Hyppää sisältöön

Uusilla ampumatarvikkeilla entistä vaikuttavampaa tulenkäyttöä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 1.12.2018 14.49
Tiedote

Puolustusvoimien valmius kauaskantoiseen tulenkäyttöön on aiempaa parempi. Raskaan raketinheittimen uusien ampumatarvikkeiden teho ja tarkkuus todennettiin testiammunnassa.

Maavoimat on testannut onnistuneesti raskaan raketinheittimen aluevaikutteisten GMLRS AW -ampumatarvikkeiden (Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead) tehoa ja tarkkuutta kauaskantoisessa tulenkäytössä. Ammunnat toteutettiin lauantaina 1.12. Rovajärven harjoitusalueelle.

Puolustusvoimien kauaskantoisessa vaikuttamisessa paikannettuihin maaleihin vaikutetaan maalta, mereltä ja ilmasta. Raskas raketinheitin on osa Puolustusvoimien yhteisen kauaskantoisen vaikuttamisen kokonaisuutta. Nyt toteutetussa ammunnassa testattiin Maavoimien kauaskantoisen tulenkäytön kykyjä.

Raskaalla raketinheittimellä ammuttavat GMLRS-ampumatarvikkeet täydentävät tätä kokonaisuutta. Aluevaikutteinen GMLRS AW -ampumatarvike levittää sirpaleita räjähtäessään kohteen yläpuolella. GPS-ohjautuvien rakettien kantama on noin 80 kilometriä.

– Uusien ampumatarvikkeiden toimintakyky on nyt todennettu. GMLRS-raketit parantavat Puolustusvoimien valmiutta kauaskantoiseen tulenkäyttöön. Raketit mahdollistavat tarkan tulenkäytön aiempaa kauempaa ja parantavat kykyä koko maan puolustamiseen, kertoo tykistön tarkastaja, eversti Pasi Pasivirta.

Raskaan raketinheittimen GMLRS-ampumatarvikkeiden hankinnasta päätettiin vuonna 2016. Hankinnan ansiosta Maavoimilla on uutta, laaja-alaista vaikuttamiskykyä. Vuonna 2006 hankittujen raskaiden raketinheittimien käyttö on tehokkaampaa, ja niiden ampumatarvikevalikoima on monipuolisempi.

GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) -raketti on raskaalla raketinheittimellä ammuttava raketti

  • Ampumatarvike on rakettikasetissa, joka on yleisesti standardoitu käytettäväksi raskaalla raketinheittimellä
  • Yksi raskas raketinheitin voidaan ladata kahdella kasetilla
  • Kasetissa on kuusi rakettia
  • GMLRS-ampumatarvikkeen ja raskaan raketinheitinjärjestelmän valmistaja on Lockheed Martin, USA

Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead -raketti

  • Aluevaikutteinen
  • AW-raketin taistelukärki on esisirpaloitu (volframi-sirpaleet)
  • Kantama 15–80+ km
  • Ohjaus GPS/Inertia

Ammuntojen yhteydessä testattiin myös tulenjohtaminen.

´