsområde och att det av säkerhetsskäl är absolut förbjudet att flyga obemannade luftfarkoster under evenemanget. Undantag utgör endast myndighetsverksamhet.

Man kan också följa med paraden på Försvarsmaktens kanaler för sociala medier och på vår webbplats: 

Puolustusvoimat.fi/itsenaisyyspaiva
Facebook.com/puolustus
Twitter@Puolustusvoimat
Youtube.fi/puolustusvoimat
Instagram.com/puolustusvoimat.fi

#paraati  #itsenäisyyspäivä

På våra webbkanaler kan du följa med också Försvarsmaktens övriga evenemang på självständighetsdagen.
 

´