Hoppa till innehåll

Uppdatering av raketartilleripjäser säkerställer eldgivningsförmåga med lång räckvidd

Armén
Utgivningsdatum 22.12.2023 11.57
Pressmeddelande

Arméns tunga raketartilleripjäser uppdateras till en ny version. Med uppdateringen säkerställer man också framöver raketartilleripjäsernas eldgivningsförmåga med lång räckvidd.

Arméns alla tunga raketartilleripjäser (41 stycken) får en uppdatering till en ny version M270A2.

Med uppdateringen förbättras artilleriraketpjäsens lavett, vapendel och eldkontroll. Raketartilleripjäserna totalrenoveras också så att de efter uppdateringen i praktiken är som nya.

Försvarsminister Antti Häkkänen har godkänt en anskaffning av en livscykeluppdatering för det tunga raketartilleripjässystemet som Försvarsmakten använder. De tunga raketartilleripjäserna har upphandlats till Försvarsmakten under åren 2006–2013 från Holland, Förenta staterna och Danmark.

– De tunga raketartilleripjäserna är en del av Försvarsmaktens helhetsförmåga att kunna orsaka verkan med lång räckvidd. Livscykeluppdateringen säkerställer raketartilleripjäsernas användbarhet och prestationsförmåga långt in på 2050-talet. Samtidigt möjliggör uppdateringen internationell interoperabilitet i ammunitionsanvändning och nyttolast, berättar inspektören för artilleriet överste Mika Holma vid Arméstaben.

Offertbegäran för anskaffningen behandlades vid den amerikanska kongressen som beviljade försäljningstillstånd till Finland i augusti 2023.

Uppdateringen genomförs av amerikanska Lockheed Martin. Helhetspriset utan mervärdesomsättningsskatt för uppdateringen av raketartilleripjäserna är 450 miljoner euro. 

Försvarsministeriet informerade om anskaffningen 22.12.2023.

´