Hoppa till innehåll

Arméns internationella övningsverksamhet syns i vårtrafiken i Lappland

Armén
Utgivningsdatum 8.5.2024 14.39
Pressmeddelande
kolme panssarivaunua etenee hiekkatiellä metsän keskellä

Stridsövningen Northern Forest 24 som leds av Kajanalands brigad och artilleriets regionala skjutövning som föregår stridsövningen för med sig inhemska och internationella övningstrupper med materiel till Rovajärvi-området 14.5.-15.6.2024. Övningsstyrkans helhetsstyrka uppgår som mest till nästan 7000 personer varav 4500 är finländare. De utländska trupperna som deltar kommer från Förenta staterna och Norge.

Övningshelheten i två faser inleds med skjutningar med indirekt eld och arméns stridsskjutningar, och avslutas med en dubbelsidig simulatorassisterad stridsövning. 

Målet med övningen är att upprätthålla och utveckla den militära samverkans- och prestationsförmågan tillsammans med USA:s och Norges arméer samt att främja Finlands, Norges och Sveriges trepartiga värdlandssamarbete i norr.   De amerikanska trupperna deltar i övningen som en del av övningen Immediate Respons 24 som är en del av helheten U.S. Army Europe and African (USAREUR-AF:n) DEFENDER- ja Naton Steadfast Defender.  

Det är mycket trafik till övningen på vägavsnitt i norr 14.5. och 24.-25.5. 

Uppmarscher i och med övningen sker från Kajana, Niinisalo, Vekaranjärvi, Rovaniemi och Sodankylä. Marscherna till Rovajärvi genomförs före artilleriets regionala skjutövning och Northern Forest 24-stridsövningen. 

Personal- och materieltransporter genomförs som järnvägstransporter och motormarscher:  

  • Från Kajana 14., 18., 24. och 25.5. 
  • Från Niinisalo 13.5. och 14.5. 
  • Från Sodankylä 24. och 25.5.  
  • Från Rovaniemi 25.5.   

Under övningshelheten begränsas civiltrafiken inom övningsområdet i Rovajärvi 10.5. - 6.6.2024. 

De amerikanska trupperna som deltar i Immediate Response 24-övningen anländer till norra Finland i början av maj och rör sig i huvudsak i närheten av övningsområdet. 

Internationell flygverksamhet på övningen

Under stridsövningsfasen i Northern Forest 24 pågår också flygverksamhet inom området.  Finländska och amerikanska helikoptrar opererar på övningen.   Flygvapnet stödjer övningen med jaktplansflygningar.  Till den amerikanska övningsavdelningen hör fem UH-60 Blackhawk-, tre CH-47 Chinook- och tre HH 60-helikoptrar. Finländarna opererar med NH 90- och MD500-helikoptrar på övningen.  

Efter stridsövningsfasen genomförs en skjutövning på området som leds av Jägarbrigaden 31.5.-6.6.2024 där norska soldater deltar.  

Stridsövningen Northern Forest 24 kan följas på kanaler på Försvarsmaktens sociala medier (Facebook, X och Instagram) med taggen #NorthernForest24.  

Armén övar med nästan 20 000 soldater under våren

´