Hyppää sisältöön

Raketinheitinten päivitys varmistaa kauaskantoisen tulenkäyttökyvyn

Maavoimat
Julkaisuajankohta 22.12.2023 11.57
Tiedote

Maavoimien raskaat raketinheittimet päivitetään uuteen versioon. Päivityksellä varmistetaan raketinheitinten kauaskantoinen tulenkäyttökyky myös jatkossa.

Maavoimien kaikki raskaat raketinheittimet (41 kappaletta) saavat päivityksen uuteen versioon M270A2. Päivityksellä parannetaan raketinheittimen alustaa, aseosaa ja ammunnanhallintaa. Raketinheittimet myös peruskorjataan siten, että ne ovat päivityksen jälkeen käytännössä uudenveroisia.

Puolustusministeri Antti Häkkänen on hyväksynyt elinjaksopäivityksen hankkimisen Puolustusvoimien käytössä olevalle raskaalle raketinheitinjärjestelmälle.  Raskaat raketinheittimet on hankittu puolustusvoimille vuosina 2006-2013 Hollannista, Yhdysvalloista ja Tanskasta.

– Raskaat raketinheittimet ovat osa Puolustusvoimien kauaskantoisen vaikuttamisen kokonaisuutta. Elinjaksopäivitys varmistaa raketinheitinten käytettävyyden ja suorituskyvyn pitkälle 2050-luvulle. Samalla päivitys mahdollistaa tulevaisuuden ampumatarvikkeiden käytön ja hyötykuormien kansainvälisen yhteensopivuuden, kertoo tykistön tarkastaja eversti Mika Holma Maavoimien esikunnasta.

Hankinnan tarjouspyyntö oli käsittelyssä Yhdysvaltain kongressissa, joka myönsi myyntiluvan Suomelle elokuussa 2023.

Päivityksen toteuttaa yhdysvaltalainen Lockheed Martin. Raketinheittimien päivityksen arvonlisäveroton kokonaishinta on noin 450 miljoonaa euroa.

Puolustusministeriö tiedotti hankinnasta 22.12.2023. 

´