Hoppa till innehåll
Sektioner
Meny
Armén

Effektivare eldanvändning med ny ammunition för tungt raketartillerisystem

Armén 1.12.2018 14.49
Pressmeddelande

Försvarsmakten har allt bättre beredskap för eldanvändning med lång räckvidd. Testskjutningar visade att det tunga raketartilleriets nya ammunition är effektiv och träffsäker.

Armén har framgångsrikt testat effektivitet och träffsäkerhet vid eldanvändning med lång räckvidd för den nya GMLRS AW-ammunitionen (Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead) för tungt raketartilleri. Skjutningarna genomfördes lördagen den 1.12 in mot Rovajärvi övningsområde.

Försvarsmaktens påverkan med lång räckvidd riktar sig från marken, havet och luften mot positionsbestämda mål. Tungt raketartilleri ingår som en del i den helhet som utgör försvarsmaktens totala påverkan med lång räckvidd. Vid den här skjutningen testades arméns förmågor för eldanvändning med lång räckvidd.

GMLRS-ammunitionen som avfyras med tungt raketartilleri kompletterar den här helheten. GMLRS AW-ammunitionen sprider ut splitter då den exploderar ovanför objektet, vilket ger den stor spridning. De GPS-styrda raketerna har en räckvidd på ca 80 kilometer.

Den nya ammunitionens funktionsförmåga har nu fastställts. GMLRS-raketerna förbättrar försvarsmaktens beredskap för eldanvändning med lång räckvidd. Raketerna gör det möjligt att rikta eldandvändningen mer träffsäkert på längre avstånd och stärker förmågan att försvara hela landet, berättar artilleriinspektör överste Pasi Pasivirta.

Beslutet att anskaffa GMLRS-ammunition för tungt raketartilleri fattades 2016. Tack vare den här anskaffningen har armén nu ny påverkansförmåga med lång räckvidd. De år 2006 anskaffade tunga raketartillerisystemen kan användas mer effektivt och utbudet av ammunition till dem är mångsidigare.

GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) -raketen är en raket som avfyras med tungt raketartilleri

  • Ammunitionen finns i en raketkassett, som är allmänt standardiserad för att användas med tungt raketartilleri
  • Ett tungt raketartillerisystem kan laddas med två kassetter
  • En kassett innehåller sex raketer
  • GMLRS-ammunitionen och det tunga raketartillerisystemet tillverkas av Lockheed Martin, USA

Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead -raket

  • Stor spridning
  • AW-raketens stridsspets är förfragmenterad (volframsplitter)
  • Räckvidd 15–80+ km
  • Styrning GPS/Tröghetsnavigation